Oliver Berg straffade Häcken

• 24 maj 2023

Det bjöds på högkvalitativ och underhållande fotboll när ett stenhårt jobbande Djurgården besegrade Häcken med 1-0 på Tele2 Arena efter ett straffmål av Oliver Berg.

Det blev en del intressanta förändringar i elvan där 17-årige Lucas Bergvall gjorde sin första allsvenska start och Jacob Widell Zetterström gjorde comeback efter en längre rehab-period.

Laget mönstrades på följande sätt:

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Jesper Löfgren, Marcus Danielson (k), Elias Andersson
Hampus Finndell, Lucas Bergvall, Rasmus Schüller
Haris Radetinac, Oliver Berg, Gustav Wikheim

Joel Asoro, Elliot Käck och Theo Bergvall var de spelare som inte var tillgängliga för truppen.

Första halvleken

Det var tätt på given efter söndagens sköna trepoängare mot Mjällby för Djurgården, vilket innebar fjärde raka allsvenska hemmasegern. En fin svit som nu skulle utmanas av ett gästande, formstarkt Häcken som tidigare besegrat DIF två gånger om i cupen och serien under våren.

Onekligen ett bollskickligt och svårslaget lag, men nu var siktet inställt på tredje gången gillt och ett sedvanligt starkt läktarstöd fanns på plats i den närmast tropiska värmen på Tele2 Arena. Sett till de båda lagens kvalitet fanns det alla möjligheter för en sevärd och underhållande fotbollsmatch med en högljutt laddad stämning inför avspark.

Det blev också hyperfarligt redan i första anfallet när Piotr Johansson väggade sig fram på högerkanten och slog en cutback in i boxen, där fanns Gustav Wikheim på plats men avslutet blockerades av en gulsvart försvarare. Strax efter hettade det till på nytt och hela Tele2 skrek på hands och straff efter ett inspel från Gustav Wikheim som styrdes undan av en Häcken-försvarare. Dock med händerna intill kroppen och domare Joakim Östling vinkade avvärjande.

Minuten senare fick comebackande Jacob Widell Zetterström komma igång och städa undan ett instick till Beanie Traore. En explosiv inledning av matchen och stämningen var maximerad på arenan. Båda lagen fortsatte att attackera om vartannat och i 13:e var det nära på nytt för DIF efter ett nytt högerinspel där Peter Abrahamsson nöp bollen precis framför fötterna på framrusande Oliver Berg.

Blåränderna öste på framåt och piskade in inlägg och Häcken fick rensa frenetiskt. I 26:e minuten blev det dock oroligt bakåt när en olycklig studs gav Beanie Traore fritt fält mot mål men ett excellent hemjobb av DIF-defensiven löste situationen.

Det furiösa tempot höll i sig men det var ännu mållöst med halvtimmen spelad. I 33.e kom ett fräsande högerskott från Haris Radetinac som Peter Abrahamsson parerade och det kändes som att DIF närmade sig ett mål. Häcken stack sedan emellan med ett hyfsat farligt inlägg och Haris var på hugget och testade skott igen.

I 38:e minuten såg det ut som att det skulle ringa när utropstecknet Lucas Bergvall steg till väders och nickade, Peter Abrahamsson stod dock för en riktigt vass räddning och tippade bollen precis utanför stolpen. Med två minuter kvar kom nästa jätteläge efter en grym aktion från Gustav Wikheim som slet sig loss på egen hand och rullade bollen decimetern utanför med vänstern.

Nära, nära och fyra minuters tilläggstid kom upp på skylten men dramatiken var inte över än. Hampus Finndell blev rejält illa åtgången av Samuel Gustafsson i en nickduell och blev liggandes, men kom lyckligtvis upp på fötter igen. Det skulle dock bli värre för Elias Andersson som drogs omkull av Momodu Sonko i en duell och tvingades lika av planen.

En besk avslutning på de första 45 där halvtidsvisslan sedan följde och gav en chans att andas ut efter en fartfylld halvlek med väldigt bra fotboll och mersmak för Djurgården. Dock fortsatt mållöst och nu gällde det att samla kraft och gå för tre poäng i andra.

Det blev ett väntat byte inför andra när Pierre Neurath Bengtsson ersatte skadade Elias Andersson. Intensiteten i matchen var dock intakt och Häcken inledde med en småfarlig inläggsfrispark. Djurgården svarade upp med ett bra läge för Wikheim och fortsatte att vinna dueller med stenhårt krigande på planen.

Publiken tryckte å sin sida på med visselorkaner så fort Häcken hade bollen, men gästerna skapade ändå en riktigt farlig chans när Lars Olden Larsen nickade där JWZ stod för en brutal enhandsräddning.

Matchklockan tickade upp mot timmen spelad och matchbilden var lite tightare nu under en period. Jacob Widell Zetterström fick dock rycka ut igen med en ny vältajmad utrusning och strax efter kom ett byte där Besard Sabovic klev in och Rasmus Schüller fick lite välförtjänt vila efter en utmärkt timme på planen.

I 69:e minuten kom sedan det gyllene läget för DIF. Handboll i straffområdet av Häcken och domare Joakim Östling pekade omgående på straffpunkten. Oliver Berg stegade fram, måttade och satte behärskat bollen i nät till ett orkanliknande vrål på Tele2 Arena.

Grymt viktig ledning med 20 minuter kvar och i samband med målet kom också ett dubbelbyte där målskytten Oliver Berg och Gustav Wikheim lämnade plats för Victor Edvardsen och Oskar Fallenius. Nu var det mindre bråttom och DIF la sig rätt i positionerna och rullade runt där Lukas Bergvall radade upp fina aktioner och rev ner applåder.

Klockan tickade på behagligt och passerade 80 minuter och Häcken var stressade, samtidigt som det inte gick att slappna av en sekund med tanke på deras offensiva spets. I 83.e var det dock ruggigt nära tvåan för DIF när Victor Edvardsen slog en cutback till Oskar Fallenius som fick bollen lite för långt bakom sig och avslutet smet utanför.

I 87:e kom sedan sista bytet för kvällen när Lucas Bergvall klev ut till en stående ovation och Magnus Eriksson klev in. Djurgården städade av matchen på ett utmärkt sätt och rullade runt vid offensiv hörnflagga. Sex stopptidsminuter annonserades och trepoängaren fanns inom räckhåll.

Gästernas forcering blev stundtals oroande men en stabil blåranidg defensiv och ett fint ingripande av JWZ höll fortet intakt. Den efterlängtade slutsignalen ljöd som en befrielse och därmed var den femte raka hemmasegern ett faktum med tillhörande avancemang uppåt i tabellen.

En intensiv matchvecka går därmed in i sin sista fas då det ånyo blir svartgult motstånd i form av derby mot AIK på söndag. En match som sedan länge är slutsåld så var på plats i god tid.

24 maj, onsdag 19:00Tele2 Arena