Delad pott i toppmötet

• 14 juli 2019

Djurgården stod för en stark prestation mot MFF men fick nöja sig med en poäng efter att Jesper Karlström dunkat in en efterlängtad kvittering till 1-1.

Ett massivt blåblått publikhav, behaglig sommarsol och toppmöte i Allsvenskan – förutsättningarna var optimala på Tele2 Arena under söndagens hemmamatch där Djurgården klev ut med en startelva där Erik Berg ånyo saknades på grund av knäskada men där Astrit Ajdarevic fanns med från start.

På andra planhalvan väntade ett serieledande MFF som såg smått chockade ut av en öronbedövande blårandig ljudvägg och ett hemmalag som tog tag i taktpinnen under de inledande minuterna och satte gästerna under tryck. Några riktigt feta chanser blev det dock inte av övertaget och gradvis åt sig även Malmö in i matchen.

Men inte heller MFF producerade framåt - bortsett från ett gratisläge för Marklus Rosenberg som Tommi Vaiho enkelt skopade - och istället var det sedvanligt storspelande Marcus Danielson som skulle skapa matchens första heta möjlighet när han lite otippat avancerade offensivt, väggade sig framåt och testade Johan Dahlin med ett tungt skott. Djurgården fortsatte sedan att trycka på och både Haris Radetinac och Aslak Witry bidrog med farliga avslut.

Med halvtimmen spelad steg sedan jublet på Tele2 Arena, för att sedan snabbt klinga av, när Buya Turay styrde in ett högerinlägg från Witry i mål. Dock var flaggan korrekt uppe för offside och fortsatt mållöst således.

Även Malmö skulle nosa på ett mål i 37:e minuten när Sören Rieks nickade en hörna strax över och det såg riktigt läskigt ut under övertiden av halvleken när Malmö snabbt ställde om i ett 3-mot-2-läge. Det avstyrdes dock excellent av kapten Danielson som stod för en riktigt stark första halvlek. Ett omdöme som även får gälla hela laget där DIF hade ett visst spelmässigt övertag, men dock hela tiden tvingade att vara på vakt med tanke på Malmös vassa offensiva kvaliteter.

Det var fortsatt hög underhållning i andra halvlek där Elliot Käck bjöd på en skön tunnel och ännu en korrekt offsidaflagga var uppe när Astrit Ajdarevic löpte sig fri i djupled men låg en knapp decimeter för långt fram. Det var i stort sett det sista Astrit hann med innan han bytte med Kevin Walker i 55:e minuten.

Men strax därefter skulle det till synes stabila läget rubbas när Malmö stack upp i ett snabbt anfall där bollen efter ett inspel landade hos nyss inbytte Guillermo Molins som kunde rulla in ledningsmålet för gästerna.

Kanske inte helt logiskt sett till matchbilden men fotbollen ger inga rättvisegarantier och publiken drog genast igång ”Kämpa Djurgården” och Buya Turay var nära omgående med en nick efter ett inspel från Walker. Och belöningen skulle komma…

I 68:e minuten rullade Djurgården upp ännu ett anfall och efter ett högerinspel och styrning av Turay som räddades av ett MFF-ben, hamnade bollen hos Jesper Karlström som skoningslöst dunkade in kvitteringen till ett orkanliknande jubel.

Arenan kokade och jakten på ett segermål rullade igång. Kevin Walker var en tåspets från att nå Radtinacs högerinlägg men även MFF drog sig uppåt i attacker och spelet böljade fram och tillbaka. Kim och Tolle fyllde sedan på med pigga ben i form av Adam Bergmark Wiberg i 81:a minuten och inbytte Nicklas Bärkroth var ruggigt nära när han bröt in i boxen och sköt strax över i 87:e.

DIF-offensiven till trots blev det dock inget avgörande mål utan delad poäng mellan två bra lag i en mycket spännande, intensiv och välspelad fotbollsmatch. Något som även Kim Bergstrand instämde i till stora delar efteråt.
– Vi fick Malmöspelare frustrerade, det innebär att vi gjorde en bra match. Vi följde den planen vi hade, spelade borta deras press och fick dem att spela långa bollar där vi hade koll på andrabollsspelet. Så jag är väldigt nöjd med både försvars- och anfallsspel och vi kom till lite lägen då och då. Tyvärr är Buya Turay offside lite för många gånger som när vi gjorde vårt första mål, där vi gör det precis som vi vill ha det. Det gäller att ha koll på hela linjen så där måste Buya bli bättre. Men alla spelarna får ut väldigt mycket av sig själva idag, jobbar hårt och gör det jobbigt för Malmö. Så jag är jättestolt över insatsen idag. Vi hade hoppats på mer men som prestation så får vi ut väldigt mycket och det är jag jättenöjd med, summerar Kim.

DIF ångar därmed vidare i toppstriden och söndag den 28 juli är det dags för nästa hemmamatch och Dubbel-DIF då Häcken gästar Tele2 Arena tätt följt av DIF - Eskilstuna United i OBOS Damallsvenskan. Biljett köper du här.
14 juli, söndag 17:30Tele2 Arena