Kryss mot BP på Grimsta

• 21 jan 2023

Ett straffmål från Joel Asoro kvitterade ett underläge i årets första träningsmatch som slutade 1-1 och var av ganska typisk försäsongskaraktär.

Som brukligt inför tidiga försäsongsmatcher var det en jämn fördelning av speltid som gällde med 45 minuter var för det stora flertalet. Begreppet startelva tappar därmed lite i innebörd men Djurgården inledde hursom med följande spelare vid avspark:

André Picornell
Piotr Johansson, Carlos Moros Gracia, Jesper Löfgren, Elias Andersson
Isak Aleemayehu, Lucas Bergvall, Magnus Eriksson
Victor Edvardsen, Oliver Berg, Gustav Wikheim

Följande spelare var inte tillgängliga för spel: Marcus Danielson, Hampus Finndell, Alexandros Garcia Tsotidis, Elliot Käck och Besard Sabovic och Jacob Widell Zetterström

Med endast två träningsveckor och en rejäl portion fysträning i benen handlade matchen mer om ”breda penseldrag och att hitta gemensamma bilder”, enligt tränare Kim Bergstrand. Icke desto mindre är ju de blårandiga vinnarskallarna alltid påkopplade i samband med match vilket givetvis gällde även denna tillställning på ett kylslaget men utsålt Grimsta.

Matchinledningen blev relativt fartfylld trots att det var ganska många nya DIF-relationer på planen. Redan i tredje minuten kom också en jättechans för Oliver Berg som fick ett fint läge på en andraboll efter ett vänsterinlägg, avslutet parerades dock av Filip Sidklev i BP-målet.

I sjätte minuten kom nästa heta chans när Gustav Wikheim slog ett smart inlägg till Victor Edvardsen som skarvade bollen mot mål, dessvärre strax över ribban. En fin DIF-inledning och blåränderna fortsatte att rulla runt i jakt på ett ledningsmål.
Bakåt var det välstädat under första kvarten, även om BP stundtals bjöd på bra bollrullande, och André Picornell fick en behaglig start på sin före detta hemmaplan. Rent generellt var matchtempot ändå bra med tanke på att det var första matchen för säsongen.

Fler DIF-chanser dök upp. Magnus Eriksson hotade med ett par avslut och pigge Gustav Wikheim drog en volley precis utanför målramen med halva halvleken spelad. Det kändes som att det låg ett Djurgårdsmål i luften och Lucas Bergvall var ruggigt nära ett ledningsmål med ett distansskott som strök ribbans överkant.

Men istället var det BP som skulle spräcka nollan i 28:e minuten när det blev missförstånd i försvaret efter en inläggsfrispark. Bollen landade till slut oturligt på Carlos Moros Gracia  och rullade retsamt in i eget mål.

Inte särskilt logiskt sett till matchbilden och DIF inledde kvitteringsjakten omgående när Oliver Berg var nära att skalla in Victor Edvardsons högerinlägg. I 38:e minuten kom sedan ett fint frisparksläge där det fanns två heta kandidater i form av Elias Andersson och Oliver Berg. Den sistnämnde tog den och tvingade Filip Sidklev till en vass räddning efter att bollen touchade muren och var på väg in i mål.

Men trots bra tryck och gott om blårandiga chanser blev det inga bollar i nät för DIF som fick ta halvtidspaus med underläge. Summa summarum en ganska välspelad halvlek även om tempot mattades av något under sista kvarten.

Det var en till stora delar ny elva som klev ut i andra halvlek:

Theo Bergvall, Piotr Johansson, Jesper Löfgren, Pierre Neurath Bengtsson
Wilmer Odefalk, Rasmus Schüller, Magnus Eriksson
Joel Asoro, Jacob Bergström, Haris Radetinac

Återigen många nya relationer på planen för Djurgårdens del och nu gällde det att jaga ikapp resultatmässigt. Aktive Pierre Neurath Bengtsson sköt en volley strax över i 48:e minuten och blåränderna tryckte på framåt omgående.

Även BP var på hugget i offensiven och strax efter kom Liam Tawildharan helt fri i en omställning, André Picornell kom dock ut och skar av vinkeln och avslutet smet utanför. Det var i övrigt rätt glest chansmässig under den första kvarten men Theo Bergvall bjöd på lite ljuspunkter med ett par fina aktioner på högerkanten.

Med timme spelad kom det allt fler positiva offensiva intentioner för Djurgården där mycket skedde via vänsterkanten från Pierre Neurath Bengtsson och Magnus Eriksson som ofta hittade fina kombinationer. Men det var fortfarande underläge, även om en gyllene chans kom i 65:e när Wilmer Odefalk var ytterst nära att näta i sin debut och styra in ett vänsterinlägg.

Minuten efter kom ett trippelbyte när Frank Odhiambo klev in tillsammans med de två DIF PA19-spelarna Jack Tagesson och Gideon Granström som därmed fick debutera i A-laget.
Ett efterlängtat kvitteringsmål skulle också komma minuten efter när Joel Asoro fälldes i straffområdet och domare Al-Hakim pekade på straffpunkten. Joel som ju alltid ”gör som han vill” tog straffen själv och dunkade otagbart in 1-1 via ribban.

Stort jubel bland DIF-supportrarna på ett utsålt Grimsta och 20 minuter kvar att gå för ett segermål. Hemmalaget var dock sugna på vinst även de och André Picornell fick rädda ett avslut BP-avslut i 72:a minuten.

Annars var det Djurgården som var mest framåtlutade under slutskedet och gick för tvåan. Ett utmärkt tre-mot-två-läge slarvades tyvärr bort och ett friläge från Richie Omorowa åt andra hållet slogs rakt i famnen på Picornell. Matchuret tickade på och strax efter var det riktigt nära ett baklängesmål när Kleist prickade stolpen för BP och Rasmus Schüller klev uppoffrande fram och blockerade returen från Samuel Kroon.

Hemmalaget fick energi av målchansen och skapade en del tryck under slutet. Men några fler mål blev det inte för något av lagen och efter två övertidsminuter gick slutsignalen. Summa summarum en ganska typisk försäsongsmatch med blandat kompott rent spelmässigt men med en del positiva individuella tendenser.

Närmast väntar en ny träningsvecka som avslutas med ny träningsmatch mot AFC Eskilstuna på Tunavallen nästa lördag.

21 januari, lördag 14:00Grimsta IP