Sorti ur cupen på Bravida Arena

• 19 mars 2023

Djurgården föll med 3-0 mot ett skickligt BK Häcken i söndagens semifinal i Svenska Cupen.

Djurgården mönstrade följande startelva i cupsemifinalen:

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Jesper Löfgren, Marcus Danielson, Pierre Neurath Bengtsson
Besard Sabovic, Rasmus Schüller, Mange Eriksson
Haris Radetinac, Victor Edvardsen, Gustav Wikheim

Elias Andersson, Oliver Berg och Elliot Käck fanns inte tillgängliga för spel.

Det var bäddat för en dramatisk och välspelad semifinal i Svenska Cupen under söndagen på Bravida Arena. Ettan och tvåan i fjolårets allsvenska ställdes mot varandra och för Djurgårdens del var det en kort återhämtning efter åttondelsfinalen i Conference League mot Lech Poznan.

En finalplats mot Mjällby låg i potten - men att det var en knepig uppgift mot ett formstarkt och skickligt Häcken var odiskutabelt. Tränare Kim Bergstrand konstaterade också att ”vi ska vara med från start” för att betona vikten av en stark matchinledning.

De första fem minuterna var stabila med en tight och jämn matchbild. Men i sjätte minuten blev det oroligt bakåt när Ibrahim Sadiq stack iväg på högerkanten och slog ett inspel som Jacob Widell Zetterström skickligt stoppade i grevens tid framför Benie Traore i boxen.

Hemmalaget skapade lite tryck under några minuter men blåränderna redde ut det smidigt och kunde sedan rulla runt och hålla boll ett tag. Häcken skapade dock nya möjligheter och Lars Larsens tunga skott smet strax över ribban med kvarten spelad. Lite mer oro kom sedan när JWZ och Pierre Neurath Bengtsson kolliderade men båda två var lyckligtvis i okej skick efteråt.

Desto värre var det för Haris Radetinac som var tvungen att kliva av efter att ha fått en smäll tidigare i matchen. Joel Asoro ersatte i 20:e minuten och nu gällde det att jobba sig in i matchen mot ett Häcken som var skickliga i sitt press- och passningsspel och stressade DIF högt.

Chanser uppstod också för hemmalaget och Widell Zetterström stod för en ny vass räddning när Sadiq gick på skott. I 25:e minuten kom sedan en omdiskuterad situation när Samuel Gustafsson gick in med dobbarna före på Rasmus Schüller, domare Glenn Nyberg nöjde sig emellertid med gult kort.

Chansmässigt var det hemmalaget som skapade mest och ständige orosmomentet Ibrahim Sadiq nickade strax utanför med halvtimmen spelad. Strax efter fick DIF en gratischans i ett 3-mot-2-läge men Victor Edvardsen fick inte fram passningen till Joel Asoro.

Dessvärre skulle även Häcken bjudas på en gratischans efter ett slarvigt uppspel. Mikkel Rygaard fick läget men spelade smart vidare till Lars Larsen som hade öppet mål.
1-0 men det var tyvärr inte slut där. Minuten efter kom nästa bjudning från blåränderna där Ibrahim Sadiq fick fritt fram och kunde dunka in 2-0.

Blytungt underläge mot ett väldigt skickligt Häcken och känslan var att det gällde att stoppa blödningen akut. De resterande minuterna av halvleken jämnade spelet ut sig, men gav samtidigt inte några indikationer på en förestående vändning av matchen. Noll avslut på mål från DIF säger en del om händelseutvecklingen med en ledning för Häcken som var svår att snacka bort.

Det var en inte alltför nöjd Kim Bergstrand som konstaterade att ”vi ska få upp bröstet” inför starten på andra halvlek där Jacob Bergström ersatte Gustav Wikheim. Det var också mer bett i Djurgårdens spel nu och i 48.e kom ett fint läge för Joel Asoro efter ett inspel från Victor Edvardsen, Asoro var dock hårt trängd och kunde inte få avslutet på mål.

En stark inledning av DIF som fortsatte i samma anda. I 51:a kom ett nytt fint skottläge för Besard Sabovic men Peter Abrahamsson greppade avslutet. Häckens offensiv var dock intakt och det blev oroligt flera gånger om bakåt under några minuter. Piotr Johansson stod bland annat för en heroisk räddning med ansiktet på Sadiqs stenhårda skott.
Men i 56:e minuten kunde inte Djurgården hålla emot när Benie Traore löpte sig loss i djupled och spelade fram Ibrahim Sadiq som kunde bredsida in 3-0.

Riktigt tungt men det var nära en biljett in i matchen direkt efter när Victor Edvardsen spelade in till Magnus Eriksson som nöp till. Abrahamsson stod dock för en imponerande enhandsräddning och det var fortsatt tremålsunderläge.

Dubbelbyte följde för DIF där Hampus Finndell och debuterande Oskar Fallenius kom in. Den sistnämnde inledde med att rulla fram till Magnus Eriksson som tryckte av, men återigen stod Peter Abrahamsson för en vass räddning.

Djurgården kom in i en bra period nu och skapade hårt tryck på Häcken. Möjligheter fanns men stundtals övergjordes vissa situationer på sista tredjedelen och skulle Djurgården kunna jobba sig ikapp krävdes ett reduceringsmål med 20 minuter kvar.

Ytterligare ett byte kom med kvarten kvar när Lucas Bergvall kom in istället för Rasmus Schüller. Djurgården hade ett stenhårt tryck nu, med kvick återerövring men hade fortsatt svårt att såga sig igenom den täta gulsvarta defensiven.

Minuterna gick fort och det sista halmstrået in i matchen förtvinade sakta, även om det glimmade till i 85:e minuten med en ny fin chans för Magnus Eriksson på en nernick från Joel Asoro. Peter Abrahamsson stod dock i vägen ånyo och ”Mange” fick sedan ett par lägen till med vänstern, men bollen ville inte in den här eftermiddagen.

Även Ibrahim Sadiq satte dessbättre bollen utanför målramen på en riktigt bra chans på övertid och Jacob Bergström hann med att hota framåt även han. Fler mål blev det dock inte och efter två minuters tillägg gick sedan slutsignalen. En rejäl uppryckning från Djurgården i andra halvlek men den här gången räckte det inte till mot ett svårslaget Häcken som de facto inte förlorat en svensk tävlingsmatch sedan juli 2022.

I och med det väntar ett genrep i helgen inför den allsvenska hemmapremiären lördag den 1 april då BP gästar. Var på plats på Tele2 Arena då.

19 mars, söndag 15:00Bravida Arena