DIF Dam i startgroparna

Riddez och laget tog båten österut för uppladdning med träningsmatch mot Åland United där det gavs en hel del intressanta indikationer inför säsongen som väntar.

Säsongsstarten kryper allt närmare för DIF Dam där första matchen i Svenska Cupen väntar den 9 februari på Lötens IP mot IK Uppsala. För att kicka igång ordentligt valde laget att ladda upp med ett läger på Åland med träningsmatch, planering och teambuilding. En tripp som fyllde på med mycket positiva bitar i bagaget, enligt tränare Joel Riddez.
– En bra helg där syftet framför allt var att få laget att komma samman och lära känna varandra. Det är ett nytt år, nya spelare och ny grupp. Sedan handlade det också om att få en första match där alla får speltid och kan känna att säsongen är igång. De flesta spelade 45 minuter och några spelade 90 där vi mötte Åland United som kom trea i finska ligan. Rent krasst kan man säga att det är ett lag som vi ska slå i normala fall och jag tycker att första halvlek är lite tam där vi är för passiva. Kanske lite nervösa också och vi är i underläge med 0-1 i pausen fast det borde kanske varit 1-1. En ganska jämn halvlek men inte tillräckligt bra, säger Joel som ändå tycket att laget fick bättre fart i andra.
–  Vi bytte lite spelare och gör en ganska bra andra halvlek. Vi driver matchen på ett bra sätt och skapar 3-4 lägen, men gör inte mål. Resultatmässigt är inte 0-1 någon höjdare men det fanns några spelare som gav bra besked. De är redan nu fysiskt starka och gjorde bra spelmässiga prestationer. På minussidan hade vi straffområdesspelet i båda boxarna. Vi borde tryckt in någon boll och varit lite tuffare, men jag hoppas att det kommer.

Bland spelarna som var utropstecken fanns några nya spännande namn.
– Det är alltid kul att se de nya spelarna. Gudrun Arnardottir, vår nya isländska mittback, gör en stabil insats. Hon spelar nittio minuter, är rejäl och har ett bra passningsspel. Ett utmärkt kvitto och sedan har vi Ariam Berhane, ny tjej från Uppsala. Hon spelade vänsterytter i andra halvlek och visar redan att hon är med och konkurrerar på ett bra sätt. Hon är explosiv och skapar chanser, så hon kommer att bli väldigt duktig. I övrigt gör Irma Helin en bra insats på mittfältet under nittio minuter. Hon ligger bättre till fysiskt i år och har fått vara frisk och jobba över tid. Det känns att hon kommer att bli viktig för oss i år, resonerar Joel som tycker att laget ligger bra i fas i övrigt.
– Alla fick speltid som skulle ha speltid och inga skador; peppar, peppar. Nu känns det som att vi är bra rustade inför nästa vecka då vi genrepar inför cupen mot Linköping. Så vi jobbar vidare med tillförsikt. 

Förutom fotbollen var det prio på att svetsa samman laget vilket skedde under både lugna och livliga former. 
– I övrigt var det fokus på olika teambuildingaktiviteter. På lördagen körde vi yogapass och sedan under eftermiddagen var vi inne i bassäng hos Maritime Safety Center och övade sjöräddning i olika situationer. Det var väldigt lyckat och sedan fick spelarna en frikväll att umgås som lag.

Strukturen och miljön är också viktiga delar i ett lagbygge och Joel var nöjd med det engagemang han såg hos spelarna beträffande den biten.
– Under söndag började vi prata om hur vi skapar ett bra prestationsklimat och hur vi bygger en bra arbetsmiljö. Vad vi gör när vi kommer till träning och match. Detaljer som städning i omklädningsrummet till frågan om vi ska ha mobiltelefoner eller inte? Det är viktigt att ha alla på samma spår och det kommer vi att jobba vidare med. Det var ett bra engagemang i diskussionerna och det märks att alla är måna om att det här ska bli en lyckad säsong. Känslan är att kemin är god och att vi är längre fram i år än vi var förra året, då det kom mycket nya spelare sent. Nu har vi en stabil stomme plus att de som kommer in är trygga och erfarna spelare. Så jag hoppas och tror att den här gruppen kommer att bli starkare och snabbare än den vi hade förra året.

Senaste nytt
Fler nyheter