Företag

Mats Jansson om Daniel Sjölund

  • Herrar
  • A-lag
  • 10 okt 1999

Följande artikel har publicerats på Sektion F:s hemsida (http://home.swipnet.se/sektion_f/) under rubriken "Djurgården missade talang": Härom dagen sålde Brommapojkarna 16-åriga Daniel Sjölund till den engelska Premier League-klubben West Ham för en skaplig summa kronor. Inget är konstigt med detta eftersom den ena talangen efter den andra lämnar svensk fotboll. Tyvärr så skulle Daniel Sjölund mycket väl kunnat ha spelat i Djurgården om rekryteringavdelningen haft bättre blick för fotboll. För tidigare har Djurgården fått tips om den ålandsfödda ynglingen. Djurgården skickade iväg Mats Jansson och, den dåvarande, tränaren Michael Andersson på en kryssning till Åland. Dessa två ansåg dock att Daniel Sjölund var för liten och vek för att spela med Djurgårdens ungdomar. En sådan miss förklarar kanske varför Djurgårdens allsvenska lag parkerar på en hopplös sista plats i serien.

Här är Mats Janssons svar:
– Beträffande Daniel Sjölund har varken undertecknad eller Michael Andersson varit på Åland och tittat på honom. Däremot har han varit på besök i Stockholm och tränat med vår A-trupp. Daniels skäl att välja BP före DIF var att han ville konkurrera om en A-lagsplats. Han ville alltså INTE spela juniorfotboll. Vår bedömning var att han inte tog en plats i Djurgårdens A-trupp.
– Med facit på hand skulle vi naturligtvis ha givit honom en friplats ändå. Risken är dock om han inte håller måttet att våra egna talanger (sådana finns det flera av) tycker att spelare utifrån får gå i gräddfilen och får gratischanser. Vad vi har lärt oss är att vi måste ha bättre koll på vad Finland plockar fram i talangväg. En viss skepsis mot finska spelare har funnits då väldigt få har lyckats men de sista åren har dock något hänt och Daniel är säkert inte den sista talangen som kommer därifrån. Steget från talang till seniorspelare på hög nivå är dock stort, men vi tror och hoppas att Daniel tar det sista klivet trots att det inte var vi som lyckades rekrytera honom till vår förening. Kritiken från Sektion F glädjer dock en smula. Det är skönt att det finns supporters som tycker att vi ska knyta unga talanger till oss. Annars är ju kritiken så gott som uteslutande att vi inte värvar tillräckligt med etablerarde spelare. 

Mats Jansson

Senaste nyheter

Relaterat