Tre sköna poäng mot Mjällby

• 21 maj 2023

Det blev som väntat tight och tufft mot Mjällby men efter att Magnus Eriksson visade vägen med en vänsterkanon kunde Victor Edvardsen sedan säkra segern till 2-0 i slutminuterna.

Djurgården ställde upp med följande manskap hemma mot Mjällby:

Tommi Vaiho
Piotr Johansson, Jesper Löfgren, Marcus Danielson, Elias Andersson
Hampus Finndell, Besard Sabovic, Magnus Eriksson (k)
Haris Radetinac, Oliver Berg, Gustav Wikheim

Joel Asoro, Jacob Widell Zetterström, Theo Bergvall och Elliot käck fanns inte tillgängliga för spel.

Efter en allsvensk start med en hel del motvind var tre poäng av yttersta vikt när Mjällby gästade Tele2 Arena. Förutsättningarna var gynnsamma med tre raka hemmasegrar, runt 20 000 sålda biljetter och skön vårvärme på läktarna. På andra planhalvan väntade dock ett MAIF som har haft den näst bästa defensiven sett till antalet insläppta mål och som även varit extremt vassa på sina offensiva fasta situationer.

Sett till de premisserna var det givetvis av största vikt att göra första målet och kanske ännu viktigare att hålla tätt bakåt för att inte bjuda på initiativet till en försvarsstark motståndare. Taggningen var påtaglig från start och redan i första minuten gick Magnus Eriksson på skott som stoppades av en MAIF-försvarare. Strax efter var Haris Radetinac nära på ett vänsterinlägg och Djurgården hade kopplat ett visst grepp direkt.

Publiken manande på frenetiskt med växelramsor, men Mjällby svarade å sin sida upp med en bra period och tempot var högt under de första tio minuterna. DIF återtog dock bitvis initiativet men det var fortsatt tight och knepigt att hitta igenom gästernas defensiv. I 16:e minuten var det Mjällbys tur att hota med en snabb omställning där Otto Rosengren gick på avslut, Tommi Vaiho var emellertid välplacerad och motade skottet enkelt.

Tufft, fysiskt och mållöst med halva halvleken spelad och i 25:e kom ett bra frisparksläge för DIF som dessvärre inte kunde omsättas. Några minuter av DIF-tryck följde där det regnade in ett antal farliga inlägg, men den gulsvarta defensiven var fortsatt skickliga på att stå emot och rensa undan.

Med dryga halvtimmen spelad uppstod ett nytt läge för Haris Radetinac som högg i boxen men tyvärr inte kunde få nicken på mål. DIF matade vidare framåt fast mer än nästan-lägen blev det inte trots ett kompakt grepp om spelet.

Med undantag för en Mjällby-kontring med en fin räddning av Vaiho var det ändå Djurgården för hela slanten. Ett riktigt bra läge kom sedan i 44:e när Magnus Eriksson matade fram Gustav Wikheim men norrmannen fick inte till avslutet.
Mållöst i halvtid således och femton minuters paus att mobilisera på för att få hål på Mjällby-defensiven i andra.

Inga förändringar i elvan och solen fortsatte att steka över valda delar av arenan. Det började oroligt med en inläggsfrispark från Mjällby som skapade lite kaos i eget straffområde, men i 48:e minuten skulle det äntligen ringa åt andra hållet.

Magnus Eriksson fick en fin framspelning från Marcus Danielson, avancerade mot mål och lossade vänsterbössan på bästa sätt. Bollen satt otagbart bakom Mjällbys målvakt Noel Törnqvist och ett förlösande jubel hördes på Tele2 Arena.

Nu var det gästerna som var tvungna att flyttas upp men DIF gick för mer. Marcus Danielson nickade en hörna från Oliver Berg metern över och tvåan hängde i luften under en period. Offensiven bedarrade sedan något men med timmen spelad var det ändå ett tydligt grepp om matchen för blåränderna, där gästerna knappt skapade något framåt så långt.

I 65:e kom sedan ett dubbelbyte där Lucas Bergvall och Oskar Fallenius klev in samtidigt som Gustave Wikheim och Magnus Eriksson lämnade plats. Ungdomlig energi in på planen och nu gällde det att säkra de tre poängen och helst utöka målskörden.

Mjällby oroade med några fasta situationer som reddes ut bra och tjugo minuter återstod av matchen. DIF rullade runt i förhoppning om att kunna städa av matchen men det var en fortsatt tuff uppgift mot ett aggressivt Mjällby.

Klockan tickade dock till Djurgårdens fördel och i 79:e minuten var Oskar Fallenius en tröjdragning ifrån att bryta igenom i ett friläge mot mål. Nya pigga ben kom in i 81:a minuten när en hungrig Victor Edvardsen ersatte Hampus Finndell som fick välförtjänt vila.

Åtta minuter av ordinarie tid kvar och det fanns tydlig vittring på tre poäng. Publiken manande på , dramatiken tätnade och det var nära ett andra mål när DIF vann boll högt och Edvardsen fick utrymme. Törnqvist kom dock ut skickligt och avstyrde och i 88:e var det nära på nytt när Piotr Johansson sköt strax utanför på distans.

I 89:e gavs ytterligare ett gyllene läge att döda matchen när DIF kom 3-mot-2 och Oskar Fallenius fick skottläge. En storspelande Noel Törnqvist stod dock i vägen på nytt och fem nervösa stopptidsminuter kom upp på tavlan.

Den spänningen skulle dock Victor Edvardsen ta död på effektivt när han fick en framspelning av Oskar Fallenius och behärskat curlade in 2-0 till ett extatiskt jubel.

Total eufori i solgasset för Victor och DIF-supportrarna och de återstående minuterna städades av grundligt under ledning av försvarsgeneralen Marcus Danielson. Slutsignalen kom kort därpå och därmed åker tre poäng in på kontot och Djurgården rör sig uppåt i tabellen. Dessutom var det fjärde raka allsvenska hemmasegern och det är en trend som gärna får fortsätta nu i veckan.

Det är tätt på given och redan på onsdag är det dags för ny hemmamatch då BK Häcken gästar Tele2 Arena. Var på plats då, biljett köper du här.

21 maj, söndag 15:00Tele2 Arena