Buya Turay sköt DIF till serieledning på nytt

Djurgården hade en kämpig resa mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi men lyckades ändå bärga tre extremt viktiga poäng i titelracet.

Premisserna var kristallklara inför avsparken på Gamla Ullevi med fyra lag på 59 poäng inför omgångens fullbordande. Minst en poäng krävdes för att återta serieledningen och Djurgården klev ut med en oförändrad startelva för att ta sig an ett offensivt skickligt IFK Göteborg som tappat möjligheten till att knipa en Europa-plats och dessutom tvingats till en rockad i backlinjen där André Calisir saknades.

Det skulle dock bli en jobbig halvlek för DIF och hjärtat hamnade omgående i halsgropen när Lasse Vibe var nära att sno åt sig bollen och skaffade sig ett friläge, dock med handens hjälp. Men matchens första riktigt fina chans skulle tillfalla Astrit Ajdarevic som i tredje minuten fick måtta fritt i boxen efter en vaken pass från Jonathan Ring, avslutet gick dock högt över.

Der hände mycket och Buya Turay drog på sig ett gult kort redan i åttonde minuten efter en alltför hårdför nickduell, enligt domare Kristoffer Karlsson. Gradvis började sedan Djurgården etablera ett bra tryck och försökte såga sig igenom Blåvitts försvar.

Men det var ett kortvarigt övertag och hemmalaget började samla på sig hörnor, varav ett par oroade och Elliot Käck blev sedan näste man dra på sig ett gult kort i 22:a minuten. Ännu mer oro blev det i 27:e minuten när Giorgi Kharaishvilis farliga skott mitt i boxen räddades förtjänstfullt av Marcus Danielson.

Djurgården var tillbakatryckta nu och hade svårt att få ordning på spelet. Någon ordning i kommunikationen var det inte heller i 35:e minuten när ett missförstånd vid en frispark höll på att ställa till det rejält. Lasse Vibe fick eoner av tid på sig fri med Tommi Vaiho men lyckades inte överlista DIF-keepern. Det var stundtals panikartat bakåt och även om Buya Turay fick en utmärkt möjlighet till omställning som inte förvaltades var det Blåvitt som förde matchen. 

När domare Karlsson sedan blåste av efter två övertidsminuter kändes det som en befrielse och DIF fick möjlighet att samla styrkorna. Välkommet, enligt Jacob Une Larsson som var kritisk till insatsen.
– De får bett I sin press utan att vi lyckades spela oss ur den. Det positiva är att det är 45 minuter kvar och att vi har en halvlek på oss att förändra, konstaterade Une för C More.

Ingen förändring i laget blev det emellertid och fortsatt farligt från hemmalaget när Edvin Holms tunga skott styrde på Marcus Danielson och över. Men i 48:e kunde DIF flytta upp och Danielson hade en hyfsat farlig nick efter en frispark, en chans som gav lite välbehövlig energi.

En riktigt fet chans skulle sedan Jonathan Ring få efter en fin cutback från Alak Witry, tyvärr drog Ring bollen en bit över ribban. Kort därpå kunde Djurgården vara tacksamma för att inte åka på en straff när Hosam Aiesh gick omkull i straffområdet.

Med halvtimmen kvar kom Haris Radetinac in och blåränderna kunde etablera spel under en kort period. Men sedan återgick matchen till den kaotiska karaktären den hade innan där till och med Tommi Vaiho råkade dra på sig ett gult kort.

Nära ett klackmål var det sedan från Buya Turay efter Jonathan Rings fina inspel men Ioannis Anestis parerade skickligt. Men Buya skulle få sista ordet...
Den efterföljande hörnan skarvades vidare av Marcus Danielson till Turay som skoningslöst dunkade in sitt trettonde mål för säsongen. Galen glädje bland de tillresta DIF-supportarna och ett extremt viktigt mål i den allsvenska slutspurten.

Blåvitt påbörjade en kvitteringsjakt omedelbart och forceringen rullade igång mot ett samlat DIF-försvar. Hemmalaget malde på och och skapade rejält tryck men DIF försvarade sig kompakt och heroiskt och lyckade dessutom pricka in sina många varningar på spelare som inte drabbades av avstängning.

Efter fyra övertidsminuter kunde sedan jublet bryta ut på Gamla Ullevi när det stod klart att tre poäng bärgats och serieledning var återtagen. Ett fantastiskt resultat även om tränare Thomas Lagerlöf inte var fullt lika entusiastisk över insatsen i stort.
– Jag är väldigt nöjd med att få med oss tre poäng. Det gäller att få med oss poäng i det här skedet på säsongen och idag har vi det jobbigt, speciellt i första halvlek. I andra halvlek är vi stabila och släpper inte till målchanser men det var en tuff bortamatch där jag är väldigt glad över de bärgade poängen.Vi kommer snett på det och är för utspridda i första halvlek och rytmen stämmer inte i anfallsspelet. I andra halvlek försvarar vi oss bättre och är med i matchen på ett bättre sätt, säger Tolle som gladdes åt en viss retroaktiv utdelning sett till derbyförlusten innan.
– Förra matchen mot Hammarby spelade vi fantastiskt bra men fick noll poäng så någonstans jämnar det väl ut sig. Men man har inte råd att göra för många såna här insatser och vi måste spela bättre än idag i de två matcherna som återstår om det ska bli fler poäng.

Missa inte sista hemmamatchen för i år i guldstriden: Djurgården - Örebro SK, köp biljett här.

Senaste nytt
Fler nyheter