"Grymt skönt och viktigt"

Djurgårdens 22-årige vänsterback Jonathan Augustinsson fick en tuff uppgift i den allsvenska premiären. Men när slutsignalen löd på Jämtkraft Arena var nollan intakt och tre poäng bärgade mot Östersund efter backkollegan Marcus Danielsons tidiga ledningsmål.

– Det var grymt skönt och viktigt med tre poäng idag. Östersund är ett bollskickligt lag och det blev mycket försvarsspel men det var vi förberedda på när vi åkte hit, säger U21-landslagsmannen.

Det blev många dueller mellan ”Jonis” och hemmalagets högerbreddare Hosam Aiesh som hade mycket boll under särskilt den första halvleken.

– Jag tyckte det gick helt OK. Han kom väl runt någon gång på ett inspel men annars tycker jag att jag och (Felix) Beijmo hade bra koll på våra yttrar. Både Aiesh och Ken Sema är bra en mot en och Östersund gillar att bredda laget och komma i en mot en-situationer, men det visste vi om.

Djurgården fick ställa upp med en nykomponerad backlinje med Niklas Gunnarsson och Marcus Danielson i mittlåset sedan Jonas Olsson och på matchdagen även Jacob Une Larsson tvingats lämna återbud på grund av skada respektive sjukdom.

– ”Mackan” och Gunnarsson klev in och gjorde ett fantastiskt bra jobb. De var felfria båda två. Vi har kanske allsvenskans bästa uppsättning med fyra riktigt bra mittbackar i truppen, det är galet bra bredd där. Konkurrenssituationen är väldigt tuff.
 

Förutom en period i början av andra halvlek fick Djurgården ägna väldigt mycket tid åt att försvara sig, men Östersund hade ändå svårt att skapa målchanser.

– Jag hade önskat att jag hade kunnat vara lite mer offensiv men så var inte matchbilden idag. Vi gör mål tidigt och då blev det naturligt så att vi fick backa ner och spela ett lågt försvarsspel. Då är det bara att göra det bästa av situationen.

Sett till målchanserna var Djurgården ändå närmare ett 2-0-mål än Östersund en kvittering i andra halvlek. Förutom en misstänkt handssituation i hemmalagets straffområde var det inte långt ifrån att Kerim Mrabti nätade efter en fin framspelning av Tino Kadewere.

– Det var ett jättebra anfall och det hade varit fint med ett mål där. Jag så inte så bra från min position men det såg ut som att det var riktigt nära. Men nu höll vi nollan och tog tre poäng så det känns grymt skönt. Det var väl sjätte raka matchen utan ett insläppt mål om man räknar med cupmatcherna så det känns väldigt kul att vara Djurgårdare nu.

Det röststarka stödet från drygt 2000 tillresta Blåränder var oerhört betydelsefullt enligt vänsterbacken.

– Vi hade ett grymt bortafölje och det gav oss en enorm energi när vi blev lite nedtrycka. Man hörde dem även på långsidan, de var där också.

På måndagen åker Jonathan Augustinsson och laget tillbaka till Stockholm och börjar ladda för söndagens hemmapremiär mot Trelleborg.

– Då ska vi förhoppningsvis bjuda på lite mer anfallsfotboll också. Det kommer att bli grymt kul och jag hoppas att det kommer så mycket folk som möjligt.

Tre poäng i Östersund, en drömstart på Allsvenskan och nu väntar hemmapremiär mot Trelleborg. En ny blårandig fotbolls- och publikfest där Djurgården jagar en ny trepoängare. Missa den inte, biljett

Senaste nytt
Fler nyheter