Tove Almqvist frälste DIF på Grimsta

• 5 juni 2023

Det blev en dramatisk och chansrik match mot BP där Djurgården tog en efterlängtad seger efter att Tove Almqvist dunkat in 2-1 i slutet av matchen.

Med Portia Boakye avstängd blev det en förändring i backlinjen där Kamilla Karlsen klev in och på topp var StinaLisa Johansson tillbaka i startelvan som mönstrades enligt följande:

Elvira Björklund
Matilda Plan, Sanna Kullberg, Kamilla Karlsen
Alice Bergström, Tilde Lindwall, Nelie Lilija, Tove Almqvist, Ebba Hed
Hayley Dowd, StinaLisa Johansson

Hedvig Lindahl och Portia Boakye fanns inte tillgängliga för truppen.

Det var dramatiska förutsättningar inför avspark med två lag som haft en tuff vår och var i stort poängbehov. För Djurgårdens del fanns ett behov av att få igång effektiviteten i offensiven där laget skapat gott om lägen utan att kunna omsätta dem i mål. Men även BP kom till match med en gles målskörd och det kändes inte alltför långsökt att spekulera i en tight och målsnål matchbild på ett soligt Grimsta.

Men så skulle det inte bli. Djurgården inledde framåtlutat och tränare Magnus Pålsson efterlyste ett starkt presspel för att stoppa hemmalaget i uppspelsfasen. Det var också en bollvinst högt upp i banan som krattade för det viktiga ledningsmålet i femte minuten. Bollen gick sedan ut till kvickfotade Alice Bergström som ryckte iväg på högerkanten och slog ett perfekt inlägg som StinaLisa Johansson nickade in i mål.

Enormt skönt och en drömstart på matchen. BP tvingades högre upp i banan och började jaga en kvittering. Men det var DIF som skapade nästa chans när Tilde Lindwall hittade StinaLisa Johansson med ett högerinlägg, avslutet plockades dock av Nichole Persson i hemmakassen.

Minuten efter fick Persson sträcka ut på nytt när Ebba Hed tryckte av från distans och Djurgården skapade bra tryck. Matchen hade tagit fart nu och DIF öste på framåt och gick för tvåan. Men BP var spetsiga även de och Kamilla Karlsen rensade ett farligt inspel i sista stund precis framför fötterna på Ellen Toivio.

Strax efter sköt Julia Olsson ett lurigt skott som Elvira Björklund akrobatiskt tippade till hörna och det var framåtlutad och offensiv fotboll som bjöds. I 24:e minuten fick sedan Tilde Lindwall se bollen träffa stolpen efter en volleyträff i boxen som Nichole Persson uppenbarligen missbedömde en smula.

Men trots goda chanser åt båda hållen var det fortfarande enmålsledning med halvtimmen spelad. Det var även intensivt i duellerna och det blev oroligt när Matilda Plan skallade ihop med välbekanta Sara Olai på en hörna, men båda var lyckligtvis okej och kunde spela vidare.

I 35:e kom sedan ett nytt fint DIF-läge när ett nytt fint läge uppstod efter ännu ett högerinlägg från Alice Bergström. Bollen styrde mot mål via en BP-fot men Nichole Persson hann ner och räddade skickligt. Detsamma gällde även returen som Hayley Dowd försökte lyfta över Persson från nära håll men bollen fick inte tillräckligt höjd.

Mer drama skull sedan följa på en BP-hörna i den 38:e minuten när Elvira Björklund stod för en fin reflexräddning på en nick från Ida Bengtsson. Det var fortsatt högt tempo under de sista ordinarie minuterna och fem minuters stopptid kom upp på skylten på grund av ett antal spelavbrott.

Elvira Björklund fick sedan rycka ut med ytterligare ett ingripande efter en ny rödsvart attack men fler mål blev det inte i den underhållande första halvleken och DIF kunde ta pausvila i ledning.

Elvan var oförändrad inför de avslutande 45 minuterna och nu gällde det att stänga igen bakåt, där BP visat sig farliga på sina fasta situationer. Det var ånyo en pigg inledning där DIF kombinerade fint och Hayley Dowd var ytterst nära att styra in Alice Bergströms skott med bröstet redan i 47:e minuten.

Ännu närmre kom Tilde Lindwall som prickade stolpen på nytt med ett flackt högerskott. Returen skapade en del kaos i hemmaförsvaret, men inget mål denna gången heller. Djurgården var inne i en bra period nu och det kändes som att en utökning av ledningen låg på lut.

Men i 56:e blev det istället oroligt bakåt när Frida Borieros inlägg seglade mot bortre stolpen, Elvira Björklund hann dock upp och tippade bollen över ribban. Med timmen spelad såg det sedan ut som att tvåan skulle komma när Tilde Lindwall serverade Hayley Dowd mitt i boxen men det blev en touch för mycket för amerikanskan och avslutet gick utanför.

Två minuter senare var det en imponerande reflexräddning från Nichole Bergström som hindrade Alice Bergström från att bli målskytt efter att hon slalomdribblat sig igenom BP-försvaret. En stark chansparad från Djurgårdens sida och avslutsstatistiken var 12-5 i DIF-favör, dock fortsatt knapp ledning med tillhörande nerv i matchen.

Nya pigga ben kom i 66:e minuten när Flavine Mawete ersatte Hayley Dowd. En fjärdedel av matchen återstod och det skulle komma en kalldusch när Saga Swedman kunde stöta in bollen i mål efter ett högerinlägg.

1-1 och riktigt tungt och minuten efter var Swedman framme med en farlig nick, men denna gång greppade Elvira Björklund bollen. BP fick massor av energi av målet, det osade katt två gånger om direkt efter och nu gällde det för DIF att återta initiativet.

Ett drömläge för det skulle sedan komma med kvarten kvar när StinaLisa Johansson rullade mot bortre och Flavine Mawete var på plats, dessvärre utan att få träff på bollen. Men ledningsmålet skulle ändå  komma och Tove Almqvist hade kalibrerat foten utmärkt. Hon gav sig ut på en liten dribblingsraid och fick på en perfekt träff utanför straffområdet och bollen seglade in i mål.

Ett explosivt måljubel på Grimsta och Djurgården tillbaka i förarsätet med knappa kvarten kvar. Ny energi kom in när Alexsandra Lobanova klev in på sin gamla hemmaarena och ersatte Ebba Hed i 79:e minuten.

BP forcerade och det var oerhört nära att Klara Andrup nickade in en kvittering men Elvira Björklund petade bollen strax utanför stolpen. Hjärtat i halsgropen men minuterna tickade vidare och Lova Lundin fyllde på med ny energi när hon bytte av StinaLisa Johansson i 86:e minuten.

Klockan närmade sig full tid och det blev stundtals orolig när BP fyllde på med mycket folk i boxen och skickade in bollar. Fjärdedomaren annonserade fyra minuters tillägg och en efterlängtad trepoängare kröp allt närmare. Elsa Karlsson testade skott men sköt över och Djurgården slet hårt och kunde hålla fortet hela vägen.

Slutsignalen ljöd befriande och det såg ut som en blandad känsla av glädje och lättnad hos spelarna när tre mycket välkomna poäng inkasserades. Ett oerhört viktigt trendbrott och ökad marginal i tabellen där Grimsta nu visat sig vara en arena där DIF trivs bra sett till resultaten.
Nu väntar fyra dagars förberedelser innan det vankas ny match redan på fredag då IFK Kalmar tar emot på Guldfågeln Arena.

5 juni, måndag 19:00Grimsta IP