Seger mot UD Las Palmas

• 7 feb 2023

Wilmer Odefalk, Gustav Wikheim och Victor Edvardsen stod för målen när Djurgården vann med 3-1 i en underhållande match mot ett reservbetonat Las Palmas.

Det utlovades jämnt fördelad speltid av Kim & Tolle inför match vilket i praktiken innebar två olika elvor. Den som startade såg ut på följande sätt:

Jacob Widell Zetterström
Theo Bergvall, Jesper Löfgren, Carlos Moros Gracia, Elias Andersson
Wilmer Odefalk, Hampus Finndell, Magnus Eriksson (k)
Joel Asoro, Oliver Berg, Gustav Wikheim

Marcus Danielson och Besard Sabovic var de spelare som inte var tillgängliga för spel.

Efter en veckas träning på Gran Canaria var det dags för match mot ett reservbetonat Las Palmas som spelade 0-0 mot Burgos i Segunda Division under måndagkvällen. Ett fåtal bänkspelare från den matchen samt spelare från reservlaget Las Palmas Atletico väntade på andra planhalvan men med tanke på att Las Palmas leder Segunda Division (spanska Superettan) fanns det anledning att utgå från att det kunde bjudas på ett bra motstånd.

För Djurgårdens del handlade det på klassiskt försäsongsmanér mycket om att bygga kemi och relationer. Men tränare Thomas Lagerlöf poängterade även att han upplevt en bättre rörelse i offensivt straffområde under lägret och nu återstod att se om det kunde ge utväxling under matchen.

Väderleken bjöd på sol och värme - en diametral motsats till det man normalt förknippar med försäsongsmatcher - och det var behagliga förutsättningar när DIF kickade igång matchen. Blåränderna var hungriga från start och satte tryck på spanjorerna omgående med snabba kombinationer.

Las Palmas hotade i sin tur framåt med en hyfsat farlig omställning, men de första fem minuterna var Djurgårdens. Matchbilden jämnade dock ut sig i takt med att ”Los Amarillos” fick mer bollinnehav, det var dock fortsatt glest med vassa målchanser under första kvarten.

I 17:e minuten blev det sedan oroligt bakåt när Theo Bergvall skickligt rensade ett lurigt inlägg från högerkanten framför en ruschande LP-anfallare i boxen. Las Palmas var mer aktiva framåt nu men det var Djurgården som skulle ta ledningen i 19:e minuten.

En djupledsboll från Magnus Eriksson rensades undan av Las Palmas-keepern Moha Ramos framför framrusande Joel Asoro. Wilmer Odefalk lurade emellertid i en andravåg och dunkade påpassligt in 1-0 från distans i den övergivna kassen.

Ledning, måljubel och redan minuten senare skulle det ringa på nytt. Energiske Joel Asoro snodde åt sig bollen högt upp i banan och hittade Gustav Wikheim med ett fint inlägg och den bollskickliga norrmannen satte säkert 2-0 med en elegant volleyträff.

Matchen hade tagit rejäl fart nu och Las Palmas hotade med ett farligt distansskott från Diego Guiterrez som strök högra krysset. DIF replikerade snabbt och var nära 3-0 i en snabb omställning när Gustav Wikheim dribblade sig fram på vänsterkanten och hittade en fristående Asoro i boxen, avslutet smet dessvärre strax utanför stolpen.

Chansparaden fortsatte i furiöst tempo och Ale Ojeda prickade ribban efter att ha fiskat upp en andraboll. I anfallet efter höll Elias Anderssons inspel från vänster på att lura LP-keepern Ramos och bollen dansade parallellt längs mållinjen.

En fartfylld första halvtimme följdes sedan av en något mindre intensiv sista kvart där Las Palmas hade en del bollinnehav men relativt få chanser. I 40:e minuten osade det ändå katt när Ale Ojeda löpte sig loss i djupled men Jacob Widell Zetterström stod för en utsökt benparad och såg till att nollan bakåt var intakt.

De blårandiga lägena var färre mot slutet men i sista minuten kom ett koppel av halvchanser. Ingen nätkänning på dessa men ändå ledning för Djurgården med 2-0 i paus efter en till stora delar underhållande första halvlek som var ”godkänd med tanke på belastningen”, enligt lagkapten Magnus Eriksson.

Inför andra halvleken var det endast Jesper Löfgren som stannade kvar på planen och den nya elvan formerades enligt följande, där för övrigt Elliot Käck gjorde en efterlängtad comeback:

Tommi Vaiho
Piotr Johansson, Jesper Löfgren, Pierre Neurath Bengtsson, Elliot Käck
Lucas Bergvall, Rasmus Schüller, Isak Alemayehu
Victor Edvardsen, Jacob Bergström, Haris Radetinac

Det blev dessvärre en chockstart för Djurgården när Las Palmas reducerade med bara några sekunder spelade. Ett instick till Salu Mandiang förvaltades skickligt av Los Amarillos-anfallaren och bollen rullades in bakom en chanslös Tommi Vaiho.

Strax efter var Mandiang fri mot mål igen men den här gången kunde Tommi Vaiho avstyra genom en vältajmad utrusning. En energisk inledning av Las Palmas och en signal till DIF-spelarna att det gällde att vara på tårna.

Djurgården fick så småningom ordning i leden och det blev mindre oroligt bakåt, även om spanjorerna hade mycket boll. Gradvis blev sedan blåränderna allt mer framåtlutade och etablerade offensiv i jakt på utökning. Lite mer oro bakåt blev det ändå i 57:e minuten när Tommi Vaihos uppspel fångades upp av Carlos Galvan, men Vaiho redde upp situationen själv med en kvick enhandsräddning.

Med timmen spelad kom halvlekens dittills bästa DIF-chans när Lucas Bergvall vinklade ut till Victor Edvardsen som hittade Haris Radetinac i boxen, volleyavslutet gick dock rakt på Moha Ramos.

Ett ännu bättre läge fick Las Palmas i 66:e när Carlos Galvan kom helt ren mot mål men sköt metern över. Minuten efter kom ett distansskott från hemmalaget som smet precis utanför och det kändes inte helt tryggt bakåt.

Isak Alemayehu svarade upp med ett tungt skott som blockerades men det var ändå ett chansmässigt spanskt övertag totalt sett. Minuterna tickade dock på i blårandig favör och vinster är ju alltid eftersträvansvärda, även i träningsmatcher.

Fortsatt ledning med kvarten kvar men Las Palmas var passningsskickliga och sågade sig fram till en del hyfsade lägen. Ett byte kom sedan när Jesper Löfgren fick välförtjänt vila och mittfältaren Gideon Granström från DIF PA19 klev in medan Rasmus Schüller tog plats i backlinjen.

Djurgården fick lite bättre grepp mot slutet och Jacob Bergström hittade Isak Alemayeu med en bakåtnick, den 16-årige mittfältaren fick dessvärre ingen riktig fart på bollen när han skulle avsluta.

Ännu närmre kom Haris Radetinac när han språngnickade på Jacob Bergströms högerinlägg men inhoppande hemmamålvakten Galindo hann ner och parerade. Men ett sista mål skulle det bli och återigen var det Jacob Bergström som serverade, denna gång med en smart klack till Victor Edvardsen som behärskat smekte in 3-1.

Ett vackert mål och sannolikt game over med tanke på att endast tre ordinarie minuter återstod av matchen. Djurgården var på gång för mer och jagade fyran. Men 3-1 räckte utmärkt och innebar seger mot ett spelskickligt spanskt motstånd som stundtals hade ett bra tryck på DIF under den andra halvleken.
”Andra halvlek var en pissig start och lite för mycket Hawai från vår sida. Men vi gör i alla fall ett mål framåt och första halvlek var bättre”, konstaterade Jacob Bergström efter matchen vilket var en ganska rimlig summering av en tillställning där initiativet svängde en del under matchens gång och där DIF var effektivast.

Härnäst väntar resa hem till Stockholm under onsdagen och redan på lördag är det dags för nästa test då Sirius väntar på Studenternas IP kl. 13.00. Biljett till matchen köper du här eller så kan du se den på discovery+.

7 februari, tisdag 12:00Ciudad deportiva de Barranco Seco