Förlust i derbyt efter ineffektiv DIF-insats

• 12 maj 2019

Trots ett spelmässigt övertag för Djurgården var det ett effektivt AIK som fick med sig de tre poängen i söndagens derby.

En kokande Tele2 Arena med den sedvanligt laddade derbystämningen väntade när Djurgården klev ut för att ta sig an AIK. Dock med en ansträngd mittbackssituation där Erik Berg var avstängd och Marcus Danielson inte var redo för spel efter hjärnskakningen han ådrog sig tidigare. Lösningen blev Fredrik Ulvestad som klev ner bredvid Jacob Une Larsson i mittförsvaret i en startelva där Haris Radetinac var tillbaka från start.

Inledningen var dock inte helt i tempomässig paritet med trycket innan avspark och lagen kände på varandra inledningsvis. Men det var Djurgården som gradvis tog tag i bollinnehavet och rullade runt i jakt på öppningar. Första kvarten förlöpte utan några som helst offensiva framstötar från de svartgula, desto farligare var det istället när Jonathan Ring var någon decimeter från att hinna fram i boxen på ett inspel från Jesper Karlström, men Oscar Linnér hann emellan.

Matchen rullade vidare med fortsatt blårandigt spelövertag men utan riktigt heta lägen. AIK stressades till misstag där bland annat Haris Radetinac uppoffrande spel var föredömligt. Lite spelavbrott ryckte dessutom sönder halvleken där Djurgården hela tiden var det laget som ville framåt. Mot slutet ökade också trycket med en mängd blårandiga nästan-lägen och Aslak Witry satte Linnér i arbete med ett tungt skott där dessvärre ingen DIF-spelare hann först på returen.

Men AIK skulle få en chans till skänks efter lite fumligt försvarsspel där Jack Lahne kom helt fri mot mål. Men en heroisk löpning med tillhörande brytning från Jacob Une Larsson stoppade friläget i sista stund och det var fortsatt mållöst in i paus.
En halvlek där Djurgården hade ett kraftigt spelmässigt övertag men inför andra behövdes mer noggrannhet i den sista tredjedelen. Ett byte skedde också där Kevin Walker klev av med en känning och in kom Nicklas Bärkroth samtidigt som Haris Radetinac tog ett kliv ner på sin högerkant.

Andra halvleken fortsatte i samma stil som den första. Övertag Djurgården men i 51:a minuten stack AIK upp i sitt egentligen första riktiga anfall i matchen. Resultatet: Ett inlägg från höger landade framför fötterna på Tarik Elyounoussi som dessvärre stötte in bollen i mål.

Djurgården malde dock vidare och hade två fina lägen där Astrit Ajdarevic lossade tunga skott två gånger om men bollen styrde dessvärre utanför mål båda gångerna. Istället skulle AIK få utdelning igen i 64:e minuten efter en lång frispark som seglade fram till Elyounoussi som vinklade in bollen i mål.

Logiskt? Knappast sett till matchbilden men fotboll handlar om att göra mål och då spelar bollinnehav och spelövertag mindre roll. DIF fortsatte ändå sin jakt framåt och Haris Radetinac kom i bra läge i 72:a minuten men skottet gick i burgaveln. Hörnor radades upp och Jacob Une Larsson var mycket nära att trycka in reduceringsbollen men ett motståndarben kom i vägen i sista stund.

AIK gjorde sitt bästa för att dra ner på tempot men gick också upp i ett lite oväntat anfall mot slutet där PK Bråtveit fick göra en fin räddning på ett tungt skott. Den blårandiga forceringen blev tyvärr tam och gav inte mycket i chansväg medan AIK tjongade undan effektivt samtidigt som matchklockan tickade iväg mot det ofrånkomliga slutet.

Säsongens andra derbytorsk var därmed ett faktum och tränare Thomas Lagerlöf gjorde följande analys av matchbilden.
– Vi hade en tanke med att försöka dra isär AIK och vi gör en bra första halvlek där vi sätter upp oss i ganska bra lägen för att skapa målchanser. Men vi slår bort en 4-5 fina inläggslägen och jag tror att den enda riktiga målchansen är Aslak Witrys skott där det blir retur. Så vi får ut alldeles för lite i målchansväg av den prestation vi gör i första halvlek. Sedan tvingades vi till ett byte i paus och mål påverkar fotbollsmatcher. Det är en jämn match och hade vi gjort första målet hade det kunnat se helt annorlunda ut. Men AIK gör sitt mål och vi skapar några halvlägen utan att få ut något av det. Sedan efter 2-0 är AIK cyniska och svåra att få grepp på och där är vi missnöjda med att vi inte lyckas skapa något tryck i slutet av matchen, konstaterar Tolle efteråt..

Därmed härdas själen ytterligare med ännu en sur derbyförlust men med två dagar fram till nästa match är det bara att ta de välkända nya tagen.

Närmast väntar förberedelser för ny match borta mot Falkenbergs FF på onsdag. Viktiga poäng på står på spel för att få fart framåt igen och röra sig uppåt i tabellen.

12 maj, söndag 15:00Tele2 Arena