Företag

Tack för allt Andreas Isaksson

  • Herrar
  • 9 nov 2018

På söndag tackar vi av en äkta DIF-legendar.

Efter en fantastisk karriär har Andreas Isaksson valt att lägga handskarna på hyllan och vi hoppas att så många som möjligt sluter upp på Tele2 Arena.



Andreas Isaksson presenterade sig för Djurgårdspubliken på Stockholms Stadion redan i maj 1999. Placerad mellan stolparna i Trelleborgs mål blev han bombarderad med skott från spelare som Lucas Nilsson och Jones Kusi-Asare och visade att han var en ett målvaktslöfte utöver det vanliga. Blåränderna borde ha vunnit med tre-fyra mål men matchen slutade 2-2.

”Det gick bra” sa Andreas Isaksson, lika kortfattad då som nu. Den blott 17-årige målvakten hade fått chansen i Trelleborgsmålet när den ordinarie målvakten Daniel Andersson brutit armen i den sista träningsmatchen på försäsongen. Man kan lugnt säga att han tog den. Daniel Andersson fick emellertid tillbaka jobbet när frakturen var läkt, men ryktet om den 198 cm långe ynglingen från Östra Torp hade hunnit sprida sig ända till Sydeuropa.

”Nä, men det var inget speciellt. Jag fick veta några dagar innan att jag skulle stå. Under tiden fortsatte de att leta. Sen gjorde jag några bra matcher. Sen slutade de leta.” sammanfattade Andreas Isaksson sin allsvenska vår.

Ingen mindre klubb än Juventus FC ville ha ner honom redan till sommaren men mamma Isaksson sa nej. Pappa sa emellertid ja så då föll beslutet på Andreas själv. Han låg vaken en natt och funderade och sedan gick flyttlasset till Turin. Förklaringen var enkel: ”Är du 17 år så… alltså, om en så stor klubb som Juventus vill ha dig, då är det svårt att säga nej.”

Men det blev inget la dolce vita i Italien. Det sociala umgänget var nästan lika begränsat som speltiden. Efter ett drygt år förstod Andreas agent Roger Ljung att en förändring måste ske. Plötsligt var Djurgården, som varit nere och vänt i Superettan, ett alternativ för den fortsatta karriären.

– Djurgården agerade snabbt, proffsigt och kraftfullt. Jag hoppas att jag får spela så mycket som möjligt. Jag gör mitt bästa på träningarna, men det är ju inte jag som tar ut laget. Mitt mål för säsongen är att ta en plats i startelvan, sa ”Isak” när Djurgårdens presenterade sitt målvaktsförvärv på en presskonferens i Torben Grut-salen på Stockholms Stadion.

Det tog några matcher innan målet uppnåddes. Målvaktskollegan Rami Shaaban hade gjort en bra insats i Superettan och var värd en chans i Allsvenskan, men från och med omgång fyra var tröjan Isakssons. Han tackade för förtroendet med att hålla nollan och stod sammanlagt 22 matcher med bara 13 insläppta mål under den allsvenska säsongen 2001.

Våren därpå fick han debutera i A-landslaget och togs även ut som tredjemålvakt i VM-truppen. Roligt för Andreas så klart men den fysiska statusen var inget vidare när han kom hem till Djurgården inför en höst i Allsvenskans absoluta toppstrid. Efter tre insläppta mål mot Örgryte fick Rami Shaaban återta tröjan i några matcher, men toppformen var lyckligtvis tillbaka lagom till höstspurten som liksom året därpå slutade med SM-guld. Andreas Isaksson blev även cupmästare efter en idag klassisk final mot AIK, valdes till ”Årets målvakt” och lade beslag på platsen som förstemålvakt i A-landslaget.

Första tävlingslandskampen skedde i EM-kvalet mot Ungern den 12 oktober 2002 på Råsunda (1–1) och därmed hade han liksom alla riktigt stora svenska landslagsmålvakter debuterat i ung ålder. I EM 2004 var Isaksson en av turneringens bästa målvakter och stod för den kanske allra svettigaste räddningen när han med en hand stoppade holländaren Seedorfs frispark i kvartsfinalen. Då var ”Isak” redan förlorad för Djurgården och Allsvenskan byttes mot franska förstaligan och spel i Rennes tillsammans med Kim Källström. Där rankades han som en av ligans bästa målvakter under två säsonger samtidigt som den framgångsrika landslagskarriären fortsatte.

I VM 2006 missade ”Isak” premiärmatchen mot Trinidad/Tobago på grund av hjärnskakning, ironiskt nog sedan han under träning träffats i huvudet av ett stenhårt skott från rums- och lagkamraten Kim Källström. Precis som i DIF var det Rami Shaaban som ersatte men väl tillbaka på plan stod Isaksson för sin bästa insats i förlustmatchen (0-2) mot Tyskland där han räddade ett decimerat svenskt lag från förnedring.

Räckvidden kombinerad med den blixtsnabba reaktionsförmågan kan få motståndarlagens allra stjärnforwards att slita sitt hår av frustration. Dessutom förefaller han vara totalt orädd i närkampsspelet samtidigt som hans vinnarskalle kan utlösa rena vansinnet över ett insläppt mål – även under ett träningspass. Ett ursinne som skulle få många målvakter att tappa den ack så viktiga fokuseringen men ”Isak” tycks alltid kunna skaka av sig besvikelsen, till och med när ett uppgivet Manchester City förlorar med 8-1 mot Middlesbrough. ”Jag tyckte synd om Isaksson” sa expertkommentatorn Hasse Backe efter matchen och tv-bilderna visade faktiskt att svensken var chanslös på så gott som alla åtta målen.

Andreas Isaksson hämmades av skador under sin tid i Manchester (2006-08) och sedan den engelska landslagsmålvakten Joe Hart värvats till klubben blev PSV Eindhoven ny klubbadress. Självförtroendet fick sig en välbehövlig skjuts av en oklanderlig insats i EM och tiden i Holland blev till stora delar lyckad även om PSV aldrig lyckades vinna ligan under Isakssons sejour i klubben. 2008 innebar ändå en riktigt stor framgång i och med att klubben nådde gruppspel i Champions League.

Den nye förbundskaptenen Erik Hamrén gav ”Isak” fortsatt förtroende och när hans till synes ohotade position ifrågasattes tystade han belackarna genom avgörande insatser. När kritiken var som hårdast, bland annat mot spelet med fötterna, gjorde han en smått omöjlig räddning med en cykelspark i en landskamp mot Argentina. Den 12 oktober 2012 kunde Andreas Isaksson räkna i sin 100:e A-landskamp när Sverige besegrade Färöarna med 2-1 i VM-kvalet.

När kontraktet med PSV Eindhoven gick ut var flera klubbar aktuella innan Andreas värvades till Kasimpasa, nykomlingar i turkiska Süper Lig. Den första säsongen blev en succé och slutade med kvalspel till Europa League sedan den svenske landslagskeepern hållit nollan i nio matcher. Efter 104 seriematcher under fyra säsonger och ett självvalt avslut i landslaget kände tvåbarnsfamiljen Isaksson att det var dags att flytta hem. ”Det har varit oroligt i Turkiet sista tiden. Hade jag åkt ner igen hade jag lämnat min familj hemma.” sa Isaksson efter att hans comeback i DIF tillkännagivits sommaren 2016. ”En bomb” enligt medierna som underskattat målvaktens känslor för Djurgården. Ett kontrakt på två och ett halvt år var påskrivet.

– Bosse (sportchefen Bosse Andersson) hörde av sig, la ut frågan och jag tänkte till en sekund, sedan var det klart att jag skulle komma hem igen. Det krävdes ingen övertalning eller betänketid utan det kändes helt självklart att jag skulle hem till Djurgården. Det blir härligt att komma tillbaka på Kaknäs och få avsluta karriären där. Även om jag inledde i Trelleborg så var det i Djurgården som allt egentligen började och min karriär sköt fart. Vi hade underbara år med ett kanonlag och två SM-guld så det känns skönt att få sluta cirkeln nu, sa Isaksson.

Det var ljuva ord för alla blåränder. En av Sveriges bästa målvakter genom tiderna var tillbaka och framgångarna skulle inte utebli den här gången heller. Säsongen 2017 kvalificerade sig Djurgården för Europaspel för första gången på tio år och i år höll Isaksson nollan när Djurgården vann Svenska Cupen, första titeln sedan 2005, efter segrar mot bland annat AIK och Malmö FF. Bilden på Isakssons smått galet jublande vinnarskalle under cupbucklan är redan en klassiker (bilden överst).

– Jag tackar Bosse för att jag fick komma hit och spela i Djurgården ännu en gång. Det betyder otroligt mycket, sa Isaksson efter cupfinalen.

Ödmjuka ord från en stor idrottsman som nu gör sitt sista framträdande i Djurgårdströjan. Det är vi som ska tacka, ”Isak”!

Andreas Isakssons karriär i siffror:

A-landskamper: 133 (43 hållna nollor)
U21-landskamper: 23
Juniorlandskamper (U16 och U18): 20
Allsvenska matcher: 134 (41 hållna nollor)
Matcher i Frankrike (Ligue 1): 62
Matcher i England (Premier League): 19
Matcher i Holland (Eredivisie): 123
Matcher i Turkiet (Süper Lig): 104
SM-guld: 2
Svenska Cup-titlar: 2
”Årets målvakt” i Sverige: 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015.

11 november, söndag 15:00Tele2 Arena

DjurgårdenIK Sirius
1-0 (1-0)

Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat