Andra raka segen togs borta mot IFK Kalmar

• 9 juni 2023

Trippla aktioner av briljans ordnade målet borta mot Kalmar som gav oss andra raka segern. Målskytt: Alice Bergström.

Magnus Pålsson och August Fors fortsatte på det spår som inneburit kontinuitet under årets allsvenska. Du ser den fullständiga startelvan i matchrutan här intill, men noterbart var att Portia Boakye var tillbaka från avstängning, men nu som yttermittfältare istället för en av tre mittbackar.

Det var fint att se det blårandiga bortafölje som var på plats med banderoll och flaggor och supportade laget på plats trots den långa resan och fredagkväll. Hatten av för dessa personer som alltid visar sitt stöd för damerna på plats!

Apropå det är nästa hemmamatch den 16 juni när Linköping FC kommer på besök till Stockholms Stadion. Biljetter köper du här,

Matchen inleddes med omedelbart initiativ från Djurgården, för dagen i helvitt matchställ. Efter ett par minuter kom dubbla offensiva hörnor men som inte resulterade i annat än en krock mellan två Kalmar-spelare och ett efterföljande spelavbrott. Båda spelarna kunde dock glädjande nog återgå i spel tämligen omedelbart.

Solen sken över Guldfågeln arena och förutom solen bländade Tilde Lindwall oss åskådare i den 10:e minuten. Tove Almqvist vann bollen på mittfältet och spelade Tilde som vände bort två spelare och chippade fram bollen till Alice Bergström som hade sökt sig in centralt från sin högerkant och avslutade på bästa möjliga vis: i mål. 1-0 till Djurgården! Ett vackert mål med tre fina aktioner i rad: bollvinsten, de tekniska färdigheterna, och avslutet.

Spelhumör är möjligen en luddig beskrivning av en spelare, men likväl var det känslan man fick när man såg Alice Bergströms första kvart på planen. Förutom målet deltog hon i det mesta framåt där hon utmanade från sin högerkant och både avslutade på mål och, som i den 16:e minuten, bröt in och försökte nå Haley Dowd med en genomskärare. En Kalmar-försvarare avstyrde dock den gången men Djurgården fortsatte att vara det enda offensiva hotet på gräsplanen så här långt.

Efter de inledande 20 minutrarna där Djurgården var spelförande kom sedan en period i matchen där matchen blev mer jämn. Kalmar gick in aggressivare och mer framgångsrikt i duellerna och flyttade på så vis spelet längre ifrån sitt eget straffområde. Inget av lagen skapade några större målchanser men Kalmar kom till ett par avslut kring halvtimmen spelad, vilket var deras första i matchen. Björklund i målet hade dock koll på både de bollar som gick på mål och de som gick utanför målramen.

Kalmar fortsate att ha en del bollinnehav, men mestadels på mittplan. Det farligaste avslutet från hemmalaget kom i den 39:e minuten när deras högerytter tog sig in i planen och avslutade fint, men Elvira var fortsatt med på noterna och plockade skottet fint.

Halvleken slutade med ledning till oss, efter en bra inledning och sedan en mer jämn halvlek ju längre den fortlöp.

Alice Bergström inledde den andra halvleken som hon inledde den första: med övertag och kreativitet på sin högerkant. Samtidigt var matchbilden väldigt lik den som avslutade den första halvleken: Kalmar hade mer boll men kom sällan till farliga avslut. Utifrån blårandigt perspektiv kändes det en smula oroande om matchbilden skulle ta ytterligare kliv i den riktningen, för med dryga 30 minuter kvar var det Kalmar som hade initiativet i matchen.

Spelet fortsatte att till stor del vara förlagt till mittplan med en Kalmar-spelare som bollhållare, men de offensiva hot de sökte nådde de aldrig, medan Djurgården inte lyckades kontra eller vända tillbaka matchbilden. Således en ganska händelsefattig fotbollsmatch om man gillar målchanser, men å andra sidan välspelad fotboll som gav underhållningsvärde i övrigt.

Halvlekens och Kalmars överlägset bästa målchans slog ner som en blixt i den 68:e minuten efter en i raden av Kalmars hörnor under en kort period, och där bollen hamnade hos Violah Nambi som sköt dagens hårdaste skott – i ribban! Frågan är dock om bollen sedan studsade innanför mållinjen och ut eller inte. Domarna dömde inte mål och spelet gick vidare men där var en kvittering för Kalmar ytterst nära, och att döma av reprisen var det i så fall inte många millimeter av bollen som inte var innanför mållinjen.

Tribbla byten i Djurgården i den 77:e minuten där Tilde Lindwall, StinaLisa Johansson, och Hayley Dowd lämnade planen till förmån för Alexsandra Lobanova, Flavine Mawete, och Ebba Hed. Viss defensiv förändring på laget alltså, och Kalmar som hittills bara gjort ett byte, i halvtid, fortsatte att gå framåt för en kvittering.

Dagens andra ramträff från Kalmar kom i den 86:e minuten på ett fint avslut utifrån som Elvira Björklund inte hann dit på, men den tog i stolpen och ut och rensades därefter till en resultatlös hörna. Alltjämt 1-0 till Djurgården med bara minuter kvar!

Dubbelbyte från Djurgården i den 89:e minuten där Portia Boakye och Alice Bergström gick ut och ersattes av Sara Lilja Vidlund och Emelie Lövgren.

De sista minuterna lyfte Kalmar upp allt dom hade och skapade flera farliga lägen, men bara nästan-chanser. När vi gick in på övertid var det en klassisk matchbild där ett lag anföll febrilt och det andra försvarade sig med 11 spelare. Vi genomförde det bra och minutrarna tickade på utan större besvärligheter för försvaret, och när domaren blåste i pipan förkunnade det tre poäng hem till Stockholm och andra raka segern!

Nästa match spelas på hemmaplan den 16 juni när Linköping kommer på besök till Stockholms Stadion. Biljetter köper du här.

9 juni, fredag 19:00Guldfågeln Arena