Djurgården är svenska mästare 2019

• 2 nov 2019

Efter en makalös vändning på Östgötaporten från tvåmålsunderläge till 2-2 kan DIF numera titulera sig Svenska Mästare 2019.

Att påstå att det var en extremt laddad stämning inför avsparken på ett maximalt fullsatt Östgötaporten skulle var närmast ett understatement. Känslan av blårandig hemmamatch var påtagligt med synnerligen gott om DIF-supportrar på plats som hördes rejält. Guldstriden skulle avgöras och en poäng räckte för Djurgården som ställde upp med en oförändrad startelva jämfört med senast.

På andra sidan väntade ett formstarkt Norrköping med en tung förlustfri svit på hemmaplan, dessutom kryddad med noll insläppta mål på de sju senaste. En tuff nöt att knäcka och det var intensivt från start och även på läktaren med ett antal minuters fördröjning för lite oklarheter på läktaren efter fyra spelade minuter.

Efter en lång paus slogs sedan hörnan och symtomatiskt nog blev det mål när Rasmus Lauritsen stötte in bollen.

En mardrömsstart på matchen men strax efter var det nära en kvittering när en hörna skapade kaos men på något märkligt sätt letade sig bollen inte in. Istället skulle en ny kalldusch komma i 14:e minuten när Sead Haksabanovic nickade in 2-0 och uppförsbacken blev plötsligt ännu brantare.

Att starta en forcering redan efter en kvart ingick sannolikt inte i matchplanen men nu var det bara att köra igång. Tryck sattes och chanserna radades upp med farliga skott för både Buya Turay och Haris Radetinac plus ett antal hörnor men nätkänningen uteblev trots fina lägen.

Djurgården hade greppet och Jesper Karlström lossade bössan i bra läge i 34:e minuten men skottet gick över. ”Kämpa Djurgården”, ljöd på Östgötaporten och Fredrik Ulvestad symboliserade kampvilan när han dribblade sig igenom hela hemmaförsvaret men kunde inte få till avslutet med en Norrköpingsförsvarare hängandes i ryggen.

På övertid kom sedan ytterligare ett gyllene läge för Buya Turay som inte fick träff på bollen och Curtis Edwards sköt en volley decimetern utanför efter ett fint vänsterinlägg från Käck. Efter fem övertidsminuter blåste sedan domare Glenn Nyberg av en halvlek där ett effektivt Peking gjort två mål på sina två avslut medan Djurgårdens sju avslut inte gav någonting.

Kim och Tolle testade med  byte i paus där Curtis Edwards fick lämna plats för Astrit Ajdarevic. Chanserna fortsatte komma och Buya Turay skaffade sig fri gata mot mål efter att ha läst spelet smart. Tyvärr räddade Isak Pettersson skottet precis som han gjorde med Ajdarevics tunga avslut strax efter.

Men i 50:e minuten skulle det förlösande målet komma. Jesper Karlström gick på avslut på andrabollen efter en hörna och skottet satt perfekt bakom Pettersson till ett frenetiskt jubel på arenan.

Hoppet tändes och strax efter var det sedan dags för Emir Kujovic att göra entré på sin gamla hemmaplan samtidigt som Ring klev av. I 56:e var Kujo sedan nära omgående när en frispark damp ner i straffområdet och strax därpå fick Elliot Käck måtta fritt från straffområdeslinjen men högerskottet gick över.

Det var massivt DIF-övertag nu och eftert ett antal lägen skulle Buya Turay till slut få till sitt mål. I 65:e minuten exploderade arenan när Kujovic inlägg styrdes i mål av en framrusande Buya. Vändningen var ett faktum och med 25 minuter kvar hade DIF sin nödvändiga poäng för att nå hela vägen.

Dramatiken var total och en välkommen lättnad kom i 73:e minuten när Thorarinsson drog på sig sitt andra gula kort och fick lämna planen. Men det blev inget övertag för DIF utan mer slit-och-släng-fotboll med mycket rensningar och påtagliga nerver.

Riktigt farligt bakåt blev det sedan i 80:e minuten när ett inspel från vänster skapade kaos inne i boxen men Tommi Vaiho fick en viktig fot på bollen. Minuterna tickade sirapströgt framåt och Djurgården spelade runt för att döda tid.

Men det fanns också läge för att döda matchen helt när Buya Turay drev fram och sköt utanför helt fri med Pettersson. Fem övertidsminuter annonserades och de flesta supportrar var nu i ett närmast mentalt upplösningstillstånd.

En onödig frispark i 93:e skapade oro men värre än så blev det inte. Nybergs pipa gick till slut och ett galet och extremt förlösande jubel utbröt på Östgötaporten samtidigt som guldrusiga supportrar fyllde planen.

14 års väntan är därmed över efter en historisk vändning som ingen Djurgårdare någonsin kommer att glömma.

Djurgården är svenska mästare 2019 och vi kan därmed blicka tillbaka på en säsong där Djurgården satte allsvenskt poängrekord för föreningen med 66 poäng och gick hela vägen, något som få trodde när Allsvenskan kickades igång.

Nu åker vi tillbak till den blåblåa huvudstaden och firar guld!!!!

2 november, lördag 13:00Östgötaporten