Schüller och Berg målskyttar i vändningen mot IFK Värnamo

Två mål i andra halvlek fullbordade vändningen borta mot IFK Värnamo under lördagseftermiddagen.

Laget
Djurgården åkte till IFK Värnamo med en skadefri trupp sånär som på Elliot Käck som fortsatt kör rehabträning, samt Hampus Finndell som var avstängd. Startelvan bjöd inte på några överraskningar defensivt, men på mittfältet fick Besard Sabovic starta på mittfältet för första gången på länge. Den offensiva trion bestod av Joel Asoro och Haris Radetinac på kanterna med Oliver Berg centralt.

Startelvan i sin helhet ser du i rutan intill den här artikeln.

I Värnamo startade Albion Anemi som är utlånad till klubben från Djurgården under säsongen 2023.

En aspekt att hålla koll på i matchen var varningsläget där såväl Rasmus Schüller, som Haris Radetinac och Besard Sabovic skulle bli avstängda i kommande hemmamatchen mot Malmö FF vid en varning i matchen.

Första halvlek
Djurgården gjorde avspark inför ett imponerande blårandigt bortafölje på Finnvedsvallen och tog initiativet direkt och ett inlägg från Piotr Johansson nådde nästan en framrusande Haris Radetinac panna efter blott två spelade minuter.

Värnamo var snabba i omställningarna – och effektiva. I den sjunde minuten spelade dom sig ur en hög Djurgårdspress, fick upp bollen till Simon Thern som frispelade Gustav Engvall som rullade in 1-0 till hemmalaget. Ett snabbt och skickligt anfall med en enkel och effektiv fotboll.

Viss reaktion på målet kom från Djurgårdshåll som skapade ett par hörnor i följd som dock inte resulterade. Besard snodde åt sig bollen efter hög press men skottet täcktes av försvarare. IFK Värnamo var bolltrygga i backlinjen och den blårandiga pressen bet inte riktigt när vi kommit en kvart in i matchen utan någon riktigt bra målchans för Djurgården.

Det var lågt tempo i matchen med mängder av inkast, avblåsningar, och några lite längre avbrott som hämmade en önskad matchrytm för att få till en offensiv som hotade Värnamo. Lucas Bergvall stämplades i en duell och blev liggande, men varken friskark eller någon varning delades ut och viss irritation uppstod. Några minuter senare var det Sabovic som kom undan utan en varning efter en kapning som nog låg i gränslandet till ett gult kort.

Värnamo låg rätt och sprang mycket i pressen när Djurgården ägde bollen, och vi lyckades inte spela oss fram till några farligheter. Istället lyfte vi bollen långt några gånger men fick inte heller där fast bollen ordentligt och viss frustration började kännas av med halvtimmen spelad av matchen.

Albin Lohikangas gick hårt åt Rasmus Schüller och fick matchens första varning efter 38 minuter.

IFK Värnamo höll fortsatt bollen skickligt inom laget och minutrarna tickade på mot halvtidspaus. Fyra minuters tillägg aviserades och nu var tempot i matchen väldigt lågt. Värnamo anföll de sista minutrarna innan pausen och ropade på straff vid ett tillfälle men fick inget gehör från domaren. Halvleken slutade 1-0 till hemmalaget.

Andra halvlek
Tränarna gjorde ett byte i paus där Oskar Fallenius ersatte Lucas Bergvall. Joel Asoro flyttade in centralt i anfallet och Oliver Berg tog ett steg ner till mittfältet. Just Oliver Berg stod för Djurgårdens första avslut på mål i andra halvlek när han testade med ett avslut utifrån i den 47:e minuten men målvakten kunde rädda. Jesper Löfgren varnades efter att ha stoppat en omställning.

Inledningen av halvleken visade en betydligt tempohöjning från Djurgårdens sida där spelarna löpte mer och satte fart på bollen. Men Värnamo fortsatte att ligga rätt och lågt och det var dåligt med ytor att ta sig fram i.

Djurgården fortsatte att äga boll och lyckades hålla upp tempot bättre i andra halvlek än i första, men det var ont om bra målchanser och väldigt mycket spelare framför mål i princip konstant.

I den 63:e minuten var det dags för Djurgårdens andra byte när Magnus Eriksson äntrade planen till förmån för Besard Sabovic.

Hörna från höger i den 68:e minuten som Elias Andersson, som brukligt, slog in fint i straffområdet. En hemmaförsvarare nickade bort bollen just framför Joel Asoro, men där bollen damp ner dök Rasmus Schüller upp och avslutade på halvvolley till 1-1 Drygt 20 minuter kvar att spela.

Målet gav matchen energi, såväl på läktarplats som på planen och Djurgården fortsatte framåt och skapade allt fler nästan-lägen. Oliver Berg som blivit alltmer delaktig i spelet sedan han flyttade ner från anfallet till mittfältet avslutade igen, men skottet blockerades. 

Djurgården jobbade sig allt närmare ett ledningsmål och i den 76:e minuten kom ett ypperligt läge. Haris Radetinac blev fälld i straffområdet och visserligen slog Elias Andersson in bollen i mål, men innan dess hade domaren blåst för straff. Oliver Berg stegade fram, och lika säker som han varit på straffar sedan han kom till Djurgården, lika säker var han även idag. 2-1 till Djurgården och vändningen var fullbordad! 12 minuter plus tilläggstid kvar att spela.

Mer kamp på planen nu där Värnamo började gå framåt på ett annat sätt än tidigare under matchen, och där Djurgården fortsatte att jobba hårt och äga bollen till stor del, vilket försvårade för hemmalaget att komma högt upp på planen. Fyra minuter kvar av ordinarie speltid.

Det var många trötta ben på planen nu och Elias Andersson satte sig ned med vad som såg ut som kramp i den 88:e minuten. Då genomfördes matchens tredje byte när Pierre Bengtsson tog över vänsterbacksplatsen. Kort senare var det dags för Jacob Une Larsson att återigen göra minuter i Djurgårdströjan när han bytte av Rasmus Schüller i den 91:a minuten. Fem minuters tilläggstid aviserad.

Värnamo öste på framåt för en kvittering under tilläggstiden men Djurgården stod emot bra och det blev aldrig riktigt farligt.

När domaren blåste av matchen ekade den blårandiga segersången och Djurgården återvänder till Stockholm med tre poäng.

Nästa match spelas på hemmaplan mot Malmö FF måndagen den 17 juli. Köp biljett här.

Om du har säsongskort men inte kan gå på matchen – se till att en annan Djurgårdare kan gå på din biljett! Läs mer här.

Senaste nytt
Fler nyheter