Förlust i årets första derby

• 14 maj 2023

Djurgården reducerade tre gånger om men det räckte inte i derbyt mot Hammarby som till slut vann matchen med 4-3.

Djurgården mönstrade följande startelva i derbyt:

Tommi Vaiho
Piotr Johansson, Jesper Löfgren, Marcus Danielson, Elias Andersson
Hampus Finndell, Oliver Berg, Magnus Eriksson
Victor Edvardsen, Joel Asoro, Gustav Wikheim

Rasmus Schüller, Jacob Widell Zetterström, Elliot Käck, Theo Bergvall var de spelare som inte var tillgängliga för truppen.

Det var klassiskt laddad stämning när årets första derby väntade för Djurgården som klev ut på Tele2 Arena med en injektion av självförtroende efter segern mot Kalmar i omgången innan - en viktig trea efter en resultatmässigt ojämn start av serien. För Hammarbys del var det också oroligt i leden efter en trubbig start, men som alltid i ett derby var förutsättningarna inför mötet formaterade till total oförutsägbarhet inför avspark.

De sedvanligt röststarka DIF-supportrarna fanns som alltid på plats för att backa lagen och stämningen var maximalt uppskruvad inför avspark. ”Vara fokuserade på vår uppgift, ta ansvar för situationen och hålla koll på känslorna!, konstaterade Kim Bergstrand inför matchen men det började oroligt med en hyfsat farlig frispark för Hammarby redan i första minuten.

Djurgården fick ingen rytm i spelet inledningsvis och det var en generellt hackig inledning av matchen. Det blev mestadels försvarande och det osade katt på nytt när August Mikkelsen fick fritt skottläge i nionde minuten men sköt en bra bit över.

Ett par minuter senare kom dock ett fint läge när Victor Edvardsen sökte en fristående Joel Asoro i boxen men inspelet blev lite för brant. Fortfarande mållöst med kvarten spelad och fortsatt trevande spel med en del längre spelavbrott där Hammarby tvingades till två byten under en kort period.

Gradvis blev det dock allt med bollinnehav för Djurgården som började äta sig in i matchen under en period. I 27.e minuten hettade det också till när Joel Asoro jagade upp en djupledsboll och var ytterst nära att ta sig förbi en utrusande Oliver Dovin.

Men i 31:a minuten kom dessvärre en situation som skulle förändra matchbilden. Bollen lyftes in i Djurgårdens straffområde, i en duell studsade den sedan på Marcus Danielsons lår och vidare upp på hans hand och domare Mohammed Al-Hakim blåste straff.

Nahir Besara slog straffen i mål och därmed var det uppförsbacke som var nära att jämnas ut när Magnus Eriksson drog iväg ett fräsande skott som Dovin dock parerade. I 43:e minuten repriserades läget för Magnus Eriksson men även denna gång var ett Hammarby-ben i vägen.

Klockan gick upp på 45 minuter och fyra stopptidsminuter annonserades på en ganska torftig och chansfattig halvlek. Men innan pausvilan skulle mer elände komma när Nathaniel Adjei fick fritt fram i straffområdet och kunde placera in bollen i mål. Ett minst sagt jobbigt mål att åka på och därmed var det tvåmålsunderläge med in i halvtidspausen.

En tuff uppgift väntade där Djurgården behövde mobilisera, öka intensiteten och vända ett underläget. Inga byten i elvan och Djurgården tryckte på för en reducering - som också skulle komma när Oliver Berg fick en smart passning av Victor Edvardsen och kunde trycka in bollen i mål via ett Hammarby-ben.

Extremt viktigt och kontakt igen. Det blev emellertid oroligt direkt efter med ett farligt frisparksläge för Besara samt ett efterföljande oroande vänsterinlägg från de grönvita. Ett dubbelbyte följde där Oskar Fallenius och Haris Radetinac kom in istället för Victor Edvardsen och Gustav Wikheim.

Men nytt motlut väntade runt hörnet i den 56:e minuten när August Mikkelsen fick skottläge strax utanför straffområdet, där bollen ändrade riktning via ett DIF-ben och flög in bakom en chanslös Tommi Vaiho. Tillbaka på ruta ett och dags att kavla upp på nytt.

Något som dock gjordes på ett utmärkt sätt kort därpå när DIF fick hörna och Marcus Danielson nickade fram till Haris Radetinac som steg till väders och skallade in bollen i nät.

Efterlängtat måljubel och viktig kontakt ånyo där även Besard Sabovic byttes in kort därefter. Haris Radetinac var en tydlig injektion och nickade på nytt efter ett vänsterinlägg från Elias Andersson, den här gången dessvärre en bit utanför målramen.

Djurgården hade ett tydligt grepp om matchen nu och det gällde att karva fram målchanser. Joel Asoro var nära efter en smart framspelning av Oskar Fallenius när Hammarby stod lågt och försvarade sig. Kort efter var det Fallenius som var nära att bryta igenom i djupled, men Dovin hann ut och avstyrde.

Dessvärre följdfe en sekvens med ryckigt spel och en hel del spelavbrott som gjorde att tiden tickade iväg fort. Matchklockan gick upp på 80 minuter, Lucas Bergvall byttes in och nu skulle det bli forcering. Tyvärr hann den inte komma igång för Al-Hakim blåste straff på nytt när Jusef Erabi kom fri i djupled och gick omkull i duell med en utrusande Tommi Vaiho.

Även denna gång var det Nahir Besara som tog hand om den vilket innebar 4-2. Blytungt men det var inte över än. Strax efter ruschade Besard Sabovic in i straffområdet och vräktes omkull. Marcus Danielson var hur säker som helst från elvameterspunkten och placerade in 4-3.

Nu var det vittring på nytt och Piotr Johansson inklusive DIF-publiken ropade på straff när Simon Strand hanterade honom bryskt i straffområdet. Mohammed Al-Hakim var dock av annan åsikt och forceringen rullade vidare. Fem stopptidsminuter kom upp, inlägg bombades in och Marcus Danielson var framme och nickade strax över ribban.

Men den här dagen var inte marginalerna på rätt sida i en märklig match där Djurgården inte alls fick igång maskineriet under den första halvleken för att sedan göra en bättre andra halvlek som tyvärr inte räckte för att jaga ikapp.