Femetta mot AFC Eskilstuna

• 28 jan 2023

Det bjöds på dubbla mål från Jacob Bergström samt fullträffar från Jesper Löfgren, Wilmer Odefalk och Victor Edvardsen när AFC besegrades med 5-1 på Tunavallen.

Efter en i stort sett jämn fördelning av speltid mot BP annonserade tränare Thomas Lagerlöf en snäppet mer specificerad startelva mot AFC där ”några spelare matchas lite längre”.

Därmed mönstrades följande manskap från start med Jacob Widell Zetterström mellan stolparna bakom en backlinje bestående av Piotr Johansson, Carlos Moros Gracia, Jesper Löfgren och Elias Andersson.
På mittfältet klev Oliver Berg in, efter att ha spelat som central anfallare mot BP, tillsammans med Rasmus Schüller och lagkapten Magnus Eriksson. I anfallet återfanns Joel Asoro och Gustav Wikheim på kanterna med Victor Edvardsen som spjutspets centralt.

På klassiskt försäsongsmanér väntade en match där relationer skulle byggas på planen och laget sakta trimmas ihop inför en annalkande cuppremiär mot Landskrona i mitten av februari. Förväntningarna på matchen formades med detta i åtanke, men samtidigt var det en match där Djurgården - som alltid - klev ut för att vinna. Vilket Tomas Lagerlöf underströk innan match där han konstaterade att ”man ska inte skaffa sig dåliga vanor”.

Vintervädret på Tunavallen var kylslaget men överkomligt och Djurgården visade glöd redan i första matchminuten med en fin kombination där Piotr Johanssons inlägg hittade Gustav Wikheim i boxen, volleyskottet parerades dock följsamt av Nick Wolters i AFC-kassen.

I övrigt var det ett inte oväntat spelövertag för DIF och i sjätte minuten nosade blåränderna på ett ledningsmål igen när Victor Edvardsen snodde bollen från en utrusande Wolters och slog ett inlägg som skallades undan precis framför en framrusande Oliver Berg som var redo att nicka in den i öppet mål.

En stark DIF-inledning och det skulle bli tredje gången gillt. Ett par minuter senare slog Magnus Eriksson en av hans sedvanligt välavvägda frisparkar och på bortre stolpen steg Jesper Löfgren till väders och nickade behärskat in 1-0.

Djurgården ångade på och aktive Oliver Berg hotade med en ny farlig nick. Men hemmalaget visade också spets i den 13:e minuten då AFC tog sig fram på högerkanten och nyförvärvade amerikanen Marcelo Palomino högg i boxen och kunde skalla in kvitteringen.

1-1 på resultattavlan och en synnerligen händelserik första kvart av matchen. Djurgården hade fortsatt mycket bollinnehav men de skarpa lägena var färre. I 22:a minuten hettade det dock till när Victor Edvardsen fångade upp en boll i djupled, fintade bort den utrusande AFC-keepern, men ett ben från en hemjobbande hemmaförsvarare kom emellan.

AFC visade en del offensiva intetioner men defensivt var det ändå stabilt bakåt samtidigt som blåränderna jagade vidare efter ett ledningsmål. Hemmalaget var dock lågt och kompakt vilket gjorde det svårt att hitta ytor. En hörnvariant var nära att resultera i 36:e minuten fast trots ett rejält spelövertag under sista kvarten blev det ingen mer riktigt het DIF-chans. Följaktligen 1-1 när halvtidsvisslan gick i en halvlek där Djurgården hade ett stadigt grepp om matchen, även om effektiviteten framåt kunde varit lite högre.

Inga byten och tränare Thomas Lagerlöf efterlyste mer fart och energi hos manskapet där Pierre Neurath Bengtsson och Theo Bergvall klev in som ytterbackar, samtidigt som Piotr Johansson tog plats som mittback.

Fart framåt blev det också redan efter ett par minuter där Joel Asoro slog ett smart inlägg till Victor Edvardsen som ruschade in i boxen, men Victor hann inte riktigt fram och bollen stöttes utanför stolpen. Kort därpå testade Asoro skott själv och strax efter sköt Piotr Johansson i burgaveln efter en hörnvariant.

Djurgården var uppenbarligen på gång nu och Gustav Wikheim ryckte sig loss i djupled och kom fri mot mål, men nyinbytte AFC-keepern Melker Uppenberg stod för en vass räddning. Minuten senare var det Joel Asoro som slet sig loss, trots brysk uppvaktning, men Uppenberg stod ånyo för en fin parad.

AFC sökte sig framåt med några hyfsat farliga attacker men nästa stora chans blev Djurgårdens. Magnus Eriksson serverade en utsökt långboll till en djupledslöpande Joel Asoro som blev nedgjord i straffområdet, solklar straff och även rött kort på Aliyu Yakubu. Exekutör av straffsparken blev Victor Edvardsen som hur lugnt som helst smekte in 2-1.

Ny ledning, numerärt övertag på planen och nya pigga ben in på planen i form av Jacob Bergström, Wilmer Odefalk, Haris Radetinac och Isak Alemayehu som ersatte Joel Asoro, Oliver Berg, Rasmus Schüller och Gustav Wikheim

Blåränderna trummade på och Jacob Bergström höll sig framme direkt med en farlig nick på ett fint inlägg från Edvardsen som nu klivit ut till höger. Trycket var kompakt och det numerära övertaget bidrog sannolikt till det också. Inlägg och halvchanser duggade tätt och i 74:e minuten skulle trean komma. Edvardsen hittade en överlappande Wilmer Odefalk vars fina inspel vinklades in av Jacob Bergström.

Ett vackert mål och premiär i den blårandiga poängkolumnen för Bergström och Odefalk. Med kvarten kvar var det dags för mer ung talang på planen när PA19-mittfältaren Gideon Granström klev in samtidigt som Magnus Eriksson tackade för sig. Den blårandiga offensiven rullade vidare och även Theo Bergvall var nära att bli målskytt med en hård högervrist som smet strax utanför stolpen.

4-1 skulle istället komma från Wilmer Odefalk som löpte in i boxen och avslutade med en smart yttersida som satt otagbart bakom Uppenberg. Därmed var det 1+1 för Odefalk och strax efter klev Frank Odhiambo in samtidigt som Carlos Moros Gracia fick välförtjänt vila efter en stark insats.

Fler fina lägen kom för att plussa på målskörden men små marginaler hindrade DIF från att utöka. Fast järnkaminen Jacob Bergström gick inte att stoppa när han stångade sig fram på ännu en utmärkt framspelning från Victor Edvardsen och lyfte in 5-1.

Game over de luxe och en effektiv stängning av matchen från Djurgårdens sida. Ständigt målhungrige Jacob Bergström var sedan nära ett hattrick i 89:e minuten med en nick som smet strax över efter ytterligare ett fint inspel från Edvardsen. Fler mål blev det emellertid inte och efter två övertidsminuter gick slutsignalen på Tunavallen där DIF kunde glädja sig åt årets första seger och ett antal vackra mål.

Närmast väntar avfärd till träningslägret på Gran Canaria på måndag med tillkommande möte mot tilltänkt spanskt motstånd. Mer info kring det kommer så fort matchen är spikad.

28 januari, lördag 14:00Tunavallen