Berg klev fram som poängräddare mot IFK Norrköping

Det var 23-12 i avslut för DIF men en viss ineffektivitet och en storspelande Peking-keeper gjorde att Djurgården fick nöja sig med en poäng – som kunde varit noll om det inte varit för Erik Bergs sena kvitteringsnick.

Serieledning, hemmaplan och ett stort antal tillfrisknade spelare byggde upp rejäla förväntningar när Djurgården klev ut för match av klassiskt allsvensk karaktär mot ett IFK Norrköping som inlett serien trögare än väntat. Men fotboll är en färskvara och att Peking är ett starkt lag var blåränderna väl medvetna om.

Startelvan innehöll en del ändringar där återvändande Jacob Une Larsson och Elliot Käck tog sig an ytterbacksplatserna samtidigt som Kevin Walker och Haris Radetinac klev uppåt i banan.  

Djurgården inledde aggressivt med hög press och den förväntat intensiva matchbilden besannandes också. Simon Skrabb nickade utanför i farligt läge, Buya Turay var nära att vinkla in bollen strax därpå och Tommi Vaiho stod för en grym räddning på Sead Haksabanovics skott under de första tio minuterna. 

Det var full fart i alla riktningar och tyvärr även rakt in Marcus Danielson som åkte på en smäll mot axeln och huvudet i en olycklig kollision och tvingades kliva av redan med kvarten spelad, (mer info om skadan följer, i skrivande stund är Danielson på SÖS för undersökning).In klev Jonathan Augustinsson som tog en ytterbacksplats till vänster medan Jacob Une Larsson klev in i mittförsvaret och Elliot Käck bytte kant.

En tuff start men Djurgården malde vidare och stressade fram bolltapp hos gästerna där Buya Turay var ett skonummer ifrån att hinna först på returen efter att Nicklas Bärkroth tvingat Isak Pettersson till en räddning med ett tungt skott.Även Haris Radetinac var mycket nära att tråckla sig igenom ett antal gånger och det osade ledningsmål för DIF med halvtimmen spelad. Allra närmast kom sedan Fredrik Ulvestad vars skott smekte stolpens utsida efter ett fint inspel av Kevin Walker. 

Tommi Vaiho fick också komma i arbete när han boxade undan en hyfsat farlig frispark och dessvärre skulle det bli mer avslut från gästerna. Haksabanovic skickade in ett inspel i boxen i 40:e minuten som nådde fram till Simon Skrabb vars avslut trycktes in bakom Vaiho.

Lite oväntat sett till den rådande matchbilden men Djurgården fortsatte att trycka på och många hoppades på en straffspark när Buya Turay gick omkull i en omdiskuterad situation i slutet av halvleken. Dock underläge i halvtid och ett jobb att göra inför de avslutande 45 minuterna. 

Inga byten i paus för DIF som inledde lite trevande och där istället Peking skapade ett par vassa chanser. Men bästa läget fick Fredrik Ulvestad efter en briljant kombination där Jonathan Augustinsson friställde ”Ulven” i boxen vars skott styrde över via ett utslängt motståndarben.

Publiken öste på och sjöng fram laget och DIF malde på med anfallsvågor som sköljde över Norrköping. Jesper Karlström var riktigt nära en kvittering och pigga ben fyllde på i form av Astrit Ajdarevic som kom in med timmen spelad.

Mera tryck följde och hörnor kom på löpande band men Isak Pettersson fortsatte tyvärr att storspela och räddade även Ajdarevic luriga skott i 67:e minuten. Mitt i DIF-pressen stack sedan Peking plötsligt upp och prickade ribban genom Simon Thern.

I 72.a kom sedan ett offensivt byte när Jonathan Ring bytte av sin namne Augustinsson. Scenariot var detsamma med fortsatt DIF-tryck och enstaka Peking-kontringar. Kanonaden rullade vidare och Erik Berg sköt centimetern utanför, Ajdarevic dundrade på och Pettersson räddade skott ånyo. När sedan ännu en potentiell straffsituation kom för DIF, då en trängd Buya Turay skulle skarva in ett inspel i straffområdet, var det många i publiken som hoppades på en signal. Men även denna gång vinkade domare Mohammed Al-Hakim avvärjande.

Jakten fortgick och när Elliot Käck drog iväg en raket mot krysset var nog de flesta beredda att räkna hem kvitteringen, men Pettersson stod för en galen räddning och tippade bollen över. Fast den efterlängtade nätkänningen skulle till slut komma…

Allsvenskans assistkung Jonathan Ring snappade upp bollen på högerkanten under den första övertidsminuten och skickade in ett perfekt inlägg till Erik Berg som smugit upp i straffområdet. Nicken seglade perfekt in i mål och jublet var orkanliknande på Tele2 Arena. 

De återstående tre övertidsminuterna jagade blåränderna efter ett segermål men trots 23-12 i avslut och en tung offensiv blev det endast en poäng för Djurgården  denna kväll. Det räcker dock till fortsatt serieledning och innebär fortsatt förlustfri svit i Allsvenskan.

Och om två dagar rullar det igång igen när det är dags för derby mot Hammarby. En match som - förutom den klassiska derbyhajpen - blir extremt intressant med tanke på premisserna. Vi ser fram emot söndagen med tillförsikt.
Full fart framåt!

Matchen presenteras av
Senaste nytt
Fler nyheter