En kapten som visar vägen: "Jag ger alltid 100%"

Hon gör sin 10:e (!) säsong i klubben och sitt tredje år som lagkapten – en slitvarg och målskytt med Djurgårdshjärta och ett driv att alltid pusha sig själv och laget till max. Mia Jalkerud är en Järnkamin.


Den här intervjun är hämtad från medlemstidningen "Djurgårdaren" som alla medlemmar i Djurgården Fotboll får hem i brevlådan två gånger per år. Bli medlem här för att få höstens nummer, och alla andra fördelar med att vara medlem i Djurgården Fotboll.

Ha i åtanke att intervjun gjordes under sommaruppehållet, alltså i juni i år.
 

Det går att prata om tur och tillfälligheter och det går att prata om att prestera och ta chansen. Möjligen var det en kombination av båda, men klart är i alla fall att det fanns en ruskig talang i den 17-åriga Mia Jalkerud i Enskede år 2006 som drog ögonen till sig från större klubbar. Ja, den största av alla vid den tiden.
 
– Jag spelade i Enskedes A-lag när jag var 15 år och därifrån blev jag värvad till Älvsjö som 17-åring. Jag hade lite tur när jag i princip direkt kallades till en inomhusturnering med Djurgården under försäsongen. Jag visade verkligen framfötterna där och fick chansen att träna med Djurgården.
 
Ett Djurgården med stjärnor som Victoria Svensson (numera Sandell Svensson) och Kicki Bengtsson bland andra.
 
– Det var väldigt tuff konkurrens så jag tränade med Djurgården och spelade matcher i Älvsjö, vilket var jättebra för min utveckling.
 
Under den tiden var Victoria Svensson lagkapten och den stora målskytten – i Djurgården 2019 är det Mia som axlar den rollen. Hon leder skytteligan i OBOS Damallsvenskan på sex gjorda mål. När Joel Riddez tog över som tränare 2016 var den dåvarande lagkaptenen, Emilia Brodin, korsbandsskadad, och då föll valet av lagkapten på Mia.
 
– När Joel kom in hade vi många nya spelare. Han insåg nog att jag har en lång historia i klubben och vid den tidpunkten hade jag även levererat under en tid, så han såg nog mig som en bra ledare.
 
Hur är du som person?
 
– Jag tyr mig inte till vissa personer utan jag är med alla – de som är yngst och de som är äldst. Jag tror att det kanske bygger förtroende och respekt att jag alltid är öppen och social.
 
Nuvarande innehav av bindeln är Mias första sejour som lagkapten och hon har inte haft några direkta ledaruppdrag i skola eller på andra jobb heller.
 
– Nej inte direkt men jag är en sån jäkla vinnarskalle så på idrottslektionerna gick jag in i en ledarroll automatiskt. Inom idrotten har jag alltid funnit mitt jag, och där vet jag hur jag ska vara och vad jag pratar om.
 
Är du reseledaren när ditt kompisgäng åker på semester?
 
– Ja men lite så faktiskt. Jag är lite av ett kontrollfreak. På midsommar kan det absolut vara jag som styr upp lekarna och så för att jag vill veta att…det blir bra, haha.

Rollen som lagkapten är komplex. I en trupp ryms många olika viljor och personligheter. Även åldersspannet kan vara stort vilket ställer krav på kaptenens sociala kompetens.
 
– Jag kan känna att det är extra viktigt att vara konstruktiv gentemot de yngre spelarna så att man inte hamnar i att det blir gnälligt. När jag själv kom upp som ung kände jag att jag fick ta emot rätt mycket skit. Första året var ett helvete för mig, rent ut sagt.
 
På vilket sätt?
 
– Man trodde att man var bra för att man hade spelat division 1 tidigare, men jag kände direkt att det här var en nivå till, och det fick jag veta också. Idag behöver kritiken vara mer konstruktiv jämfört med hur det kanske var när jag kom fram.
 
Hur agerar du som ledare?
 
– Jag ger alltid 100% och det tror jag att många av de tränare jag haft har uppskattat. Sen kan jag också ha mina svackor i matchen men jag visar alltid att jag gör jobbet och ger allt, samtidigt som jag pratar mycket med mina medspelare ute på planen.
 
Verkligheten för dam- och herrfotbollsspelare ser ut på olika sätt – både ekonomiskt och vad gäller att få tiden att räcka till. De flesta damspelare har ett jobb vid sidan om fotbollen och ibland kan det bli svårt att hinna med allt. Vid sidan om fotbollen vårdar Mia cancerpatienter i livets slutskede som valt att leva sin sista tid i hemmet.
 
– Så det är lite kontraster, konstaterar Mia och fortsätter:
 
– Som damfotbollsspelare lägger du ju ner dubbelt så mycket tid jämfört med herrarna, med tanke på att du har ett jobb på sidan av också. Men så ser det ut och det gäller att hantera det och att göra det man ska till 100% ändå.
 
Vad kan du utveckla som kapten?
 
– Jag kan väl känna att jag ibland skulle behöva vara mer konkret och rakt på sak. Att säga det jag tänker i stället får att gå och dra lite länge på något, men så är vi tjejer…
 
Är det verkligen en könstypisk egenskap?
 
– Ja, men lite tror jag, eller kanske mer så här då: att om man själv inte säger det man tycker kan man inte gå och vänta på att någon annan säger det. Jag skulle verkligen kunna bli mer konkret och rakt på sak i såna lägen.
 
I nästa andetag är lagspelaren Mia dock noga med att tillägga att det finns flera ledartyper i laget och att assisterande lagkapten Hanna Folkesson är ett bra stöd.
 
– Det är inte så att allt läggs på mig utan vi är en drös med ledare i laget. Men om inget görs eller sägs så hamnar det ju på mig, och kanske framför allt när det går emot. På det är ju Hanna Folkesson assisterande kapten så henne kan jag prata med om det är något också. Hon har erfarenhet av att vara lagkapten själv så vi bollar saker ibland.
 
Vad är svårast med att vara lagkapten?
 
– För mig är det att jag höjer förväntningarna och pressen på mig själv. Så blir det automatiskt och när det går dåligt känner du att du själv måste göra något för att vända på det och driva på laget. Men jag har en bra relation och dialog med Joel om att jag ska lämna en del saker som ibland kommer till mig fast de inte ska det egentligen.
 
Vad kan det handla om för saker?
 
– Det kan vara att spelare ber mig ställa frågor och framföra önskemål till Joel åt dem. Det kan handla om det sportsliga eller om man behöver en dag ledigt eller liknande. Ibland vet inte alla var ansvaret som lagkapten börjar och slutar och vad rollen innefattar. Men det har inte varit något sånt i år alls faktiskt!
 
Hur är Joel som ledare?
 
– Han är väldigt rak i det han vill men samtidigt flexibel och lyhörd kring vad gruppen vill och tycker. Han sitter ju på två poster som både tränare och sportchef så det är en tuff roll han har, jag hoppas att han får vara renodlad tränare en dag.
 
Ja han verkar ha mycket att göra, han svarar inte på mina sms så snabbt. Men det kanske är annorlunda med dig?
 
– Haha, det är lite olika…
 
Vem är den bästa kapten du spelat under?
 
–Det måste nog vara en tidigare lagkamrat här i Djurgården, Alexandra Höglund. Hon var också i klubben i tio år, precis som jag varit nu. Hon var så himla bra i gruppen. Hon visste exakt vad hon skulle säga och när hon skulle säga det. Hon var rak och ärlig och pedagogisk både mot spelare och ledare. Att vara lagkapten var liksom hennes grej! Lojal mot föreningen och laget. En sån person ser man ju upp till!
 

TRE SOMMARTIPS FRÅN MIA:

 
Semestra...
…på Island! Jag var där i mitten av juni och har varit där några gånger tidigare, men det är verkligen fantastiskt där och en riktig naturupplevelse.
 
Läs...
…Marie Jungstedts böcker rekommenderar jag. Lättsmält sommarläsning om mord på Gotland – och det finns hur många böcker som helst.
 
Klä dig i...
…mjukisar! Jag klär mig mycket i mjukisar, haha. Nej men jag bär alltid shorts om jag kan och så gillar jag att klä mig i färg så: lättklätt och färgglatt!
 

Joel Riddez om Mia:

Jag har känt Mia sedan jag kom till Djurgården och hon är en spelare som jobbar väldigt hårt och alltid gör sitt bästa för laget. Hon kanske inte är den mest verbala alltid men man vet att hon alltid kommer lägga ner ett otroligt jobb och att hon brinner för fotbollen. Hon har varit en bra kulturbärare för Djurgården under väldigt lång tid och i år har hon dessutom presterat väldigt bra på planen så förhoppningsvis blir det hennes bästa år i karriären!Den här intervjun är hämtad från medlemstidningen "Djurgårdaren" som alla medlemmar i Djurgården Fotboll får hem i brevlådan två gånger per år. Bli medlem här för att få höstens nummer, och alla andra fördelar med att vara medlem i Djurgården Fotboll.

Senaste nytt
Fler nyheter