Efterlängtad seger av effektivt DIF

• 15 maj 2019

Djurgården tog tre viktiga poäng i sin sjätte raka seger mot Falkenberg och tar därmed upp jakten i tabelltoppen.

Efter en tyngre resultatmässig period var det ett Djurgården i stort poängbehov som klev ut på en sedvanligt blåsig Falcon Alkoholfri Arena - som Falkenbergs IP numera heter - för match mot ett Falkenberg som huserar i botten av tabellen och tillika i stort behov av pinnar.

Förutom ett soligt väder lyste även Marcus Danielson upp tillvaron med en comeback efter sin hjärnskakning där han bildade mittbackspar tillsammans med Jacob Une Larsson. Samtidigt var Erik Berg tillbaka efter avstängning och klev upp på mittfältet tillsammans med 100-matchjubilerande Jesper Karlström och Fredrik Ulvestad. Noterbart är även att Astrit Ajdarevic utgick ur truppen på grund av sjukdom.

Den påtagliga desperationen efter poäng syntes mest hos hemmalaget initialt där Nsima Peter nickade strax över i bra läge redan i andra minuten. Inlägget kom från vänsterkanten där Aslak Witry fick mycket att göra mot Jakob Eriksson i hemmalaget som hotade med ständiga inlägg och de gulvita öppnade starkt.

Den blårandiga offensiven var däremot lite grusig till en början men en halvchans kom i alla fall med kvarten spelad där Fredrik Ulvestad nickade strax utanför på ett Witry-inlägg. En signal som fick fart på blåränderna och i tjugonde minuten skulle sedan ledningsmålet komma efter ett bra DIF-tryck.

Jonathan Ring fick bollen av Jesper Karlström i straffområdet, tricksade runt på en liten yta för att sedan elegant prickskjuta in bollen i Johan Brattbergs högra kryss.

Strax efter var det dags igen när Haris Radetinac gick upp och nickade ett av många Witry-inlägg. Bollen styrde in mot boxen där Carl Johanssons olyckliga nicktouch lurade Brattberg och bollen studsade in till en mycket välkommen tvåmålsledning.

Två mål som gav en komfortabel plats i förarsätet men Falkenberg åt sig temporärt tillbaka in i matchen där två inspel från Anton Wede skapade oreda, speciellt det sista där John Chibuike sköt precis över ribban.

Men därefter tog Djurgården åter kontrollen och efter lite slarv i hemmaförsvaret fick Haris Radetinac gata mot mål i 37:e minuten. Skottet var distinkt och Brattberg kunde inte freda kassen till stort jubel för de tillresta DIF-supportrarna.

Ytterligare en gratischans kom sedan för Buya Turay i 44:e minuten men Brattberg kunde rädda och därmed stannade målskörden på tre fullträffar för DIF. En utmärkt effektivitet där Djurgården tog vara på sina lägen och Jonathan Ring var nöjd med resultatet även om han inte tyckte att prestationen var helt hundraprocentig.
– Helt okej. Inte en jättebra halvlek men vi krigar bra och det är väl inget skönspel direkt. De började bra, slog lite längre och fíck några hörnor. Men vi reder ut det bra och gör mål på våra chanser när vi får dem. Nu gäller det att vi fortsätter att kriga på, sätter hög press på dem och fortsätter att hålla i bollen när vi väl har den.

Ett bra recept från Ring och inga byten skedde inför andra halvlek där hemmalaget var tvunget att jaga reducering medan Djurgården var hyfsat nöjda med den rådande målfördelningen. Ytterligare en blårandig fullträff var dock nära i 50:e när Fredrik Ulvestad fick läge i boxen men utan att få till trycket i avslutet.

Ännu närmare var Buya Turay som styrde Jesper Karlströms påpassliga passning precis ovanför målramen och det var i princip det sista DIF-strikern gjorde innan han lämnade plats för Nicklas Bärkroth med timmen spelad.

Matchen puttrade vidare där Falkenberg försökte men Djurgården var betydligt farligare när blåränderna sedan växlade upp till en malande offensiv. Det fanns gott om chanser och nästan-lägen och Dzenis Kozica kom in och fyllde på med pigga ben.

Med kvarten kvar slog sedan Djurgården om till ett mer lågintensivt bevakande av ledningen och matchen städades av komfortabelt där Marcus Danielsons lugna och metodiska defensiva arbete gav glädjande stabilitet.

Mer glädje blev det även när Hampus Finndell klev in och gjorde efterlängtad allsvensk debut i 85:e minuten. En av många positiva inslag under kvällen där tre viktiga poäng bärgades och kontakt med toppskiktet i tabellen åter etablerades. Dessutom med Marcus Danielson i gammal gott slag och DIF-kaptenen summerade matchen på följande sätt:
– Det kändes bra, kroppen funkar fint och vi vinner igen efter en tuff period. Vi försvarade bra över hela banan och  Falkenberg lyfter mycket långbollar, där är de ju starka. Men det var inga större problem idag. Det var lite trevande i början men efter 1-0 är det bara vi på banan i första halvlek. Sedan blir det lite jämnare i andra där vi inte har samma behov av att gå framåt utan bara kontrollerar våra tre poäng, sa Danielson efteråt.

Ett utmärkt utgångsläge inför söndagens hemmamatch mot Elfsborg då det gäller att fylla på med nya poäng för att jobba vidare mot toppskiktet av tabellen. Var på plats då, biljetter köper du här.

15 maj, onsdag 19:00Falcon Alkoholfri Arena (1)