Ineffektivt DIF fick nöja sig med kryss

Trots flera vassa chanser kunde inte DIF hålla segersviten på Behrn Arena intakt utan fick hålla till godo med en poäng.

Djurgården klev ut på ett höstkyligt Behrn Arena där blåränderna plockat sex raka allsvenska bortasegrar mot ett för dagen 110-års jubilerande Örebro SK. Startelvan innehöll en ändring jämfört med derbyt där Niklas Gunnarsson gick in som högerback medan Tommi Vaiho fortsatte att vakta målet istället för sjuke Andreas Isaksson.

Vaiho sattes i arbetet omgående när han räddade en frispark i farligt läge från Nahir Besara men även Oscar Jansson i ÖSK-kassen fick agera på luriga DIF-inlägg. Först när Nicklas Bärkroth tog sig runt på högerkanten och måttade inlägg och sedan när Jonathan Augustinssons vänsterinspel var centimeter ifrån att nå fram till Aliou Badji.

I 12:e minuten skulle sedan en fristående Badji få betydligt mer tid på sig straffområdet efter fin pass från pigge Omar Eddahri, men skottet flög dessvärre högt över. Det bjöds på offensiv och underhållande fotboll och anfallen flödade åt båda hållen där både Filip Rogic och Albin Granlund fick fina lägen för ÖSK men sköt över.

Det stundtals småslarviga försvarsspelet från hemmalaget gav aningar om att ett mål låg i luften och Eddahri lurade nästan Jansson med ett smart skott från snäv vinkel på vänsterkanten.
– Det var tänkt som ett skott men han räddade, sa Omar till C More om avslutet.

Nästa chans fick dagens DIF-kapten Erik Johansson som nickade över i bra läge efter hörna från Bärkroth. Det var Djurgården som producerade mest framåt men hade, precis som tidigare i år, problem med att få till slutprodukten. ÖSK hade enstaka framstötar som var halvfarliga och det såg ut som att det skulle bli en mållös första halvlek. 

Men Niklas Gunnarsson ville annorlunda och i 44:e minuten fiskade han upp en andraboll efter hörna och skickade in ett lågt, stenhårt högerinlägg. Bollen styrdes i mål via Rogics ben – de facto Djurgårdens mål nummer 2500 i Allsvenskan – och Djurgården kunde inte alls oförtjänt sett till målchanser kliva in till pausvilan i ledning.
– Jag tycker att vi gör det ganska bra. Det är det sista i vissa anfall som inte har varit hundra procent. Men det är bra att vi leder och vi kommer att gå ut och försöka göra några mål till, konstaterade Omar Eddahri i pausen.

Så blev det inte men det blev i alla fall ett byte inför andra halvlek där Badji fick lämna plats för Haris Radetinac som tog plats på kanten samtidigt som Eddahri klev upp ett steg i banan. DIF fortsatte att mata på framåt men ett kostsamt bolltapp i försvaret gav Nordin Gerzic skottläge och bollen styrde oturligt in bakom Vaiho via en täckande Marcus Danielson.

Med timmen spelad låg ytterligare ett hemmamål i luften när Daniel Björnkvist fick nicka ohotad vid bortre stolpen men bollen gick lyckligtvis utanför. Örebro hade ett visst tryck nu med en del farliga fasta situationer och matchen tycktes glida ut blårändernas händer.

I 68:e minuten vaskade dock firma Eddahri/Mrabti fram en bra chans där Kerims vänsterskott tvingade Jansson till en fin räddning. Framspelningen var Omars sista insats i matchen innan han lämnade plats för Jonathan Ring.

Målchansen blev också en injektion för DIF där Haris Radetinac följde upp med en tung högerslägga från distans rakt i ribban. Blåränderna fortsatte att trycka på med nya farligheter där Kerim var nära att skalla in en hörna i 77:e minuten. 

ÖSK var inte ofarliga och Rogic hotade med tio minuter kvar samtidigt som Dzenis Kozica kom in istället för Fredrik Ulvestad. Desto farligare var det för Djurgården och när Jonathan Augustinsson slog en cut-back till en fristående Jonathan Ring i boxen räknade nog de flesta med ett ledningsmål. Skottet for dock en bit över och ännu en vass DIF-chans förblev outnyttjad, något av temat för kvällen.

Det var DIF för hela slanten mot slutet och Niklas Gunnarsson var farligt framme igen i 88:e men Jansson räddade. Minuten efter låg dock bollen i målet efter att Gunnarsson bjudit på en elegant cykelspark och Kerim slagit in returen. Dessvärre underkändes dock målet av domare Hamlin för tröjdragning av Marcus Danielson i en föregående närkamp . 

Forcering fortgick på övertid och Bärkroth hann med ett sista farligt avslut som Jansson räddade innan slutsignalen gick. Förvisso den sjunde obesegrade matchen i rad på Behrn Arena men det borde kanske ha varit tre poäng, enligt Kerim Mrabti som efterlyste mer effektivitet.
– Första halvlek är kanske inte den bästa vi gör men när vi kommer ut i andra rycker vi upp oss. Vi har chanser att göra mål och borde gjort det. Men jag tycker definitivt att vi har mycket att ta med oss från andra halvlek även om sista skärpan saknas. Nu siktar vi på en rolig hemmamatch mot IFK Göteborg och att ta nio poäng på de tre sista matcherna. Vi ska vara fokuserade, koncentrerade och det ska bli mycket glädje när vi avslutar serien, summerade Kerim Mrabti för C More efter matchen.

Senaste nytt
Fler nyheter

Reaktioner efter krysset mot Örebro