Förlust mot Vittsjö på Stadion

• 29 maj 2023

Djurgården fick se sig besegrade med 3-0 av ett fysiskt och effektivt Vittsjö under måndagkvällen.

Djurgården ställde upp med en oförändrad startelva mot Vittsjö:

Elvira Björklund
Matilda Plan, Sanna Kullberg, Portia Boakye
Alice Bergström, Tilde Lindwall, Nellie Lilja, Tove Almqvist, Ebba Hed
Hayley Dowd, Flavine Mawete

Hedvig Lindahl var den enda spelaren som inte fanns tillgänglig för matchtruppen.

Djurgården klev ut på ett soligt och välbesökt Stockholms Stadion i jakt på tre viktiga poäng efter en tuff period med resultatmässigt motlut. Emellertid en långt ifrån enkel uppgift med tanke på att ett formstarkt Vittsjö väntade på andra planhalvan. Ett spelskickligt och fysiskt starkt lag och för Djurgårdens del gällde det att gå all in i duellerna omgående från start och ta initiativet i matchen.

Det smällde också bra direkt i närkamperna och ett första DIF-läge kom i tredje minuten efter fint kombinerande där Tilde Lindwall fick utrymme i boxen. Dessvärre blockerades den sista passningen och således ingen slutprodukt denna gång. Några minuter senare var det Nellie Liljas tur att på avslut, men bollen smet en bit över ribban.

Ändå en pigg start av Djurgården på den något svårspelade och studsiga gräsmattan. Att Vittsjö hade spets framåt kunde man ana tidigt och välbekanta Hanna Ekengren skapade ett farligt läge när hon bröt sig fram på västerkanten och sköt i snäv vinkel. Lyckligtvis fanns Matilda Plan på plats och avvärjde.

Den efterföljande hörnan blev också hyfsat farlig men i övrigt hade den blårandiga defensiven god kontroll under den första kvarten. Matchen puttrade vidare i ett ställningskrig där båda lagen höll emot och det skapades få chanser. Fram till den 22:a minuten det villl säga då Clara Markstedt fick ett friläge på bortre stolpen, efter en svepande frispark, men sköt strax över på volley.

Matchens bästa läge så långt och Djurgården replikerade med ett flackt vänsterskott från Tilde Lindwall som tyvärr gick en bit utanför. I 28:e minuten var det Alice Bergströms tur att gå på avslut efter en fin dribblingsraid, men även det avslutet gick utanför målramen.

Bättre fart framåt nu för DIF och kort därpå kom en snabb omställning där Flavine Mawete hittade Hayley Dowd som tvingade Vittsjös målvakt Elin Vaughan till en vass räddning med ett lurigt vänsterskott. Det var bra blårandigt tryck nu och Stadion-publiken manade på för ett mål.

Dessvärre skulle det komma i fel bur när Vittsjö tog ledningen i 35:e minuten. Hanna Ekengren sköt ett vänsterskott som styrde in i mål via ett DIF-ben, men målet noterades inte som självmål. Tufft läge med uppförsbacke och Djurgården gick för kvittering omgående med skott från både Nellie Lilja och Flavine Mawete som dock blockerades av gästernas försvar.

I 43:e minuten var det sedan Vittsjös tur oroa när Elvira Björklund gjorde en utrusning utan att få grepp om bollen. Clara Markstedt fick läget men lyckades inte förvalta det trots öppet mål för en kort stund.

Två stopptidsminuter annonserades och Djurgården skulle få ett sista läge när Flavine Mawete nickade i ribban. Emellertid kom en flagga upp för offside och det var det sista som hände i en halvlek där lagen turades om att äga initiativet i matchen, men där Vittsjö var effektivast framåt.

Uppdraget var tydligt inför de avslutande 45 minuterna. Matchen skulle vändas men det var nära ett andra mål bakåt direkt när Jutta Rantala var centimetrar ifrån att tåa in Hanna Ekengrens vänsterinlägg. Vittsjö inledde halvleken hungrigt och det var fortsatt fysisk fotboll med hårda dueller.

Men Djurgården jobbade sig tillbaka och i 50:e minuten prövade Tilde Lindwall på nytt med vänstern, men även det skottet gick över målramen. Vittsjö var desto mer effektiva och gästerna utökade ledningen när Clara Markstedt löpte loss i djupled och kunde rulla in 2-0 med dryga timmen kvar.

Ett redan kärvt läge blev nu ännu kärvare men det fanns ändå en hel del tid kvar för att jaga ikapp. Hayley Dowd försökte bryta igenom men stoppades och strax efter kom ett riktigt hett läge för Flavine Mawete som inte lyckades styra in Ebba Heds svepande inläggsfrispark.

DIF tryckte på framåt nu men det var en kamp mot klockan. Chanser kom där Mawete högg i djupled och hade sannolikt fått med sig en straff om det inte hade varit offside. Även Hayley Dowd fick läge men sköt utanför och mer elände följde när Portia Boakye drog på sig en varning som gör att hon missar nästa match mot BP.

Nya pigga ben kom in i 68:e minuten när StinaLisa Johansson byttes in samtidigt som Hayley Dowd klev av. Forcering på gång men istället skulle det bli ridå ner när Vittsjö kontrade snabbt och Linda Sällström rullade in 3-0 i 70:e minuten.

Att Djurgården aldrig ger upp är ett välkänt faktum men uppdraget att kvittera en tremålsledning på en dryg kvart var onekligen en monumental prövning. Men bara att ösa på med ny energi och ett trippelbyte följde där Kamilla Karlsen, Alexsandra Lobanova och Sara Lilja Vidlund kom in.

Sistnämnda Lilja Vidlund skred till verket direkt och drog en vänstervolley på ett inlägg från Nellie Lilja men Elin Vaughan var välplacerad och räddade skickligt. En bra chans men Vittsjö slog sig inte till ro och följde upp med en bra period där de etablerade bra tryck i offensiven.

Djurgården flyttade upp mot slutet för att få till en forcering och Flavine Mawete fick ett bra läge efter en fin framspelning av Alexsandra Lobanova. Skottet gick dessvärre rakt i nyporna på Vaughan och DIF fick fortsätta att jaga reducering.

En jakt som fortsatte under de tre stopptidsminuterna men tyvärr utan nätkänning, även om Mawete var nära att spräcka nollan med en nick på ett inlägg från Lilja. Elin Vaughan stod dock för en imponerande reflexräddning och därmed var det 0-3 på resultattavlan när slutsignalen gick.

Fortsatt motvind för Djurgården med andra ord och nu väntar en mycket viktig bortamatch mot BP nästa måndag då tre poäng är av största vikt. Tills dess gäller det att mobilisera styrkorna och gå för seger på Grimsta.

29 maj, måndag 19:00Stockholms Stadion