Djurgården upp i serieledning

• 5 aug 2019

Inbytte Kevin Walker blev stor matchhjälte mot Elfsborg när Djurgården seglade upp i toppen av den allsvenska tabellen. Formen pekar fortsatt spikrakt uppåt med åtta segrar på de tio senaste matcherna.

Solen strålade starkt när Djurgården tog sig an Elfsborg på Borås Arena under måndagen. Drygt 20 grader visade mätaren på när Mohammed Al-Hakim blåste igång matchen som skulle ta blåränderna till den allsvenska toppen.
- Vi jobbar på tålmodigt och konsekvent. I andra halvlek blev det bättre, sade Djurgårdens tränare Kim Bergstrand till Cmore efter segern.
- Alla vet vad de ska göra känns det som, fortsatte Bergstrand och gav försvarsspelet stort beröm.

Efter ett kort men uddlöst tryck av hemmalaget under matchens inledning tog Djurgården över taktpinnen. Bollinnehavet i den första halvleken skrevs till 65 - 35 % i DIF:s favör. Avsluten var många och de flesta träffade mål och testade Elfsborgs danske målvakt Kevin Stuhr Ellegaard.

Efter fyra minuter avlossade Aslak Witry, för övrigt med en mycket stark första halvlek såväl offensivt som defensivt, DIF:s första skott. Kort därpå försökte Jesper Karlström med ett lobbförsök.
Aslak Witry stormar fram
Djurgården agerade med tålamod och spelade med ett kvickt anfallsspel för att luckra upp Elfsborg som försökte stänga mitten – till en början med framgång.
Det blev i stället de fasta situationerna som definierade de första 25 minuterna.
Tio minuter in i matchen fick Jonathan Ring på en fin träff efter en inövad korthörna där bollen spelades runt Elfsborgs straffområde. I momentet innan hade Fredrik Ulvestad, tvåmålsskytt när lagen möttes senast, fått på ett skott som Per Frick täckte.

Dryga kvarten in i matchen tvingades Djurgården till ett byte då Astrit Ajdarevic tog sig för låret. In kom i stället Kevin Walker.
- Det bara att försöka komma in som vanligt. Man får ställa in sig på att man kommer spela när man kommer till en match, kommenterade Kevin i halvleksvilan för Cmore.

Ökat tryck

Elfsborg hamnade lägre och lägre i sin press ju mer solen avtog från Djurgårdens planhalva.
Blåränderna fyllde på med allt mer folk vid varje möjlighet och nu kom också de vassare chanserna framför den röststarka klacken som rest de drygt 41 milen till textilstaden.
I den 40:e minuten provade åter igen Jesper Karlström bössan. Skottet ven tätt över ribban.
Två minuter senare var det Käcks tur att prova lyckan. Djurgården ”sitter på matchen” som Cmore:s expertkommentator Anders Andersson uttryckte sig.
Närmast av dem alla kom Edward Chilufya som gjorde sin första allsvenska start för Djurgården. Den zambiske yttern vek in från sin vänsterkant, svepte förbi Marokhy Ndione – även han i sin första allsvenska start – och tryckte till med vristen. Ytterst nära mål för Djurgården.

Utdelning direkt

Till starten av den andra halvleken tvingades Djurgården till ett nytt byte. Chili ut och Nicklas Bärkroth in. Logiskt nog fick Djurgården utdelning omgående. Elliot Käck lirkade sig fri inne till vänster i straffområdet, passade in mot Buya Turay som i sin tur nickfintade bort Elfsborgs försvar och gav Kevin Walker läget. Inbytte Walker var säker med foten och stötte in ledningsmålet för att sedan rusa ner mot hörnflaggan för att fira sitt andra mål för säsongen med lagkamraterna och fansen på plats. En välförtjänt ledning!
- Det är bara försöka få den på mål, sade Kevin Walker.
- Jag har haft ett par fina dagar. Man blir som ett vin, bara bättre med åren, myste Kevin Walker som fyllde 30 år under förra veckan.

Även Elfsborg tvingades till ett oväntat byte i matchen. Efter 57 minuter träffade ett inlägg olyckligt på försvaren Jon Jönssons näsa som för en stund svimmade av smällen. Gustav Henriksson ersatte i matchminut 57.

Som sig naturligt faller vid underläge började Elfsborg kliva högre upp i banan. De gulsvarta var bara en hårsmån från ett vasst läge efter två tredjedelar av matchen, men en modig Tommi Vaiho rusade ut och avvärjde framför ögonen på Ndione som slitit sig loss från sin bevakning.

Djurgårdens form imponerar. Laget är obesegrade i de tio senaste seriematcherna och har vunnit hela åtta av dessa. Målskillnaden? Vackra 18-3. Matchen var den 100:e i ordningen mot Elfsborg i seriesammanhang och DIF:s 31:a seger totalt.
- Nu är det vi som är först, det är underbart, sade Kim Bergstrand.
- Vi gör en massa bra saker, så vi förtjänar att vara där vi är, fortsatte han för Cmore efter matchen.

Hemmamatch på lördag

Redan på lördag den 10:e augusti kl. 16 kan du se Djurgården spela igen. Uppsala-baserade Sirius gästar Tele2 Arena och vi hoppas så klart se dig på plats med dina vänner och familj när den allsvenska ettan kämpar vidare mot förhoppningsvis stora framgångar under hösten. Vi ses då!
5 augusti, måndag 19:00Borås Arena