"Väldigt roligt att få jobba vidare"

Tränarduon Magnus Pålsson och August Fors leder Djurgårdens damer under de kommande två åren.

I somras anslöt Magnus Pålsson som ny tränare till DIF Dam med uppgiften att säkra det allsvenska kontraktet. Ett uppdrag han genomförde på ett övertygande sätt enligt plan och därmed erbjöd Djurgården ett tvåårigt avtal som fortsatt huvudtränare för damerna i början av säsongen. En förfrågan som Magnus inte tvekade över att tacka ja till.
– Det känns väldigt roligt att få jobba vidare med laget. När Jean tog kontakt med mig förra året pratade vi från början om att det skulle vara långsiktigt och att om vi höll oss kvar så skulle kontraktet förlängas med två år. Så jag hade ställt in mig på det och det är jättebra att det blir under två år så att arbetet blir mer långsiktigt. Dessutom har många av spelarna skrivit på för minst två år så att vi kan hålla truppen intakt till stora delar under den här tiden. Då kan man jobba med kontinuitet och det ger en bra känsla, säger Magnus som med tålamod vill vidareutveckla Djurgården till högre nivåer under de kommande säsongerna.
– Om jag får drömma så är det såklart att ta SM-guld i framtiden men just nu handlar det framför allt om att göra ett bättre resultat än vad vi gjorde förra året. Vi börjar där och ser man sedan till det prestationsmässiga handlar det om att förändra så att vi spelar med högt försvarsspel och ambitionen att hålla bollen under kontroll. Antingen att vi själva har den i form av ett passningsspel eller att vi kan tvinga motståndarna till de ytor som vi vill att de ska vara i, för att på så sätt ha kontroll på var bollen är.
– Det är det vi tänkt på kortare sikt och på längre sikt vill vi vara med i toppen under framför allt nästa år och tävla om Europa-platser. Det vill vi självklart i år också men det är under nästa år som vi kommer att ställa ännu högre krav på att nå dit. Vid det laget ska vi vara spelförande i merparten av matcherna och vara ett lag som är svåra att möta. 

Till sitt förfogande har Magnus en relativt nyrenoverad trupp men ett antal spännande nya namn.
– Det känns väldigt bra och det finns många som är likasinnade i ambition och höga målsättningar, både i den egna karriären och för lagets del. Alla verkar trivas bra tillsammans och vi har en bra mix mellan åldrarna. Några äldre som bidrar med sin rutin, men även de som är lite yngre på papperet där många ändå har gedigen erfarenhet av spel i Damallsvenskan. Känslan är att gruppen har en väldigt bra sammansättning.

Magnus kan även se fram emot ett fortsatt samarbete med assisterande tränare August Fors som kan fokusera helt och hållet på damlaget under de kommande säsongerna.
– Vi trivs väldigt bra tillsammans och det känns kul att vi kommer att kunna fortsätta jobba ihop. Nu kommer ju dessutom August att jobba heltid med damlaget från och med i år. Vi har stakat ut vilka respektive uppgifter vi ska ha och tanken är att vi ska kunna gå djupare i den individuella utvecklingen. August kommer att ta hand om den biten, samtidigt som han såklart ska fokusera mest på hur vi ska spela och hur spelarna ska utvecklas i vårt spel. Men han kommer även att lägga en del tid på individuella egenskaper i form av tekniska färdigheter, orienterande på planen och andra fördjupningar. Det kommer att ske mestadels genom video men även via individuella träningspass förklarar Magnus som kan blicka fram emot skarpt läge inom kort med en allsvensk premiär på söndag mot Piteå på Tele2 Arena.
Biljetter till matchen köper du här.


August Fors:”Jag och Magnus har en liknande syn på fotboll”

För assisterande tränare August Fors del har han också undertecknat ett nytt avtal som innebär att han kommer att fortsätta i sin roll under de två kommande säsongerna.
– Först och främst är jag ju glad och stolt över att få fortsätta arbeta i Djurgården. Sedan har ju jag och Magnus en liknande syn på fotboll och vi kommer bra överens kring de bitarna. I övrigt så kompletterar vi varandra på ett fint sätt, så det känns som att det kommer att bli riktigt bra, säger August som trivs bra med både samarbetet och arbetsfördelningen.
– Jag fokuserar mer på individnivån under träning och match. Undersöker vad varje individ behöver göra och följer upp det, ofta med hjälp av video efter träningen. 

Även August hoppas på att kunna uppnå goda resultat under de två kommande åren.
– Precis som föreningen önskat vill vi klättra ännu högre i tabellen och blicka uppåt istället för neråt, som vi fått göra en del under föregående år. Målet är ju att ta sikte mot de högre placeringarna och förhoppningvis över tid kunna utmana om Europa-platserna.  
 

Jean Balawo om tränarduon

Att det är kritat och klart på tränarsidan i två år framåt ger arbetsro för sportchef Jean Balawo som ser fram emot att följa lagets utveckling med Magnus och August vid rodret.
– I jakten på att stabilisera verksamheten så har vi alltid tittat på resultat men även organisation och spelartrupp. Med Magnus har vi fått in den stabiliteten som vi har eftersträvat, han är tydlig, tänker långsiktigt och ger den individuella feedback till varje spelare som de behöver. Så med Magnus och August har vi fått ett väldigt bra team. De kompletterar varandra väl och i början av Magnus anställning visade han verkligen att han höjde spelarnas moral, det är det första steget. Att få spelarna att förstå att vi har en stolt kultur och att vi är en förening som alltid ska sikta uppåt. Det har Magnus verkligen lyckats få in i spelarna vilket har gjort att vi har landat ett fortsatt samarbete.
– I August fall har vi investerat i honom genom att flytta honom från NIU-skolan till att nu vara heltidsanställd för damlaget. Det innebär att i har satsat ytterligare ledarresurser på damerna och vi tror att de satsningarna kommer att lyfta damerna ytterligare. Utöver det har vi även tagit in KIF Örebros förre tränare Mikael Widfeldt som kommer att vara en del av Magnus och August tränarteam. Mikael kommer att agera som transition coach för att hjälpa spelarna från junior- till seniornivå. Så vi känner oss väldigt trygga med att ha den trion på plats.

Tanken är också att ledarteamet ska få jobba ihop sig över tid och Jean ligger lågt angående uttalade målsättningar och haussande inför den allsvenska premiären.
– Vi har truppen på plats och vi har ändrat inriktning där vi satsat på yngre spelare kombinerat med en ryggrad av stabilitet. Vi har en vision och ett mål och ambitionen är att jobba långsamt mot målet och i dagsläget tycker jag att vi ligger bra till.

Senaste nytt
Fler nyheter