DIF gjorde jobbet mot Akropolis

• 22 aug 2019

Två snabba mål av Haris Radetinac och Oscar Pettersson såg till att DIF kunde avancera till Svenska Cupens gruppspel efter seger med 2-1 mot Akropolis IF.

Djurgården klev ut på Grimsta under torsdagskvällen med uppdraget att kvala in till Svenska Cupens gruppspel. Detta i en match inklämd mitt i det allsvenska titelracet men samtidigt väldigt betydelsefull eftersom försäsongen nuförtiden är uppbyggd kring deltagande i cupens gruppspel - och dessutom finns ju en Europa-plats i potten för cupvinnaren.

Startelvan präglades dock av påtaglig rotation där endast Marcus Danielson och Jesper Karlström fanns kvar jämfört med laget mot AFC. Men med nuvarande  breda blårandig trupp var det ändå slagkraftigt lag som stod redo för att ta sig an ett Akropolis som leder Division 1 Norra och som imponerat både offensivt och defensivt under säsongen.

Men att det trots allt skilde ett par divisioner mellan lagen blev tydligt i matchinledningen där DIF tog ledningen redan i fjärde minuten. Jonathan Augustinsson ordnade en frispark, Nicklas Bärkroth slog den och Haris Radetinac skallade in bollen bakom Alexander Lundin.
– Jag fick en tom yta bakom ”Mackan” (Danielson) och det var bara att lägga dit huvudet, sa Haris till C More om målet.

En blårandig drömöppning och tre minuter senare ringde det igen. En hörna från Bärkroth seglade vidare mot bortre delen av straffområdet där Oscar Pettersson befann sig. Den unge forwardstalangen tackade Kim och Tolle för förtroendet med startplats och dunkade in 2-0 via ett ben på en hemmaförsvarare.
– Det var förstås en härlig känsla att göra mitt första mål i A-laget, sa Oscar om fullträffen.

Rivstarten kom dock av sig efter en illavarslande skada på Alexander Snäcke i hemmalaget där vi får hoppas på ett positivt utfall. Men efter 6-7 minuters väntan var det full fart framåt igen där Haris Radetinac var mycket nära att bli tvåmålsskytt när han läste ett hemåtspel, Lundin räddade dock avslutet skickligt.

Med halva halvleken spelad kom sedan Akropolis första anfall och hemmalaget kom igång och började etablera ett visst spel under en period. Dock inget som nämnvärt oroade Djurgården som tog kommandot på nytt och istället var pigge Oscar Pettersson nära ett andra mål för kvällen men avslutet i viss tidsnöd gick dock rakt på Lundin.

Helt lugnt bakåt var det inte och Akropolis hotade med ett par farliga låga inspel som skapade lite kaos men PK Bråtveit och backlinjen städade undan förtjänstfullt. Mot slutet av halvleken var det sedan hemmalaget som låg på och även om de riktigt heta chanserna uteblev fanns ändå en känsla av att DIF släppte på tyglarna och gav iväg matchen under de sista 15-20 minuterna av halvleken.
– Jag tycker att vi har bra kontroll och startar med två snabba mål så att vi kan spela lite mer avslappnat. Kanske lite väl mycket eftersom de hade mycket boll i slutet så där får vi skärpa oss. Vi kan inte spela gåfotboll utan måste göra som vi gjorde i början av matchen. Man ser att Akropolis är bollskickliga men kan vi gå upp i press på dem så kommer de att få de jobbigare, sa Haris Radetinac till C More i pausen.

Den tilltänkta pressen var tyvärr inte helt påslagen och Akropolis hotade direkt med ett friläge i 49:e minuten. Ett fint förarbete från Adam Bergmark Wiberg gav sedan Kevin Walker skottläge men det tunga skottet gick rakt på Lundin.

Djurgårdens fasta situationer var fortsatt vassa och Bärkroths flacka serve med timmen spelad var mycket nära att styras in i mål. Strax efter jublades det dock bland DIF-supportrarna på Grimsta men det handlade inte om nätkänning utan om debut för Emir Kujovic som klev in tillsammans med Curtis Edwards i ett dubbelbyte.

Men det var inte ”Kujo” som hotade direkt efter utan Akropolis som kontrade i 2-mot-1-läge där PK Bråtveit lyckades avvärja Cesar Weilids avslut med en fin räddning. Kujovic presenterade sig sedan med en smart passning till Bergmark Wiberg i boxen men skottet gick över.

Med kvarten kvar fick sedan Marcus Danielson lite välförtjänt vila efter en - som alltid - fläckfri insats i defensiven och Elliot Käck kom in samtidigt som Augustinsson klev in i mittförsvaret. Matchen hade vid det här laget antagit karaktär av transportsträcka men Pontus Åsbrink satte PK Bråtveit i arbete med ett tungt skott i 83:e minuten. En uppenbar varningsklocka och i 84:e minuten stack Akropolis upp på nytt där Pontus Åsbrink spelade fram Nicklas Lindqvist som rullade in reduceringen.

Strax efter nickade Marcus Haglind Sangré strax utanför på en hörna för hemmalaget och Akropolis forcerade rejält mot slutet. Men DIF höll undan och efter två övertidsminuter blåste domare Victor Wolf av och avancemanget till vårens gruppspel i Svenska Cupen är därmed säkrat. Detta i en match som blev onödigt spännande, enligt debuterande Emir Kujovic
– Det kändes väl okej för egen del. Men vi slappnade av lite för mycket både mot slutet av matchen och i slutet första halvlek. När de får målet så får de energi men vi är det bättre laget och ska göra något mål till så att det inte blir spännande, summerade Emir för C More.

22 augusti, torsdag 18:30Grimsta IP