Bitter derbyförlust i Solna

Tre etage med djurgårdare på Friends Arenas kortsida gjorde sitt bästa för att backa upp laget till seger men det räckte inte den här gången. Djurgården föll tungt i derbyt borta mot AIK. Sebastian Larsson gjorde matchens enda mål på straff i en tät och rörig match. 

Förutsättningarna före matchen känner ni säkert till och att hemmalaget AIK hade mest behov av att vinna matchen märktes tydligt i inledningen. Trots att Djurgården hade avspark var det AIK som redan efter 80 sekunders spel skapade matchens första rejäla målchans. En boll på djupet rann emellan vänsterbacken Jonathan Augustinsson och mittbacken Marcus Danielson. AIK:s kantspringare Robert Lundström smög upp bakom och tog emot men hans avslut prickade stolpen. Bara sekunder senare var Sebastian Larsson när att ge AIK ledningen men då stod Tommi Vaiho i vägen. AIK inledde i ett högt tempo och Djurgården hade till en början problem att hålla bollen inom laget.

När den inledande anstormningen lagt sig tog Djurgården tillvara på möjligheten att vårda bollen inom laget. Successivt jobbade sig laget framåt i banan men utan att skapa några målchanser. AIK hotade med att snabbt ställa om vid bollvinst genom att skicka upp bollen mot den resliga anfallsduon Henok Goitom och Kolbeinn Sigþórsson. Mittbackarna Jacob Une Larsson och Marcus Danielson fick slita hårt. Överlag var det mycket kamp i den första halvleken.

Matchbilden var tydlig. Djurgården hade bollen AIK siktade på att kontra. Den sistnämnda strategin lyckades när Henok Goitom, i samband med en långboll, revs ned av Marcus Danielson. Domaren Andreas Ekberg pekade på straffpunkten och Sebastian Larsson kunde ge hemmalaget ledningen från nio meter. 

Efter en halvtimme skallade Haris Radetinac ihop med en AIK-försvarare. Han tvingades lämna matchen i fem minuter innan han kom tillbaka med turban på huvudet. Under perioden med en spelare mer passade AIK på att vila mer med bollen men när lagen var lika många på gräset igen såg matchbilden ut som tidigare. Djurgården rullade boll och AIK sökte kontringslägen.Djurgårdens bästa målchans hade högerbacken Aslak Witry. Han klev inåt i banan och avlossade ett skott med vänsterfoten. Målvakten Oscar Linnér boxade utan synbara problem bort bollen. Halvleken avslutades med ett bra frisparksläge för AIK. Sebastian Larsson sköt ett lågt inlägg som Henok Goitom var ytterst nära att snubbla in. Bollen rullade utanför.

I den andra halvleken spelade Djurgården mindre tålmodigt. Vägarna fram till straffområdet blev kortare men precis som i den första halvleken hade laget fortsatt svårt att komma till avslut. Buya Turay hade ett skott över men mycket mer än var det inte under halvlekens första del. AIK lyfte upp spelet ordentligt i matchminut 55. Djurgården hade då valt att fokusera på fel saker (läs domarna) och tillät AIK att skapa viss oreda i Djurgårdens straffområde. Överlag hade spelarna i de två lagen mycket fokus på domare Andreas Ekberg som hade en hel del att stå i under den täta, och stundtals, hetsiga matchen.Efter en dryg halvtimme gjorde lagen några byten och pigga ben kom in. För Djurgårdens del ersatte Astrit Ajdarevic högermittfältaren Haris Radetinac. Inhopparen bjöd direkt på en perfekt svepande långboll mot en djupledslöpande Buya Turay. Världsklass på den bollen. Tyvärr för Djurgårdens del var det inte samma klass sekunder senare när han skulle ta emot ett inlägg i öppet läge bara några meter från mål. Till synes överrumplad av bollen rann Djurgårdens absolut bästa målchans i matchen ut över kortlinjen. 

Djurgårdens offensiv och jakt på kvitteringsmål kom av sig under matchens sista 20 minuter. Matchen hackades sönder totalt av spelavbrott vilket hemmalaget självklart var mycket tillfreds med. Som tidigare skrivits hade domaren mycket att hålla koll på och en sån här eftermiddag hade han säkert önskat ett fyrdomarsystem. Det hände saker hela tiden över hela planen.

Några målchanser skapade Djurgården trots allt. Fredrik Ulvestad sköt direkt på en andraboll men Per Karlsson stod i vägen. Bollen var allt mindre och mindre i spel och klockan tickade på upp mot 90 under de ideliga spelavbrott som fortsatte att prägla matchen. När bollen väl var i spel var det faktiskt AIK som hade den mest och Djurgården såg inte ut att uppvisa samma tålamod som tidigare. Spelet blev stressat i jakt på kvittering vilket gynnade AIK.När klockan passerade 90 minuter hände det väldigt mycket på en gång. Bland annat blev AIK en spelare färre när Adu fick sitt andra gula kort. Per Karlsson gjorde en ny benparad framför Osar Linnér och räddade målet för andra gången. Djurgården lyfte därefter upp allt som fanns att lyfta upp och en kvittering såg ut att vara när Jonathan Ring kom till avslut. Bollen passerade tyvärr stolpen på fel sida och kort därefter blåste domaren av matchen.
– Vi gör inte någon dålig defensiv match egentligen. Det är bara en situation där våra mittbackar går bort sig och då blev det straff. AIK är fysiska och jobbiga att möta men vi är besvikna på att vi i inte kan höja tempot mer och inte är lite kyligare under sista tiominutersperioden. Jag vet inte vad som händer i den där kontringen när domaren plötsligt blåser av och det blir utvisning. Men när det blir en man mer för oss så låter vi Tommi Vaiho stå och skicka långbollar istället för att metodiskt spela upp den och komma närmare deras mål, det blir för stressigt då. Vi gör vårt bästa men vi är inte tillräckligt vassa idag, sa Kim Bergstrand på presskonferensen efteråt.  
   
I och med förlusten bröts Djurgårdens svit på 13 matcher utan förlust. Avståndet ned till närmaste lag bakom minskade också till en poäng. Kampen om SM-guldet tätnade igen och den går vidare efter landslagsuppehållet.

Nästa hemmamtch är mot Helsingborgs IF den 16 september och vi väntar storpublik. Säkra din plats på en av höstens roligaste kvällar redan nu – här köper du biljett till dig och dina vänner!

Senaste nytt
Fler nyheter