Inför Hammarby - Djurgården

Dags för årets första derby på söndag. Här hittar du intervjuer och förutsättningar inför matchen.

HAMMARBY - DJURGÅRDEN

Söndag 14 maj kl. 15:00, Tele2 Arena


 

Truppstatus

– Rasmus Schüller, Jacob Widell Zetterström, Elliot Käck och Theo Bergvall är de spelare som inte är tillgängliga för truppen, meddelar Djurgårdens naprapat Kalle Barrling.

Varningar i Allsvenskan

3 varningar: Rasmus Schüller
2 varningar: Hampus Finndell
1 varning: Elias Andersson, Victor Edvardsen, Piotr Johansson

Spaningar

  • Grymt skön tillbakastuds mot Kalmar ger självförtroende och arbetsro under derbyveckan.
  • Joel Asoro är inne i ett bra stim med målskyttet. Tar han med sig den fina formen in i derbyt?
  • Stark U21-prestation mot IFK Norrköping i tisdags skruvar upp konkurrensen i truppen.
  • Hampus Finndell missar nästa match vid ett gult kort på söndag.

Tränarkollen

Thomas Lagerlöf inför matchen:

– Vi kommer till Tele2 Arena med ett bra självförtroende och även om det är bortamatch så är det ju som hemmamatch för oss. Jag räknar med att det kommer vara väldigt mycket Djurgårdare på plats och att det blir en härlig stämning - som det alltid är när man spelar derby. Vi känner att vi har många verktyg med oss i lådan och har hittat ett varierat sätt att spela fotboll. Senast gav det poäng också och vi hoppas kunna fortsätta på den inslagna vägen, säger ”Tolle” som förväntar sig det oförväntade på klassiskt derbymanér.
– Det är en derbytillställning och då kan man förvänta sig nästan vad som helst. Det är matcher som betyder lite mer för väldigt många människor och det känns alltid lite extra att spela derby. Oftast blir matcherna frikopplade från övriga serien och det är mindre viktigt om ett lag har presterat bra eller mindre bra innan. Allt sånt brukar inte spela någon roll när det är derbydags så man kan nog förvänta sig det mesta och förhoppningsvis väldigt mycket bra Djurgårdsfotboll.

Sett till förberedelserna befinner sig laget i bra fas, enligt Tolle.
– Vi hade alla utom Rasmus Schüller och Jacob Widell Zetterström i träning under torsdagen. Sedan brukar det alltid finnas någon liten skavank på någon, men rent förberedelsemässigt ser det bra ut. Vi har fyllt på med självförtroende efter att äntligen ha fått en trea igen mot Kalmar. Det har ju varit lite motiga resultat innan dess, även om prestationerna inte har varit lika dåliga som resultaten. Men vi har ändå en skön känsla i att vi håller ihop och fortsätter att göra rätt saker, även när det inte flyter på. Framför allt som Kalmar-matchen såg ut där vi inte gjorde någon bra inledning, men vi fick ingen panik över det och alla fortsatte att jobba hårt, visade bra kroppsspråk och åt oss in i matchen. Därefter presterade vi massa bra fotboll, så vi har en känsla i truppen nu att vi är starka i det som vi håller på med.


Om Hammarby

  • På elfte plats i Allsvenskan med sju poäng på lika många matcher.
  • Spelade 0-0 senast hemma mot Mjällby i tisdags.
  • Viktor Dukanovic är lagets bäste målskytt med tre mål så här långt i serien.


Tomas Lagerlöf om Hammarby
– De har samma tränare som förra året och det är ett välcoachat lag. Precis som för vår del har de inte varit nöjda med sin poängskörd i inledningen av serien. De har haft ganska tuffa bortamatcher också och inte haft lika mycket boll i farliga ytor för motståndaren som man är van vid från förra året. Sedan om det beror på att de inte varit lika skickliga på att hitta de ytorna, eller att de har mött bra lag som har gjort bra insatser och inte låtit Hammarby ta sig in i de ytorna, vet jag inte. Men de har inte riktigt varit uppe på den nivå som de varit de 2-3 senaste åren där de varit otroligt bra på att skapa målchanser och man kunde känna ett obehag hela tiden när de hade bollen. Men i år är det lite annorlunda och exakt vad det beror på vet jag som sagt inte.

Fem senaste allsvenska matcherna lagen emellan

Hammarby - Djurgården 0-0, Allsvenskan sep 2022
Djurgården - Hammarby 1-0, Allsvenskan juli 2022
Djurgården - Hammarby 4-1, Allsvenskan sep 2021
Hammarby - Djurgården 2-2, Allsvenskan maj 2021
Hammarby - Djurgården 1-1, Allsvenskan okt 2020


Matchen visas på discovery+, beställ ditt abonnemang här så gynnar det DIF Fotboll.

Senaste nytt
Fler nyheter