Bergsäker oavsett roll på planen

Erik Bergs mångsidighet har varit till stor nytta i de senaste matcherna med två raka nollor bakåt. Nu väntar Östersund på söndag hemma på Tele2 Arena där vi förhoppningsvis kan se fram emot en ny "håll tätt bakåt"-prestation från Erik och laget.

Vissa spelare är så självklara på planen att man ibland nästan glömmer bort dem. Erik Berg tillhör den kategorin där han oftast med små medel skapar stora prestationer genom att ligga rätt, minimera misstag och göra kloka värderingar med boll. Resultatet av detta blir en trygghet och stabilitet som gör att Djurgården i högsta grad är med och slåss i tabelltoppen även fast det har funnits kyliga inslag i de positiva vindarna som har blåst under vårsäsongen. 
– Vi har ju förlorat två derbyn - och det är ju de matcherna som är tyngst att förlora - så det är väl därför läget kanske har känts lite sämre på sistone än vad det egentligen är. Poängmässigt har vi ju ändå gjort en bra start, säger Erik som tycker att tabellplaceringen är i linje med förväntningarna.
– Vi vill ju vinna så många matcher som möjligt, det är ju det som det här går ut på. Men jag tycker att vi har startat på ett riktigt bra sätt och enligt planen.

För Eriks del har det inneburit att hans mångsidighet har kommit till användning där han flyttats upp som central mittfältare i de två senaste matcherna till skillnad från hans vanliga mittbacksplats.
– Det har varit lite fram och tillbaka men det känns okej. Jag har en dialog med tränarna och för min del känns det bra. Vill de att jag spelar centralt på mittfältet spelar jag där och vill de ha mig som mittback gör jag det. 

I andra halvleken senast mot Elfsborg var det dock dags för ett steg ner igen när DIF bildade en oerhört solid fembackslinje med tre mittbackar och Käck och Augustinsson som vingbackar.
– Det är en fin formation för oss när vi har så pass bra centrala mittbackar. Använder man oss (Berg, Danielson, Une Larsson) så kan man, beroende på hur matchsituationen ser ut, skjuta upp ytterbackarna eller plocka ner dem. Det var effektivt när vi försvarade oss mot Elfsborg och kan samtidigt bli en rätt offensiv uppställning om man bara kör med tre försvarare.

Hur #21 används härnäst mot Östersund hemma på Tele2 Arena återstår att se. Vad som däremot är tydligt är att Östersund är inne i en sämre period med två klara förluster i de senaste matcherna. Något som dock Erik inte vill fästa någon större uppmärksamhet vid utan han varnar istället för potentialen som finns i laget.
– Östersund har väl inte presterat lika bra som förra säsongen men det är definitivt ett farligt lag. De har många duktiga spelare och vi kommer att ha en noggrann genomgång i dagarna kring vad vi ska göra för att komma åt dem och vinna matchen.

Förutsättningarna för en spännande match finns där och förhoppningsvis väntar ett nytt fotbollsdrama av samma kaliber som senast mot Elfsborg då tre poäng landades efter en massiv laginsats med en man mindre under nästan hela matchen. Ett styrkebesked, enligt Erik och sannolikt beroende på en stark gruppkänsla i laget.
– I grund och botten har vi en positiv och en bra stämning och då är det kul att gå till träningen. Många som trivs bra ihop både på och vid sidan av planen. Nu har vi två matcher kvar innan vi tar ett break och kan vi leverera två nya starka prestationer så tycker jag att vi absolut har gjort en bra vårsäsong, summerar Erik.

Matchen presenteras av
Senaste nytt
Fler nyheter