Delad pott på Studenternas

• 4 maj 2023

Tilde Lindwall gav DIF ledningen och en seger låg inom räckhåll. Men Uppsala kvitterade med kvarten kvar och trots ett bra grepp om matchen blev det bara en poäng med hem.

Det blev ett par ommöbleringar i laget i samband med Matilda Plans avstängning där elvan formerades enligt följande:

Elvira Björklund
Kamilla Karlsen, Sanna Kullberg, Portia Boakye
Alice Bergström, Tilde Lindwall, Nellie Lilja, Tove Almqvist, Ebba Hed
Hayley Dowd, StinaLisa Johansson

Hedvig Lindahl fanns inte tillgänglig för spel.

Efter den snöpliga derbyförlusten i ösregnet på Stadion var nu vårsolen tillbaka och sken över Studenternas IP där hoppet om en viktig trepoängare också lyste klart. Ett par förändringar i elvan blev det i samband med Matilda Plans avstängning, men annars var det mesta sig likt i laget som tog sig an nykomlingen IK Uppsala - där Johanna Rhenmark varit ett utropstecken som krävde noggrann bevakning.

Det var ett uppenbarligen taggat Djurgården från start som gick rejält in i duellerna. Tempot bedarrade dock något efter de energiska första minuterna och Uppsala kunde jämna ut spelet något. I sjätte kom sedan en fin chans när Alice Bergström bröt sig fram på högerkanten och slog ett inspel till Ebba Hed som inte hittade fram med den sista passningen till Hayley Dowd.

Uppsala stack å sin sida upp strax efter och DIF-spelaren Louise Hvarfner - som är på lån - testade skott på Elvira Björklund som dock greppade säkert. Kort därpå var det lite oroligt igen när Johanna Rhenmark spelade in till Taryn Ries i boxen som inte nådde fram till bollen.

Spelmässigt var det ändå ett förväntat övertag under första kvarten för DIF som letade luckor i ett lågt stående Uppsala-försvar. Att omsätta bollinnehavet till klara målchanser gick det dock trögare med när ytorna blev små framåt. DIF pressade samtidigt högt men även om hemmalaget spelade med små marginaler blev det ganska få bollvinster.

Hayley Dowd testade Milla-Maj Majasaari med ett skott som dock gick rakt i nyporna och med halvtimmen spelad var det ännu mållöst. Tempot var relativt lågt och det kändes som att matchen behövde en injektion. Blåränderna kombinerade också fram till ett bra läge när Nellie Lilja fick läge i boxen, dessvärre fick hon inte ordning på bollen och avslutet uteblev.

Men det var Uppsala som skulle få halvlekens bästa chans så långt när Taryn Ries fick friläge i boxen, dock utan att få ordning på mottaget. Ett avslut kom ändå till slut som Elvira Björklund parerade och det var kaotiskt i straffområdet under några efterföljande sekunder.

I 40:e minuten slalomdribblade sedan pigga Alice Bergström fram och la fram för StinaLisa Johansson som inte fick till avslutet. Synd på ett bra läge men strax efter skulle ett avslut komma av högsta kvalitet. Tove Almqvist bröstade ner bollen i boxen och serverade Tilde Lindwall som var klinisk och borrade in bollen i Majasaaris vänstra hörn.

Ett grymt skönt mål att ta med in i halvtidspausen som gav ett utmärkt utgångsläge efter en halvlek som var relativt temposvag och chansfattig, men med ledning för DIF.

DIF-överläge inför de kommande 45 innebar att Uppsala behövde satsa mer framåt och det blev hyfsat farligt omgående när DIF-bekanta Klara Folkesson var nära att få trycka av i boxen efter en inläggsfrispark.  Djurgården fick sedan ett läge som var snäppet farligare där Tilde Lindwall släppa ett inspel smart till Hayley Dowd som sköt strax utanför.

I 50:e visade sedan Tove Almqvist upp solida försvarsegenskaper när hon löste en svår en-mot-en-situation med en maxlöpning. Djurgården kopplade greppet om matchen nu och det var ruggigt nära då ett inspel från höger flipprade runt framför målet och Ebba Hed tvingade sedan Majasaari till en vass räddning med ett tungt skott.

Presspelet bet bättre och bollvinsterna var frekventa. Med timmen spelad var ändå känslan god och ledningen kunde varit dubblerad flera gånger om. Tove Almqvist prickade stolpen och StinaLisa Johansson träffade ribban efter varsitt fint läge. Det luktade mål och det behövdes eftersom en enmålsledning alltid är skör, vilket tyvärr skulle visa sig.

25 minuter återstod av matchen och Uppsala började flytta upp och skapade några fasta situationer. En elegant genomskärare från Hayley Dowd gav StinaLisa Johansson fritt fält framåt men StinaLisa lyckades inte nå fram till ett avslut. Dowd satte därefter  Majasaari i arbete med ett hårt skott, vilket blev hennes sista avtryck i matchen när Flavine Mawete ersatte i 71:a minuten. Även Sara Lilja Vidlund klev in istället för Alice Bergström.

Men ledningen var som sagt skör och Klara Folkesson var stark i boxen och kunde slita sig loss och sätta 1-1. Första chansen för Uppsala i halvleken och väldigt olyckligt i ett läge där det kändes som att Djurgården hade kontroll på matchen.

En oroande hörna för Uppsala följde och en kvart återstod av matchen. StinaLisa Johansson fick läge men skottet blev misslyckat och det började bli bråttom nu. Även Uppsala gick för det och Elvira Björklund var vaket ute och rensade en farlig djupledsboll.

Klockan tickade över 80-strecket och en ny farlighet kom för Taryn Ries men Björklund var snabbt nere och greppade bollen. Plötsligt kändes det mer som att Djurgården fick försvara en poäng och Lova Lundin kom in i 82:a för att spetsa offensiven.

DIF hade en småfarlig inläggsfrispark och Uppsala Matilda Kristell svarade med ett farligt skott strax utanför. Minuten tickade fort, spänningen var stor och Ebba Hed sköt men Majasaari räddade. StinaLisa Johansson måttade skott mot krysset men bollen gick strax utanför och Lindwall och Lundin kombinerade på övertid men stoppades.

Mer än så blev det dessvärre inte och därmed blev det delad pott i en match som Djurgården kunde stängt i andra halvlek sett till de chanser som skapades. En poäng med hem i bagaget blev det i alla fall och nu är det tätt på given. Redan på tisdag väntar ny hemmamatch på Stadion då Piteå gästar. Köp din biljett till matchen här.

4 maj, torsdag 19:00Studenternas IP