Victor Edvardsen sänkte Degerfors i premiären

• 4 apr 2022

Med två mål mot sitt gamla lag visade Djurgårdsanfallaren vägen i en svängig och underhållande match inför storpubliken på Tele2 Arena.

Djurgårdens allsvenska premiärelva var relativt välbekant jämfört med cupen och försäsongen. Jacob Widell Zetterström tog plats mellan stolparna bakom en backlinje bestående av Piotr Johansson, Isak Hien, Hjalmar Ekdal och Pierre Bengtsson.

På mittfältet återfanns sedvanliga trion Hampus Finndell, Rasmus Schüller och en nu återställd Magnus Eriksson - ett glädjebesked efter smällen i cupsemifinalen. Längst fram blev det en allsvensk DIF-debut för Sead Haksabanovic som tog plats till vänster i  anfallet med Haris Radetinac på andra kanten och Victor Edvardsen som central anfallare.

Att påstå att stämningen var laddad inför matchen vore ett grovt understatement. Allsvensk premiär, över 20.000 sålda biljetter, kraftfull läktarsång  och ett extremt imponerande tifo av allra högsta klass gav en storslagen inramning. Bäddat för fotbollsfest på Tele2 Arena med andra ord men det fanns också en match att spela mot ett svårspelat och lurigt motståndarlag som nu samlat på sig ett års erfarenhet av allsvensk fotboll.

Matchen började explosivt md en jättechans för blåränderna. Piotr Johansson sprintade fram i turbofart på sin högerkant och slog ett inspel som gästernas keeper Alfie Whiteman rensade undan framför fötterna på Victor Edvardsen. Returen rullade sedan ut till Hampus Finndell i bra läge vars skott dessvärre gick över målramen.

Strax efter kom en ny chans via en andraboll som Magnus Eriksson dundrade strax över ribban. En pigg start av Djurgården som fortsatte att ösa på framåt, uppbackade av rungande publiktryck. I åttonde minuten var det nära igen efter fint kombinerande som gav Hampus Finndell nytt läge i boxen. Den gången räddade Whiteman men nollan skulle spricka strax efter.

En smart passning från Isak Hien hittade fram till Sead Haksabanovic som bara behövde elva minuter på sig för att göra sitt första mål i den blårandiga tröjan. Avslutet var välplacerat och jublet öronbedövande när bollen satt i nätet.

En blårandig drömstart på matchen och ett mål som tvingade gästerna högre upp i banan. Det gav ytor framåt och Victor Edvardsen var nästa man att gå på avslut mot sitt gamla lag. På den efterföljande hörna såg det sedan ut att bli tredje gången gillt för Finndell men avslutet med den sträckta vristen smet strax utanför.

Det var regelrätt bombardemang mot Degerfors mål nu och total Djurgårds-dominans. 9-1 i avslut med halvtimmen spelad säger det mesta och bortsett från några rutiningripanden var det en lugn kväll Jacob Widell Zetterström, så långt…

Men i 35:e minuten osade det plötsligt katt när Degerfors kom i en omställning och Isak Hien kastade sig fram och bröt det farliga inspelet från högerkanten i egen stolpe. Den efterföljande hörnan innebar en ny stolpträff för gästerna, en larmande väckarklocka om att det här inte skulle bli någon enkel resa.

Det var stundtals tuffa dueller och en del spelavbrott vilket gav sex minuters övertid. Vid det här laget hade Degerfors hittat ini matchen och skapade en del lägen. Men även Djurgården växlade upp under tilläggstiden och det fanns vittring på ytterligare mål.

Någon mer nätkänning blev det inte men i övrigt en mycket underhållande och fin halvlek av Djurgården som gick till pausvila i välförtjänt ledning.

Det var en oförändrad elva, (men väl ett domarbyte där Bojan Pandzic ersattes av Victor Wolf), som klev ut för att förvalta överläget. Men rytmen i spelet fanns inte på samma sätt som i första halvlek. Istället var det Degerfors som hotade med en nick i ribban efter hörna och ett antal halvchanser efter det.

I den 53:e minuten skulle dock jublet stiga igen. Ett inspel från en överlappande Pierre Bengtsson stöttes i stolpen av Haris Radetinac och på returen fanns Victor Edvardsen på plats och rullade in bollen.

Ett oerhört förlösande mål efter en trevande start av halvleken och Djurgården satt därmed säkrare i förarsätet, för en stund i alla fall. Trean var inte heller långt borta strax efter då en snabb omställning gav skottläge för Magnus Eriksson. Whiteman räddade och på returen fanns Edvardsen på plats igen och lyckades så när nästla in bollen från snäv vinkel.

Degerfors hade emellertid inga planer på att ge upp och JWZ fick sträcka ut med en fin räddning innan det var dags för kvällens fjärde ramträff för gästerna med ännu en hörnnick i ribban.

Stolpe ut kändes som ett ganska relevant tema för de rödklädda och de skulle till slut få utdelning. Ett långt inlägg nådde fram till Abdelrahman Saidi som kunde ta ner bollen och sätta reduceringen.

Ett mål som onekligen legat på lut och nu gällde det för Djurgården att återta initiativet i matchen. Två byten följde i 69:e minuten där Jesper Löfgren och Elliot Käck ersatte Sead Haksabanovic och Pierre Bengtsson. Det innebar fembackslinje och säkerhetstänk bakåt i ett läge där gästerna hade tagit över matchen.

Effekten kom snabbt där Degerfors offensiv bromsades upp och Djurgården kunde ställa om med några farliga omställningar som var nära ett resultera. Nya pigga ben i form av Joel Asoro kom sedan in i 77:e minuten samtidigt som Magnus Eriksson klev av.

Matchuret tickade förbi 80 minuter och med tio minuter kvar, och ett antal minuters tillägg, var det en nervig avslutning som väntade. I 84:e minuten kom dock ett utmärkt läge att döda matchen efter ett smart anfall där Hampus Finndell kom löpandes i boxen med fritt skottfält. Dessvärre gick bollen decimetern utanför stolpen och det gick inte att pusta ut än.

Men strax efter skulle utandningen komma. Victor Edvardsen hade visat sin styrka i targetspelet under hela matchen och efter ännu en vunnen duell fick han läge i boxen. Whiteman var på avslutet men kunde inte hindra bollen från att segla in.

3-1 till Djurgården och total extas på Tele2 Arena. Till stående ovationer tackade sedan tvåmålsskytten Edvardsen för sig och lämnade plats för Gustav Wikheim medan sex nya övertidsminuter kom upp på skylten. Degerfors hann med ett farligt läge på tilläggstiden men värre än så blev det inte.

Slutsignalen ljöd till vilt jubel och Djurgården hade därmed inlett Allsvenskan med tre sköna poäng inför över 20 000 entusiastiska supportrar. En märklig match med stora scenförändringar och mängder av ramträffar men också med ett väldigt högt underhållningsvärde.

Nu närmast väntar en tripp till Strandvallen och ett som alltid knepigt möte mot Mjällby på bortaplan. Därefter laddar vi för allsvenskt klassikermöte hemma mot IFK Norrköping den 16 april.

4 april, måndag 19:00Tele2 Arena