Djurgårdens IF - Historia

Sveriges genom tiderna mest framgångsrika idrottsförening har naturligtvis en fantastiskt innehållsrik historia.  Följ med oss tillbaka i tiden.

Djurgårdens idrottsförening bildades på ett litet kafé i kvarteret Alberget på Djurgården den 12 mars 1891. Åtta år senare, 1899, blev den allt populärare idrotten fotboll en del av verksamheten där det bärgats tolv SM-guld och fem cuptitlar genom åren.

Blåränderna går aldrig ur
I en insutruktion för matchtröjans utseende från 1905 står bland annat: ”Blus på längden randig mörkblå och ljusblå, byxor svart med revärer”. De svarta byxorna hängde inte med länge, det spelades till slut mest i blåa byxor (vita har också kommit och gått). Men den blårandiga tröjan – genom tiderna både smal- och bredrandig – hänger ortfarande med och är för evigt förknippad med en av Sveriges allra mest anrika fotbollsföreningar genom tiderna.

Derbymatch mot AIK på Råsunda den 4 september 1968. Björn Persson har nickat in 2-0 bakom AIK-målvakten Leif Hult och jublar tillsammans med Claes Cronqvist.