Stark andra halvlek räckte till kryss

• 7 okt 2018

Trots ett tidigt självmål fick Djurgården med sig en poäng från Östgötaporten. En bra andra halvlek räckte till oavgjort mot tabelltvåan Norrköping.

Det råder inget tvivel om att Djurgården brukar trivas bra i Norrköping. ”Peking” har bara vunnit två av de tio senaste årens allsvenska möten på Parken/Östgötaporten, men då har heller inte Blåränderna bjudit hemmalaget på första målet. Det skedde tyvärr denna söndag och det redan efter tio minuters spel. Norrköpings vänsterbreddare Simon Skrabb slog in bollen framför mål där Andreas Isaksson såg ut att ha den inom räckhåll, men när bollen rullade förbi DIF-målvakten styrdes den in i eget mål av Marcus Danielson.

Norrköping hade som väntat kommit ut med hög energi och en ganska frejdig offensiv som avtog något efter ledningsmålet. Ändå fick Djurgården slita hårt under perioder där hemmalaget övertag i bollinnehav blev högst påtagligt. Andreas Isaksson revanscherade sig för missen vid målet genom att stoppa bra försök från såväl David Moberg Karlsson som Gudmundur Thorarinsson och Henrik Castegren. Blåränderna hade inte alls lika mycket att komma med i offensiven men testade ändå Isak Pettersson i IFK-målet vid ett par tillfällen. Kerim Mrabti och Jonathan Ring, som med kort varsel fick ersätta en fotskadad Haris Radetinac i startelvan, var nära att få igenom farliga inspel framför mål, men DIF hade mycket svårt att etablera något spel på motståndarnas planhalva.

– Norrköping skapade lite för många chanser för att vi ska vara nöjda. Framför allt måste vi få till förstapressen så vi kommer med hela laget, det blir lite för osynkat ibland. Vi har tillräckligt bra spelare för att lite mer boll själva, sa Nicklas Bärkroth, som var tillbaka på sin gamla hemmaplan från åren 2015-17, i halvtid.

norrkoping_dif

DIF-tränaren Özcan Melkemichel var inte heller nöjd. 4-3-3-uppställningen ändrades till 4-4-2 i halvtid vilket omgående gav resultat. Djurgården kom högre upp i planen och behövde inte längre jaga boll på samma sätt som under de första 45 minuterna. Nicklas Bärkroth och senare även inbytte Omar Eddahri opererade med framgång på varsin kant och skapade lägen åt främst Aliou Badji som nu fick ett bättre understöd genom att Kerim Mrabti flyttats upp från mittfältet. En kvittering började kännas högst rimlig och i minut 69 small det till bakom Isak Pettersson. Mycket av målet kan tillskrivas Nicklas Bärkroth som skickligt tog ner en lång passning i farten samtidigt som han tog sig förbi en attackerande Gudmundur Thorarinsson. Bärkroth kunde sedan leverera bollen till Aliou Badji som utan minsta tvekan dundrade in sitt femte allsvenska mål för säsongen.

– Jag är väldigt glad över målet, eftersom jag inte har gjort mål på tre matcher innan idag, men jag är besviken att det bara blev oavgjort för vi behöver tre poäng för att närma oss lagen ovanför oss. Sett till lagets insats är jag ändå nöjd för alla arbetade hårt i andra halvlek. Jag var väldigt ensam i anfallet i första halvlek men den blev det lättare för mig när Kerim kom upp och spelade bredvid mig, sa målskytten.

badji

Djurgården hade offensiv kraft kvar i laget under matchens slutskede och skapade en del lovande anfall utan att få till något riktigt hett läge att avgöra matchen. Norrköping tycktes ha gett sitt bästa innan paus men fick ändå till ett par farliga anfall, bland annat genom inhopparen Jordan Larsson som såg till att Andreas Isaksson inte stod och stelnade till i höstkylan. Statistiken över skott på mål, 6-2 till Norrköpings fördel, visar att ”Peking” låg närmast segern men det lämnades ändå flera positiva besked att ta med hem till Stockholm för Djurgården. Till exempel gjorde Nicklas Bärkroth gjorde sin bästa match i blårandigt sedan han anslöt i somras och visade att han är en kraft att räkna med på högerkanten.

För Bärkroth och Djurgården väntar nu ett två veckors landslagsuppehåll innan derbyt mot AIK på Tele2 Arena söndagen den 21 oktober. Det var flera spelare riskerade avstängning vid ett gult kort på söndagen men samtliga höll sig i skinnet. Biljetter till derbyt köper du här (länk).

7 oktober, söndag 17:30Östgötaporten