Rivstart i cupen mot Landskrona

Djurgården bjöd på en rejäl offensiv urladdning och körde över Landskrona med 6-1 i Svenska Cupens premiär hemma på Tele2 Arena där Lucas Bergvall introducerade sig omgående med ett debutmål.

Laget 

Startelvan i årets första tävlingsmatch präglades av hårdast möjliga konkurrens där samtliga spelare var tillgängliga, vilket innebar att vissa även hamnade utanför matchtruppen. 
Den elva som mönstrades såg ut på följande sätt:

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Carlos Moros Gracia, Marcus Danielson, Elias Andersson
Oliver Berg, Rasmus Schüller, Magnus Eriksson (k)
Joel Asoro, Victor Edvardsen, Gustav Wikheim
 

Första halvlek 

Djurgården klev ut i hemmaborgen med en spänd, förväntansfull stämning i luften och en röststark inramning från välfyllda, blåblåa läktare. De dubbla genrepen mot Sirius och Värnamo hade lämnat såväl svar som frågor men nu var det skarpt läge och ett första test av DIF anno 2023 mot gästande Landskrona BoIS.

Det nylagda, något långsamma konstgräset på Tele2 Arena var en snackis innan match men tränare Thomas Lagerlöf spelade ner den debatten och konstaterade att ”det är samma förutsättningar för båda lagen” och därmed var det slutpratat om den biten.
Istället fullt fokus på själva matchen som kickades igång med ett visst delay. Det var bra fart från start men det kom ett oroande hack i flödet redan i tredje minuten när Oliver Berg åkte på en smäll och blev liggande. Lyckligtvis ingen fara med Oliver och matchen puttrade vidare med lite trevande karaktär. Det blev dock oroligt bakåt i sjätte minuten när en tilltrasslad situation i eget straffområde ledde till en lurig rensning som smet strax utanför stolpen.

Men Djurgården trampade så sakteliga igång och i elfte minuten var det dags för årets första cupmål. Efter ett fint kombinerande chippades bollen fram av Piotr Johansson till Victor Edvardsen som höll undan starkt och spelade in till Gustav Wikheim i boxen. Den norske poängmaskinen gjorde inget misstag och tryckte distinkt in 1-0 och årets första måljubel ljöd över Tele2 Arena.

Ett viktigt initiativ i matchen och en massiv chansparad följde direkt efter. Edvardsen hotade met ett farligt skott, Danielson med en nick på hörna samt en handfull efterföljande nästan-lägen kom där Landskrona-försvaret fick rensa frenetiskt. 

Den blårandiga offensiva anstormningen klingade sedan av under en period men greppet om matchen var fortfarande tydligt. En ny DIF-möjlighet kom med halva halvleken spelad när Edvardsen var millimeter från att komma helt ren på en djupledsboll i boxen.

Men strax efter skulle det ringa igen. Ett fint anfall på vänsterkanten mynnade ut i en andraboll som landade framför Elias Andersson. Vänsterbössan var som vanligt laddad och Elias dunkade in bollen stenhårt i bortre bakom en chanslös Air Kaddoura.

Tvåmålsledning och ett fastare grepp om matchen men DIF trummade på för mer där Gustav Wikheim bjöd på delikatesser med sina snabba fötter. Han kunde blivit tvåmålsskytt i 34.e efter en fin framspelning från Joel Asoro men Wikeim fick inte till avslutet denna gång. 

Ytterligare ett par farliga omställningslägen kom, bland annat ett 2-mot-1-läge som dessvärre rann ut i sanden. Pigge Victor Edvardsen var sedan ytterst nära att sätta trean när gästernas keeper Amr Kaddoura slarvade med bollen.
Men DIF var inte färdiga än och efter en elegant curlad framspelning av Oliver Berg kunde Gustav Wikheim rycka loss, chippa bollen över Kaddoura och spela fram Joel Asoro. Målet låg vidöppet och Asoro högg snabbt och petade in 3-0.

Ett drömresultat att ta med sig in i halvtid och minuten efter gick visslan från Adam Ladebäck. En halvlek med många glädjande offensiva indikationer och  bakåt var det välstädat med gott om positiva signaler från mittbacksparet Danielson/Moros Gracia. 
 

Andra halvlek

Med tremålsledning i ryggen var det ett komfortabelt utgångsläge men det fanns ingen anledning att slå av på takten. Elvan var intakt precis som de offensiva ambitionerna där Oliver Berg också var sugen på att hamna i målprotokollet. Den spelintelligente norrmannen fick bollen på vänsterkanten i 49:e minuten, vek in i boxen och dunkade in bollen i bortre krysset.

Ett mycket vackert mål och första kassen i tävlingssammanhang för Oliver. Landskrona var inte ofarliga och Robin Dzabic svarade med ett avslut strax utanför kort därefter. Gästerna fortsatte att vara framåtlutade i jakt på reducering och DIF-defensiven sattes i visst arbete.

Närmast ännu ett mål kom dock Gustav Wikheim med en nick strax över och med timmen spelad var det dags för trippelbyte. Besard Sabovic, Jesper Löfgren och Hampus Finndell klev in och Rasmus Schüller, Marcus Danielson och Magnus Eriksson klev av.

Intensiteten sjönk något i matchen vilket inte var märkligt med tanke på att det i praktiken kändes  avgjort. Lite oro bakåt blev det ändå när inbytte DIF-bekantingen Kofi Asare spelades fram i djupled två gånger om, men Jacob Widell Zetterström räddade båda avsluten. 

I övrigt puttrade matchen vidare där Djurgården höll ställningarna relativt bekvämt. Med kvarten kvar kom sedan ett dubbelbyte med en påtaglig åldersskillnad. Evigt unge Haris Radetinac klev in samtidigt som nyss fyllda 17-åringen Lucas Bergvall gjorde sin tävlingsdebut i den blårandiga tröjan.

Minuten efter var Lucas mycket nära att friställd komma först på en retur när Oliver Berg tvingade fram en räddning från Kaddoura, men han skulle få presentera sig lite senare. Istället var det Besard Sabovic som skulle ta över stafettpinnen i målracet när han pangade in 5-0 med en högerkanon i 78:e minuten.

Det sjöngs ”Samba Djurgården” på läktarna och DIF gick för mer men Landskrona skulle få ett ord med i laget när skåningarna ställde om snabbt och Ousmane Diawara lobbade in 5-1. Ett marginellt streck i räkningen på en annars mycket trivsam kväll som skulle toppas ytterligare.
I den 92:a minuten fick Lucas Bergvall bollen på mittplan drev framåt och krönte debuten med att dunka in 6-1 från distans på ett synnerligen elegant sätt.

En perfekt avslutning på en drömstart av cupspelet med mängder av utropstecken. Närmast väntar en fullmatad träningsvecka innan den andra akten i cupen tar vid med bortamatch på Behrn Arena mot Örebro SK på söndag.

Senaste nytt
Fler nyheter