Vittsjö vassast på Stadion

• Damer
  • 12 sep 2022

Fjärde matchen efter EM-uppehållet innebar fjärde raka förlusten i OBOS Damallsvenskan.

Startelvan som mönstrades på Stockholms Stadions utmärkta gräsmatta såg likadan ut som i den senaste omgången (1-0-förlust mot Eskilstuna) med det undantaget att Lova Lundin fått lämna plats för Alice Bergström i anfallet.

På bänken återfanns glädjande nog den ghananska ytterbacken Portia Boakye som är redo för match igen efter en lång skadeperiod. Däremot saknades lagkaptenen Sanna Kullberg liksom lagets bästa målskytt Hayley Dowd på grund av skador. Saknades gjorde även tränaren Magnus Pålsson som fick tillökning i familjen natten mot måndagen.

Med tre raka förluster i färskt minne. jagade Djurgården en första seger efter sommaruppehållet. Tabellåttan Vittsjö trycktes stundtals tillbaka under matchens inledning då Blåränderna låg högt med laget. Efter en klart godkänd förstakvart tog emellertid bortalaget över tillställningen och fick omedelbart utdelning.

Inom loppet av sju minuter gjorde den finländska landslagsspelaren Jutta Rantala två granna mål på Hedvig Lindahl i DIF-målet som mycket väl kunde ha följts av fler innan halvleken var över. Linda Sällström, som även hon spelar i finska landslaget, var en stolpträff ifrån 3-0 men även Clara Markstedt och Katrina Gorry kom till farliga avslut.

Djurgården fick problem med tempot och passningsspelet och lyckades inte skapa chanser för att reducera. Det enda avslut på mål som fördes till den första halvekens protokoll var egentligen en frispark från Ebba Hed som hamnade för nära Sabrina D´Angelo i Vittsjös mål.

Djurgården behövde oekligen rycka upp sig och kom också till betydligt fler avslut efter halvtidsvilan. Farligast blev det i minut 52 när Alice Bergström jobbade fram bollen till Tove Almqvist i bra läge. DIF-mittfältaren slog till med kraft men bollen tog i överdelen av ribban och ut. Blåränderna hade behövt energin som ett mål i det här läget hade gett, men det var inte deras kväll på Stadion.

Tove Almqvist var även inblandad i Djurgårdens näst bästa chans då hon drev bollen med fart in i straffområdet där Alice Bergström och sedan även inhopparen Lova Lundin så när fick träff på bollen.

Det var nämligen Tove Almqvist bakom det mesta i den andra halvleken. Mittfältaren sprang oförtröttligt och såg till att Djurgården kunde etablera ett bättre anfallsspel, men Sabrina D´Angelo i Vittsjös mål sattes sällan på allvarliga prov.

Efter en timmes spel byttes Portia Boakye in i mittförsvaret och under sina 30 minuter på planen hann hon visa att hon blir en stor tillgång under hösten. En efterlängtad återkomst som kan ge laget en välbehövlig boost.

När hemmalaget flyttade upp styrkorna för att få till en slutforcering kunde Vittsjö vinna boll och ställa om. Ett anfall där gästerna kom fyra mot två slutade med att Katrina Gorry tryckte in 0-3 bakom Hedvig Lindahl.

Djurgården får därmed fortsätta att jaga sina första poäng under höstsäsongen. Kommer de på söndag mot nästjumbon BP på Grimsta?

12 september, måndag 19:00Stockholms Stadion