Wikheim frälste DIF i derbyt

• 3 juli 2022

Hammarby besegrades med 1-0 i en tight och dramatisk match där Gustav Wikheim klev in och avgjorde med matchens enda mål.

Det blev ett par justeringar i startelvan i derbyt där defensiven dock var intakt med Jacob Widell Zetterström mellan stolparna bakom en backlinje bestående av Piotr Johansson, Hjalmar Ekdal, Isak Hien och Pierre Neurath Bengtsson.

På mittfältet var Rasmus Schüller tillbaka efter avstängning och kamperade ihop med Hampus Finndell samt Magnus Eriksson och i anfallstrion tog Joel Asoro plats centralt med Haris Radetinac till höger och Victor Edvardsen till vänster.

Sommarsolen gassade över ett utsålt Tele2 Arena och den klassiska derbyladdningen var som alltid på plats med allt vad det innebär av storslaget tifo, massiv läktarvolym och potentiella kommande känslomässiga berg-och-dal-banefärder. För Djurgårdens del fanns det ändå fog för ett stänk av optimism med tanke på den offensiva urladdningen mot GIF Sundsvall men det var ändå inget som i grunden rubbade den gamla klyschan om att derbyn lever sina egna liv.

En annan viktig derbyfaktor är som bekant matchinledningen där det är viktigt att rycka åt sig initiativet och vinna duellerna. Piotr Johansson satte tonen redan i första minuten med en distinkt närkamp och det var en intensiv och fysisk start av matchen. Första chansen kom sedan i femte minuten när Joel Asoro fick utrymme på en hörna och nickade strax utanför.

Matchen rullade vidare med hög frenesi och i elfte minuten var det Hammarby som var farligt framme med en 3-mot-2-situation som Hjalmar Ekdal lyckades reda ut med visst besvär. Spelet böljade fram och tillbaka och matchens dittills bästa chans skulle komma i 16:e minuten efter fint DIF-kombinerande där Joel Asoro lurade sin försvarare och gick på avslut, skottet parerades dock skickligt av Davor Blazevic.

I 21:a var det nära på nytt när Hampus Finndell drog iväg ett tungt skott på halvvolley som Blazevic dessvärre greppade. Spelmässigt var det fortsatt tight och jämnt där inget av laget riktigt kopplade grepp men chanserna fortsatte komma för blåränderna och Isak Hien fick ett utmärkt läge efter ett vänsterinlägg, men nicken hamnade utanför målramen.

Mållöst med halvtimmen spelad med andra ord men Djurgården trummade på och hade en bra period nu med ett lågintensivt tryck och ett antal nästan-lägen. Bakåt var det så långt relativt lugnt men ett par hörnor från de grönvita skapade en del oro. I 41:a minuten osade det dock katt rejält efter att Hammarby spelade sig igenom och Bubacarr Trawally kom fri mot Jacob Widell Zetterström som styrde undan med hjälp av Hjalmar Ekdal och därefter rensades returen undan uppoffrande av Pierre Neurath Bengtsson.

De grönvita gästerna hade en bra period mot slutet och det var farligt två gånger om strax efter. Först efter ett högerinspel som styrdes lurigt via Hjalmar Ekdals ben och höll på att ställa JWZ som akrobatiskt tippade bollen till hörna. Även den blev farlig när bollen flipprade runt i straffområdet men skyfflades undan i sista stund.

En dramatisk avslutning och med facit i hand kändes 0-0 ändå överkomligt efter en halvlek där Djurgården skapade mest under större delen av halvleken men där Hammarby hade ett antal vassa lägen mot slutet.

En oförändrad DIF-elva klev ut under en nu betydligt molnigare himmel på Tele2. Det var också nära en mörk start på halvleken när Dennis Collianders oroande inlägg styrdes undan av Jacob Widell Zetterström framför fötterna på framrusande Gustav Ludwigsson.

Djurgården svarade sedan upp med en ramträff efter en hörnvariant där Rasmus Schüllers vänsterlyftning studsade ribba ut och returen hamnade till slut i händerna på Blazevic. Det var svängigt nu och Hammarby hade myclet boll och fick utrymme att mata inlägg vilket satte Widell Zetterström i arbete.

Ett längre spelavbrott följde sedan, matchen tappade lite rytm och matchuret tickade på och passerade timmen spelad med fortsatt mållöst ställningskrig. Ett dubbelbyte genomfördes där Emmanuel Banda och Gustav Wikheim ersatte Hampus Finndell och Victor Edvardsen vilket följdes av ett nytt fint nickläge för Isak Hien på en inläggsfrispark där Blazevic åter stod i vägen.

Men dubbelbytet skulle få effekt och i 68:e minuten var det dags. Arenan exploderade när Gustav Wikheim vann bolll högt upp på planen och hittade Haris Radetinac på högerkanten. Överlapp följde från Emmanuel Banda som sedan smart hittade tillbaka in till Wikheim som avslutade det han påbörjat och rullade in 1-0.

Massivt måljubel på Tele2 Arena och Joel Asoro nära tvåan strax efter då han drev upp bollen och dansade förbi sin försvarare, men skottet smet över ribban. Matchen kokade nu och Hammarby replikerade med ett fint läge där JWZ klistrade avslutet säkert.

De blårandiga omställningarna var fortsatt vassa och ännu ett jätteläge kom minuten efter där Wikheim var nära att hitta in till framrusande DIF-spelare. Klockan tickade trivsam vidare och nästa chans kom för Pierre Neurath Bengtsson framspelad av Wikheim, skottet blockades dock till hörna.

I 78:e minuten kom sedan nästa byte då Joel Asoro klev av och Elias Andersson kom in. Hammarby påbörjade forcering med tio minuter kvar och Djurgården satsade på att stänga matchen. Men det fanns chanser att utöka, storspelande Gustav Wikheim drev upp och hittade Elias Andersson i boxen som drog iväg en klassisk tåpaj som smet precis utanför stolpen.

Ingen möjlighet att andas ut således och nervösa slutminuter väntade. Rejält farligt blev det när Björn Paulsen fick skottläge i boxen men avslutet gick rakt i famnen på Widell Zetterström. Vid det här laget var klockan uppe på 89 minuter och Jesper Löfgren fyllde på i försvaret samtidigt som Magnus Eriksson klev av.

Nio minuters övertid kom upp på skylten, vilket kändes som en evighet. Gustav Wikheim jobbade smart och vann tid på sin vänsterkant men nu var det regelrätt belägring av Hammarby och hjärtat flög upp i halsgropen när Astrit Selmani nickade i ribban.

Den grönvita offensiven gav ändå utrymme för kontringar och Emmanuel Banda var ytterst nära att rulla in tvåan men fick en ganska brysk tackling i skottögonblicket. Denna dag var dock marginalerna på rätt sida vilket emfaserades när Björn Paulsen prickade ribban med en nick strax efter.

Minuterna tickade oförtrutet vidare och Wikheim hann bjuda på ett vackert solonummer innan Mohammed Al-Hakim satte pipan i munnen efter elva övertidsminuter. Extas på Tele2 Arena och Djurgården tar vid från förra säsongen och vinner mot Hammarby igen.

En extremt skön derbyseger och tre poäng in på kontot som tar DIF upp i toppen av tabellen, där Häcken dock har två matcher mindre spelade i skrivande stund. Nu väntar ett intensivt firande i huvudstaden innan det är dags för en tripp till Olympia då bortamatch mot Helsingborg väntar måndag den 11 juli.

3 juli, söndag 15:00Tele2 Arena