Företag

Välkommen Alexsandra Lobanova!

  • Damer
  • A-lag
  • 6 jan 2023

"Det är en dröm att få skriva på för Djurgården", konstaterar BP:s 22-åriga ytterback som nu ansluter för två år i den blårandiga tröjan.

Bygget av damtruppen inför 2023 är i full gång och en första förstärkning i defensiven ansluter nu i form av BP:s högerback Alexsandra Lobanova som skriver på ett tvåårigt kontrakt.

En efterlängtad underskrift för Alexsandra vars hjärta klappar hårt för DIF. 
– Det är en dröm att få skriva på för Djurgården. Jag har alltid velat spela i DIF och går ju på en hel del matcher, både i klacken och på långsidan. I år har det mest blivit på herrmatcherna, eftersom dammatcherna ofta har krockat för att jag haft egen match samtidigt. Men jag har tittat på damerna när jag har kunnat, säger Alexsandra vars känslor för Djurgården givetvis spelade in i beslutet.
– Det var rätt självklart för mig att jag skulle tacka ja, sedan är det klart att man alltid funderar lite vid en övergång. Men jag pratade igenom det med Jean och allt kändes bra, så jag är glad att vi fick till det till slut och nu är det bara att köra på.

Något som konkretiseras när träningen drar igång den 9 januari med många nya lagkompisar.
– Jag känner egentligen ingen i laget även om man har mött varandra på planen, men jag ser fram emot att få träffa dem.

Närmast kommer Alexsandra från en säsong i OBOS Damallsvenskan med BP där hon spelade 24 av 26 matcher och hjälpte laget att hänga kvar via kval.
– Det här var ju första året i Damallsvenskan och man har ju haft vissa matcher som varit bra och andra som varit mindre bra. Men det har varit kul att få känna på motståndet, tempot och allt det övriga, berättar Lobanova som totalt har gjort sex säsonger i BP.
– Jag har samlat på mig en del rutin, både från division 1, Elitettan och Damallsvenskan, som jag kan ta med mig in i Djurgården. 

Under sin tid i BP har Alexsandra utvecklat påtagliga ledaregenskaper, vilket också märks i hennes spel.
– Jag är nog mer ledare på planen än utanför. Snacket utanför planen går ju bra men jag visar det nog mer i själva spelet. 

Ser man till hennes egenskaper på planen ger hon följande svar på frågan om vilka som är de främsta styrkorna.
– Det är ju jättesvårt att berätta bra saker om sig själv, men en egenskap jag har är att jag är rätt bra defensivt och det är väl min främsta styrka. Offensiven behöver jag jobba mer på, men det kommer, förklarar Alexsandra som betonar att hon trivs bäst som högerback. 
– Jag kan ju gå in i mittförsvaret om det skulle behövas men det är ingenting som jag vill. Jag har inte längden för det, så jag prioriterar hellre högerbacken eller att vara längre upp i banan. Men ser man till hur Djurgården spelat rent generellt tror jag att det kommer att passa mig väldigt bra.

Mer detaljer kring hennes roll i laget väntar i kommande samtal med tränare Magnus Pålsson och ser man till förväntningarna är utveckling och ökad poängskörd två huvudspår. 
– Jag vill fortsätta att utvecklas som spelare och kanske även som ledare. Jag hoppas också att vi når en bättre placering än förra året. Sedan siktar jag även på att komma upp i fler assister och självklart att vinna derbyn. Nu blir det ju bara två i serien i år, men vi möter ju AIK i premiären av Svenska Cupen 2023 och då kommer jag garanterat att vara taggad, avslutar Alexsandra.

 

Jean Balawo om Alexsandra Lobanova 

Med sex säsonger i BP i bagaget får sportchef Jean Balawo in en ytterback med mycket rutin trots hennes relativt unga ålder och som även tidigare varit kallad till samling med ryska landslaget  (Alexsandra är född i Sverige men har föräldrar med ryskt påbrå). Ett fint tillskott i defensiven med en påtaglig vinnarskalle, enligt Jean.
– Alexsandra är en spelare som vi har haft ögonen på under hela säsongen. Vi har tittat på matcher och scoutat henne noggrant där vi i ett ganska tidigt skede såg att det här är en spelare som skulle kunna bidra och hjälpa Djurgården att ta ytterligare steg. Alexsandra har en bra skalle, rätt mentalitet och jobbar extremt hårt. Hon har haft möjlighet att leda i BP och spelat i stort sett samtliga matcher och bara missat några då hon var avstängd eller sjuk. Så det här är en spelare som vi ser fram emot att få se i vår verksamhet och hon har även ett stort Djurgårdshjärta där hon ofta har stått i klacken på våra matcher.

 

Fakta Alexsandra Lobanova

Position: Ytterback
Född: 29 juli 2000
Tidigare klubbar: BP


Senaste nyheter

Relaterat