Haris vet vad som gäller

Få allsvenska spelare har så mycket derbyrutin som järnkaminen Haris Radetinac. På söndag är det dags igen och Djurgårdens #9 brinner fortfarande lika intensivt.

På söndag sparkas ett flitigt omskrivet derby igång på Friends Arena mellan serieledande Djurgården och AIK på andraplatsen. Haussen kring matchen påverkar väldigt många på olika sätt men för Haris Radetinac handlar det bara om ren tändvätska och inga nerver.

Rutin har han gott om sedan sin ankomst till DIF 2013 och hans cv har hunnit fyllas på med 14 derbyn sedan dess. Spelar han på söndag landar han på 15 stycken och har därmed flest i laget.
– Så många? Jag har tappat räkningen, haha, men det har blivit några stycken under de här snart sju åren. Några derbyn missade jag ju när jag var skadad men det ska bli kul att spela ännu ett, förklarar Haris.

Kan man tappa några promille i glöd med tanke på den rutin du har skaffat dig eller är derbykänslan fortfarande lika stark?
– Absolut lika stark! Det är de här matcherna som man alltid vill spela. Mycket folk, mycket på spel, inte bara för att lagen ligger etta och tvåa och toppar tabellen just nu utan det handlar alltid om att vara bäst i Stockholm. Så de här matcherna ser man fram emot under hela året, säger Haris som ändå betonar vikten av att behålla lugnet och fokusera på jobbet som ska göras.
– Samtidigt måste man komma ihåg att det fortfarande handlar om lika många poäng för seger som i alla andra matcher och det måste också lyftas fram. Vi måste fortsätta göra det vi ska på samma sätt som vi gjort hittills så hoppas vi att det leder till ett bra resultat.

Hur ser du på årets upplaga av AIK?
– De har alltid varit stabila bakåt. De släpper inte in mycket med sin låga fembackslinje och är tuffa att möta. Men det är inget nytt jämfört med tidigare år.

Hur tror du att deras Europa League-kval mot Celtic påverkar inför söndagen?
– De var ju redan förberedda för det och har många spelare som kan rotera. Alla vi som spelar i Allsvenskan är vana vid att det kan bli tre matcher på en vecka. De flesta lag klarar av det bra så det kan ibland bara vara nyttigt att alla får mer speltid. Så det är nog mest positivt för dem.

Vad är nycklarna för att vinna på söndag?
– Vi har ju redan mött dem en gång hemma och jag tycker att vår första halvlek var otroligt bra men det saknades mål. Sedan kändes det som att vi dog lite när vi släppte in två snabba mål. Men även om det inte är roligt att möta ett lag som backar hem så tror jag inte att de kommer att göra det på samma sätt på hemmaplan och då kommer det att finnas ytor där bakom backlinjen. Vi har ju vårt sätt att spela och Malmö spelar ganska likt AIK så det går att ta sig igenom. Det är bara att gå ut och göra vår grej.

På tal om Malmö så levererade du ju en synnerligen välavvägd assist mot Malmö till Buya Turay som ju blev matchavgörande. Formen verkar god?
– Det var en fin assist och det betydde mycket för oss att ta tre poäng mot Malmö, så formen är bra. Jag kanske inte bidrar med så mycket poäng men är inblandad i mycket som händer på planen. Alla gör sitt på ett bra sätt i laget oavsett om man startar, är på bänken eller hoppar in och det gör ju att det går bra för oss just nu. Det känns väldigt roligt att vi är en så stark grupp.

Hur känns det för dig att få uppleva den här positiva perioden just nu med tanke på den tuffa kamp du har haft med korsbandsskadorna innan?
– Det var roligt innan jag skadade mig då jag hade en stark säsong och vi vann cupen med Özcan förra året så det har ju gått bra för oss även tidigare. Men det är klart att det är roligt att vi är med i toppen nu och det är nio omgångar kvar. Så det är bara att gå ut och kämpa som vanligt, summerar Haris.

Senaste nytt
Fler nyheter