Danielson sänkte Kalmar på nytt

• 22 juli 2019

Det blev snudd på en reprisering av senaste mötet mot KFF där ett sent nickmål från Marcus Danielson bröt dödläget och såg till att DIF kunde plocka tre mycket viktiga poäng i toppstriden.

Med två raka kryss i den täta toppstriden fanns ett pockande behov av en trepoängare när blåränderna klev ut på ett soligt Guldfågeln Arena för att ta sig an Kalmar FF och startelvan för dagen var identisk med den som ställde upp senast mot MFF.

För Djurgården fanns det förlustfri svit på sju raka matcher att slå vakt om och efter en lite trevande start började blåränderna sakta koppla ett grepp. Stort bollinnehav, bra tryck men inga slutprodukter var facit med halva halvleken spelad.

Noll slutprodukter gällde även Kalmar som inte skapade mycket framåt och det blev ett långdraget väntande på matchens första avslut. Det kom till slut i 26:e minuten när Romario avlossade ett distansskott som styrde farligt via ett DIF-ben.

Underhållningsvärdet och kvaliteten på matchen var låg så här långt och bolltempot och passningsleveranserna lämnade en del i övrigt att önska. Men i 32:a minuten blixtrade DIF till med två bra chanser för Jonathan Ring respektive Haris Radetinac där Astrit Ajdarevic stod för fina framspelningar två gånger om.

Förhoppningarna tändes och Djurgården skapade ånyo ett visst tryck men åter igen var det nästan-lägen som gällde. Kalmar jobbade å sin sida vidare med sina långa inkast, ett anfallsvapen som skapade en del kaos i det blårandiga straffområdet men när domare Bojan Pandzic blåste av halvleken kändes 0-0 väldigt logiskt med tanke på den enormt chansfattiga matchbilden.

Dock bör den stabila DIF-defensiven lyftas fram och inför den andra halvleken efterlyste Fredrik Ulvestad ”ett mer distinkt spel i sista tredjedelen och lite mer tålamod”. När det gäller Kim & Tolles syn på halvleken var de ”nöjda med arbetsinsatsen men ville höja kvaliteten i inläggen som ständigt fastnade på Viktor Elm och de ville även se mer löpningar i djupled”, enligt halvtidssnacket under pausen.

Buya Turay tog omgående fasta på uppmaningen och efter en snabb bollerövring sprang han sig fri i djupled efter en passning av Radetinac men stoppades i sista stund av Viktor Elm som fick en otäck smäll i samband med händelsen och tvingades kliva av.

I 57:e minuten skulle sedan Buya få ett ännu bättre läge där han efter ett växelspel med Jonathan Ring egentligen bara skulle raka in ledningsmålet men där Lukas Hägg Johansson stod för en riktigt svettig räddning på avslutet.

Det blev dock inga fler möjligheter för Buya som fick lämna plats för Edward Chilufya med timmen spelad. Sedan följde ett fortsatt malande mot ett lågt stående KFF medan tiden skoningslöst tickade iväg och en viss oro började infinna sig.

Men det fanns ett klassiskt Kalmar-recept kvar att slänga fram som kom väl till pass i 80:e minuten. Elliot Käck slog hörnan, Marcus Danielson steg till väders med pannan och bollen seglade in i mål - ett snudd på identiskt scenario som senast lagen möttes på Tele2 Arena.

Enormt jubel från de tillresta DIF-supportrarna som emellertid hann bli ganska oroliga kort därpå när Henrik Löfqvist hade en farlig nick som dock landade rakt i famnen på stabile Tommi Vaiho. Därefter skulle sedan Haris Radetinac få ett ypperligt läge att döda matchen efter en fin framspelning från Chilufya men Hägg Johansson stod för en ny monsterräddning på Haris avslut.

Det gjorde desto mindre när sedan domare Pandzic blåste av matchen med fyra spelade övertidsminuter och Djurgården kunde därmed åka hem med tre enormt viktiga poäng i bagaget, En vinst som ger tätkänning i toppstriden och gladde matchjälten Marcus Daniuelson rejält.
– Det var skönt att få sätta ditt den, vi har några bra chanser i andra halvlek där vi kanske bör göra mål. Men 1-0 duger. Vi försöker spela för mycket centralt och där är det ganska stängt med deras fembackslinje. Men vi pratade i halvlek om att komma ner bakom dem och skapa chanser och vi lyckades väl ok med det, konstaterar kapten Danielson för C More och lovordade även den defensiva instansen från hela laget.
– Det är i stort sett bara deras fasta situationer som skapar oreda. Vi är sjukt stabila bakåt och försvarar oss jättebra över hela banan. Då släpper vi till få chanser och så har det sett ut hela säsongen.

Härnäst väntar en ny blårandig helkväll på Tele2 Arena när Djurgården tar sig an BK Häcken följt av DIF Dam som jagar en ny trepoängare mot Eskilstuna United. Biljett köper du här.
22 juli, måndag 19:00Guldfågeln Arena