Daniel Sjölund lägger skorna på hyllan

En av 2000-talets stora DIF-ikoner med dubbla SM- och cupguld och 205 matcher i den blårandiga tröjan har beslutat sig för att avsluta fotbollskarriären.

Daniel Sjölund anslöt till Djurgården när 00-talets storhetstid rullat igång på allvar. Efter en period där han inte lyckades etablera sig i Liverpool kom den då 19-årige ålänningen till DIF 2003 och gjorde sedan mål omgående i debuten när Djurgården körde över Elfsborg med 5-0.

Efter det var det full fart framåt för ”Daja” och Djurgården med SM-guld 2003 och 2005 plus triumfer i Svenska Cupen 2004 och 2005. Efter titelbonanzan under de inledande åren följde en resultatmässigt något svagare period - även om det var nära ett nytt guld 2007 - men Daniel Sjölund krigade på med sin karaktäristiska, envisa energi. Återkommande skador ställde till det under 2009 då DIF var riktigt illa ute under ”The great escape” och Daja var borta från spel under den hösten och stora delar av 2010. Under 2011 började dock pilarna peka rätt igen för Sjölund som var tillbaka som tongivande mittfältare och gjorde mycket poäng, främst i form av assister. 

2012 avslutades sedan en lång, framgångsrik och minnesvärd sejour i Djurgården och Daja rörde sig vidare till nya utmaningar där han sedan var med och bärgade ett SM-guld i IFK Norrköping 2015. Efter det har sedan karriären avslutats med ett hemvändande till Åland och IFK Mariehamn där fotbollstillvaron en gång tog sin början.

Totalt blev det 205 matcher i den blårandiga tröjan med 27 allsvenska mål och några har etsat sig fast i minnet extra starkt. Segermålet mot Hammarby i derbyt hösten 2003, de två matchavgörande målen i vändningen till seger mot AIK 2007 och de dubbla målen i finalen i Svenska Cupen 2004 är bara några exempel på definierande insatser från Dajas välkalibrerade vänsterfot med den frekvent återkommande luriga Sjölundska glimten i ögonvrån. 

Nu väntar en ny tillvaro vid sidan av planen men vi kommer alltid att minnas dina storartade insatser för föreningen.
Tack för allt Daja!

Senaste nytt
Fler nyheter