Välkommen Matilda Plan!

Djurgården stärker upp defensiven med den 24-åriga mittbacken som ansluter från Eskilstuna.

Lagbygget inför 2023 är i full gång och DIF förstärker i försvaret med välmeriterade mittbacken Matilda Plan. Ett tvåårigt kontrakt är undertecknat av Matilda som närmast kommer från Eskilstuna United - där hon spelat sedan 2017 - och som nu är redo för att dra på sig den blårandiga tröjan.
– Det här känns jättebra och det ska bli kul att komma igång. Jag har ju bara varit i Eskilstuna tidigare så det ska bli roligt med en ny utmaning och komma till en så pass stor förening som Djurgården. Jag hoppas att jag kan vara med och lyfta laget ännu högre upp i tabellen, berättar Matilda som haft en god dialog med den sportsliga ledningen inför övergången.
– Jag fick en väldigt bra känsla när jag träffade Jean (Balawo, sportchef) och tränaren Magnus (Pålsson). De hade en tydlig plan för mig kring hur jag skulle användas, så efter det mötet har allt känts rätt för min del.

Att Eskilstuna nyligen degraderades från OBOS Damallsvenskan av ekonomiska skäl har även bidragit till beslutet.
– Jag kände att jag inte vill spela i Elitettan, utan jag vill mycket mer med min fotboll. Så att Djurgården visade intresse var väldigt positivt för min del.

Matilda har hunnit skaffa sig en hyfsat god koll på sin nya förening, inte minst genom ett antal intensiva matcher genom åren.
– Jag har ju mött Djurgården många gånger med Eskilstuna och det har alltid varit tuffa matcher. Så nu ser jag fram emot att lära känna föreningen mer när jag är på plats.

Ett antal spelare i laget känner hon dock sedan tidigare genom sitt deltagande i det svenska U23-landslaget.
– Tove Almqvist, Ebba Hed, Ebba Wieder och Nellie Lilja är väl de som jag har träffat när jag spelat med U-landslaget, berättar Matilda som även stått för två mål på sina tio U23-landskamper. 
– Det har inte blivit så mycket mål i klubblaget tidigare, men i U23-landslaget har jag lyckats bättre på hörnor. Det har varit kul och jag vill ju gärna vara mer delaktig framåt, även om jag inte haft någon tydlig roll för det tidigare i Eskilstuna. Men det hoppas jag kunna få här i Djurgården för att kunna bidra med mål framåt, inte bara förhindra dem bakåt.

Matilda har även tydliga ledargenskaper - hon var lagkapten i Eskilstuna - och i övrigt listar hon sina främsta styrkor på följande sätt:
– Jag har en bra fysik, är duellstark och har en god spelförståelse med ett bra tillslag, skulle jag nog säga. 

Men det är inte bara inom fotbollen som Matilda excellerat. Hon har även tagit svenskt VM-guld samt SM-guld med Västerås i bandy.
– Jag kom till Eskilstuna United när jag var 15-16 år och då spelade jag fortfarande bandy. I början sa jag att jag inte kommer att sluta med bandyn, då kände jag mig inte redo att släppa den. Så jag spelade med Eskilstunas F19 och till slut fick jag ett A-lagskontrakt, trots att jag dubblerade idrottandet. Men det funkade ändå bra och jag hade väldigt mycket nytta av bandyn i min fotboll. Jag fick en paus från fotbollen under vintern och hade väldigt roligt när jag spelad bandy, speciellt med tanke på att jag var forward i bandylaget. Jag höll på ganska länge med dubblerandet men för tre år sedan valde jag ändå fotbollen.

Ett klokt val med DIF-ögon sett. Nu närmast ligger fokus på träningsstarten den 9 januari och Matilda har goda förhoppningar inför säsongen som väntar.
– Jag tycker att Djurgården har ett bättre lag än vad som visats i tabellen och varje gång jag mötte DIF med Eskilstuna har vi haft det väldigt tufft, framför allt på Stadion. Nu vill jag bidra till att vi hamnar högre upp i tabellen och att vi får ihop laget riktigt bra i år, avslutar Matilda.

 

Jean Balawo om Matilda Plan

Med Matildas ankomst får sportchef Jean Balawo in en synnerligen kompetent och välmeriterad mittback som stärker upp den centrala defensiven med sina ledaregenskaper. 
– Jättekul att vi får in en så pass kvalitativ spelare som Matilda. Vi tror att hon kommer att bidra både på och utanför planen då hon kommer med en hel del erfarenhet. Så jag ser fram emot att följa hennes resa med oss, konstaterar Jean.
 

Fakta Matilda Plan

Position: Mittback
Född: 31 juli 1998
Längd: 1,75 m
Tidigare klubbar: Eskilstuna United
U-landskamper: U23 (10), U19 (3), U17 (4)

Senaste nytt
Fler nyheter