”Folk pratar om oss med mer respekt nu”

Med ett tufft inledande spelschema har vårsäsongen varit tung för Djurgårdens del i OBOS Damallsvenskan. Efter sju spelade matcher parkerar Blåränderna på en åttondeplats i tabellen. Huvudtränaren Joel Riddez summerar våren och berättar hur han ser på den resterande delen av säsongen samt damlagets plats i föreningen.


Den här intervjun är hämtad från medlemstidningen "Djurgårdaren" som alla medlemmar i Djurgården Fotboll får hem i brevlådan två gånger per år. Bli medlem här för att få höstens nummer, och alla andra fördelar med att vara medlem i Djurgården Fotboll.

Ha i åtanke att intervjun gjordes under sommaruppehållet, alltså i juni i år.
 

Joel Riddez förlängde sitt kontrakt som tränare/sportchef med Djurgården inför den här säsongen och med profilstarka nyförvärv som Olivia Schough och Hanna Folkesson var laget uppsnackat inför säsongen. Laget tog sig till semifinal i Svenska Cupen men i Damallsvenskan har de endast skrapat ihop sex poäng efter sju omgångar.
 
– Vi stod väldigt starkt rustade inför säsongsstarten genom relativt bra resultat i Svenska Cupen samt med några nyförvärv som spetsade till truppen. Det är jättekul med nyförvärven Olivia och Hanna som valt att komma hit och det är väldigt bra karaktärer att ha i ett lag. De tar mycket ansvar, de är positiva och kommer hit för att de verkligen vill något med sin fotboll. Att de väljer Djurgården skickar dessutom en signal till andra stora spelare att vi är en attraktiv klubb, säger Joel Riddez.
 
Skador var synonymt med säsongen 2018 och precis innan seriestarten 2019 åkte Riddez och Djurgården på ytterligare bakslag i form av korsbandsskador på två viktiga backpjäser som tvingade Riddez att agera snabbt.
 
– Seriestarten låg runt hörnet och så åker Sheila Van del Bulk och Kim Sundlöv på två knäskador med endast tre dagar kvar på övergångsfönstret. De är dessutom två spelare som är användbara på väldigt många positioner och som varit med länge. Då fick vi tänka om snabbt och vi valde att plocka in Alexandra Lindberg som gjorde en bra säsong i Hammarby i fjol, samt sydafrikanskan Stephanie Malherbe.
 
Den allsvenska säsongen inleddes med en snöplig 0-1-förlust borta mot Piteå och efter det har spelschemat varit tufft med bland annat matcher mot topptippade Linköping och Koppabergs/Göteborg, där Djurgården inte lyckades få med sig någon poäng från matcherna. Efter sju omgångar är resultatraden två segrar och fem förluster.
 
– Piteå och Linköping tycker jag är två bra prestationer, men bottennappet är Kristianstad hemma där vi kom från vår första seger mot Kungsbacka. Jag trodde det skulle ingjuta självförtroende, men istället kom vi inte alls upp i nivå och förlorade mot Kristianstad med 0- 2 på Stadion. Det är den insatsen jag är mest besviken över. Vi har haft en del motflyt under säsongen, men den prestationen var helt enkelt inte tillräckligt bra.
 
Noterbart från våren är att samtliga av Djurgårdens nio mål så här långt är fördelade på endast två spelare – Olivia Schough (tre mål) och Mia Jalkerud (sex mål). Men Riddez ser ändå ljust på att fler spelare kommer kunna avlasta lagets spjutspetsar när serien startar igen efter sommaruppehållet.
 
– Vi har flera spelare i truppen som har en nivå till i sig. Till exempel en spelare som Malin Diaz, som inte spelade så mycket under försäsongen, behöver matchning och hitta sin roll på planen. Då är hon en spetsspelare i Damallsvenskan. Jag tycker även att Irma Helin mer och mer visar upp sin potential, däribland sista matchen mot Växjö där det är hög nivå på allt hon gör. Nu är det Olivia och Mia som har levererat målen, men det är klart att vi kommer behöva mittfältare som levererar poäng.
 
Joels ambition är att Djurgården ska föra spelet i de flesta matcherna och ser stor potential i truppen som han har till sitt förfogande. Parallellt med tränarjobbet är Riddez även sportchef, något som kräver mycket tid. Men han berättar samtidigt att han får mer hjälp idag än under föregående år.
 
– Klart att jobbet är krävande, men jag tycker organisationen runt laget blir starkare för varje år. T.ex. har jag en assisterande tränare i Dennis Gabrielsson som avlastar mig mycket i det vardagliga arbetet. Utöver det har fysteamet fått en större roll och vi har bra uppbackning från kansliet på Hjorthagen vad det gäller lägenheter, ekonomi och administration.
 
Hur mycket har du utvecklats under åren i föreningen?
– Man lär sig hela tiden. Det gäller allt från ledarskap till organisation och att skriva och förhandla avtal och det är ju det som är det roliga –  att man utvecklas hela tiden! Sen vet man ju att det finns risker med att ha olika roller, men jag har en chef i Ola Danhard som har lång erfarenhet och kan agera bollplank och även ta vissa av sportchefsbitarna i vissa perioder.
 
Har det varit svårt?
 
– Det här jobbet kommer alltid ha sina utmaningar, jag ser hela tiden förbättringsområden. Det jag närmast vill förstärka är scouting- och rekryteringsarbetet där vi behöver lägga mer tid och resurser.
 
– Om damfotbollen fortsätter att utvecklas i snabb takt kommer vi även behöva utveckla organisationen runt omkring laget med tiden. Med det sagt så ligger vi bra till, men vi måste hela tiden sträva efter att bli ännu bättre.
 
Hur ser du på intresset kring Djurgårdens damlag?
 
– Vi har fått en mer naturlig plats i föreningen. Folk pratar med mer respekt om oss och det finns ett växande intresse. Även fast det inte syns på publiksiffrorna så känner jag att fler noterar vad vi gör. Det är ju inte helt orealistiskt att klubben tar sig till Champions League och skulle vi då möta ett lag som Paris Saint-Germain eller Barcelona är det klart att intresset skulle öka av sig självt.
 
När kommer Djurgården vara ett lag som slåss om Europa-platser och kanske till och med om guldet?
 
– Det är klart att SM-guld är målet, annars hade jag aldrig motiverats att komma hit. Nu har ju den här starten gjort det svårt för oss och nu gäller det att ta en match i taget. Ambitionsnivån i den här truppen är hög med en härlig mix av flera spelare som är redo för nästa steg och spelare som är mer erfarna med
rätt karaktär. Det finns goda förhoppningar inför framtiden, avslutar Riddez.

Den här intervjun är hämtad från medlemstidningen "Djurgårdaren" som alla medlemmar i Djurgården Fotboll får hem i brevlådan två gånger per år. Bli medlem här för att få höstens nummer, och alla andra fördelar med att vara medlem i Djurgården Fotboll.

Ha i åtanke att intervjun gjordes under sommaruppehållet, alltså i juni i år.

Senaste nytt
Fler nyheter