Femte raka segern för serieledarna

• 19 aug 2019

Segertåget fortsätter och serieledarna Djurgården tog sin femte raka seger när AFC Eskilstuna komfortabelt besegrades med 3-0. Med två tidiga mål i den första halvleken blev det aldrig någon nerv i matchen och hemmalaget var ett par nummer större än sina motståndare.

Djurgården har under säsongen gjort sig kända för att avgöra matcher sent. I de två senaste matcherna har det varit tvärtom. Laget har gjort tidiga mål och tidigt tagit udden av den ovisshet som kan finnas före avspark. Mot skadedrabbade nästjumbon tog DIF ledningen redan i matchens tredje minut. Fredrik Ulvestad nickskarvade en hörna som Buya Turay, vid bortre stolpen, kunde skarva vidare in i mål.

Efter målet ägde Djurgården bollen i det närmaste hela tiden och att det skulle komma fler mål rådde det inga som helst tvivel om. De 13255 åskådarna behövde bara vänta till 16:e matchminuten innan de reste sig ur stolarna för andra gången den här kvällen. Curtis Edwards slog ett inlägg som lagkapten Marcus Danielson nickade in. Djurgården var totalt överlägsna och bollinnehavet före 2-0 var 86 % - 14 %.

Matchen kändes tidigt avgjord vilket även spelarna i Djurgården verkade känna. Tempot gick ned markant och bollinnehavet blev mindre ojämnt. AFC Eskilstuna stack upp några gånger i mitten av halvleken men Tommi Vaiho behövde inte stoppa bollen mer än en gång under den första halvleken.  Det var ett skott, eller möjligtvis ett inlägg, från mittplanen från Adnan Catic.

Redan före matchen hade AFC Eskilstuna svårt att få ihop full trupp och inte ser det ut att bli bättre framöver. Nyckelspelarna Anel Rashkaj och Adi Nalic tvingades utgå skadade i slutet av den första halvleken. Den sistnämnde efter att ha fällts av Jesper Karlström.

I slutet av den första halvleken var Djurgården ytterst nära att öka på ledningen till 3-0 men Buya Turays avslut från nära håll gick via målvakten Ihor Levchenko i stolpen.

När den andra halvleken startade hade Nicklas Bärkroth ersatt Edward Chilufya. Inhopparen såg pigg ut och en bit in i den andra halvleken piggnade även Djurgårdens spel till igen efter att under slutet av den första halvleken varit en aning avslaget.

I den andra halvleken blev det också rejäl fart på hemmapubliken. Ljudvolymen ökade markant vilket såg ut att påverka spelarna positivt. Djurgården lyfte upp spelet mer och mer och började skapa chanser igen. Marcus Danielson gav sig ut på en offensiv tur men valde att passa i stället för att skjuta. Ring nickade ett inlägg från Witry tätt över. Ett till mål hängde i luften.

En första känsla av höstfotboll infann sig i mitten av den andra halvleken när det började duggregna lätt samtidigt som det började skymma. Då slog Aslak Witry ett långt inlägg från höger till vänster mot Nicklas Bärkroth på bortre stolpen. Med ett skott rakt ned i marken studsade bollen upp i ribban och in i mål. 3-0.

Djurgården fortsatte sedan att jaga fler mål och även de två andra inhopparna, Haris Radetinac och Oscar Pettersson, bidrog starkt till att laget kunde spela klart matchen på ett bra sätt. Slutsiffrorna stannade trots det vid 3-0 men inhopparna visade med all tydlighet att de är redo för att kriga till sig en plats i startelvan i de två kommande matcherna när serietvåan och serietrean står för motståndet. Då lär det bli klart tuffare än det var i dag. I och med segern mot AFC Eskilstuna har Djurgården nu tolv raka matcher utan förlust. Tio vinster och två oavgjorda.

På söndag spelar Djurgården seriefinal borta mot Malmö FF. Är du inte en av de närmare 2000 DIF-supportrar som redan har köpt biljett till matchen är det dags att göra det nu.

Text: Thomas Segerbrant

19 augusti, måndag 19:00Tele2 Arena