Härlig premiärvinst på Hisingen

• 26 mars 2023

Alice Bergström fick drömträff efter en dryg kvart. Det räckte till en 1-0-seger i den allsvenska premiärmatchen mot Häcken på Bravida Arena.

Lagom till den allsvenska premiärmatchen var samtliga spelare i truppen tillgängliga. Tränaren Magnus Pålsson matchade en elva med Hedvig Lindahl bakom en backlinje med Matilda Plan, Sanna Kullberg och Portia Boakye. Trion understöddes i kantspelet av Alice Bergström och Ebba Hed på varsin sida medan Nellie Lilja, Kamilla Karlsen och Tove Almqvist huserade centralt. Den enda ändringen jämfört med startelvan i genrepet mot Eskilstuna (3-0) gjordes i anfallet där StinaLisa Johansson tog platsen bredvid Tilde Lindwall i stället för Lova Lundin.

Det topptippade hemmalaget förväntades komma ut hårt med en anstormning i snöryan på ett nollgradigt Bravida Arena. Så blev också fallet men Blåränderna var väl förberedda och taktiken med att slå lite längre bollar i inledningen visade sig vara lyckosam. Visst var det väldigt mycket Häcken under matchens första tio minuter men den farligaste målchansen, som tillkom efter en feltajmad utrusning av Hedvig Lindahl, räddades en bra bit från mål av mittbacken Sanna Kullberg.

När Djurgården väl lyckades etablera lite spel på offensiv planhalva och transformera 5-3-2-uppställningen till 3-5-2 blev det farligt direkt framför Häckens mål. Tove Almqvist nådde först på ett perfekt inspel från Alice Bergström men nickade, hårt uppvaktad, strax utanför målramen. Minuten senare var det ombytta roller när Almqvist hittade Bergström som klev in i mitten och fick perfekt träff med vänsterfoten. Bollen borrade sig in det bortre krysset, mycket vackert, och gav Djurgården ledningen i matchen. Det var Alice Bergströms första allsvenska mål i karriären men knappast det sista.

– Jag fick en bra träff, sa målskytten i halvtid och det var ingen som sa emot.

Ledningen var oväntad med tanke på Häckens inledande dominans men samtidigt hade DIF redan innan målet visat att de hade anfallsvapen att hota med.

Med 0-1 på resultattavlan infann sig tydlig stress i de gulsvartas anfall samtidigt som presspelet fick mindre verkan. Frustrerade hemmaspelare tog avslut som hamnade en bra bit utanför målramen. Samtidigt fortsatte Alice Bergström att hota på sin högerkant, mycket tack vare sin löpförmåga. I Anna Sandberg hade hon en värdig motståndare men Häckens vänsterbreddare fick onekligen slita hårt.

Andra halvek

Djurgårdens målchanser var lätträknade men det skapades ändå några möjligheter trots Häckens fortsatta spelövertag. I minut 53 jobbade StinaLisa Johansson fram ett bra läge för Kamilla Karlsen men skottet hamnade en bit ovanför ribban.

I den 72:a minuten transporterade Alice Bergström bollen över hela planen, samtidigt som hon höll undan för Anna Sandberg, och hittade fram till Hayley Dowd i straffområdet. Den nyligen inbytte anfallaren såg först ut att få utrymme för ett avslut men Hanna Wijk försvarade framgångsrikt.

Häckens avslut var betydligt fler, avslutsstatistiken visade 17-3, men bara tre av dessa kan räknas som heta målchanser.

Under en period då Djurgården hade väldigt lite bollinnehav var Häcken riktigt nära en kvittering för första gången efter att Anna Sandberg tagit sig fram på vänsterkanten och måttat ett inlägg mot bortre stolpen. Stine Larsen fanns där men inte tillräckligt långt fram för att få sin nick på mål.

Med en kvart slog Larsen ett högklassigt inlägg som damp ner ett par meter framför Hedvig Lindahls bortre stolpe. Där fanns Anna Anvegård som kom till skott men DIF-målvakten var bra placerad och kunde klistra bollen.

Häcken försökte forcera med höjdbollar i slutskedet av matchen som förlängdes med fyra övertidminuter. Så sent som i den tredje av dessa såg det ut som att det skulle ge resultat när Anvegård fick med sig bollen i straffområdet och omgående kom till avslut. Hedvig Lindahl hade emellertid bestämt sig för att hålla nollan och räddade med en kvalificerad fotparad.

– Jag kom så nära att jag kunde täcka med kroppshyddan, sa en glad Hedvig Lindahl efter matchen och fortsatte:

– Det är väldigt skönt att vinna. Det var tufft, Häcken är väldigt bra, men det är en fantastisk insats från alla tjejer. När spelarna glidtacklar och blockerar skott är det lätt att vara målvakt. Vi genomför den första halvleken på ett väldigt bra sätt med fina anfall och ett fint mål.

På söndag den 2 april är det dags för Djurgårdens allsvenska hemmapremiär som spelas mot KIF Örebro, ett lag som slutade nia, en placering för DIF, i fjolårstabellen. Observera att matchen, som startar 15.00, spelas på Grimsta IP.

26 mars, söndag 15:00Bravida Arena