Poängtapp på Tunavallen

• 8 juli 2019

Djurgården jagade sin sjätte raka seger i Allsvenskan på måndagskvällen. För motståndet stod tabelljumbon AFC Eskilstuna på ett Tunavallen fullt av blåränder, men det blev bara en poäng med hem till Stockholm efter 1-1 (0-0) vid full tid.

Inför matchen hade DIF-tränaren Kim Bergstrand varnat för AFC:s välorganiserade defensiv och ville se ett Djurgården som uppträdde både kaxigt och ödmjukt. Men hemmalaget visade också upp en hel del kvaliteter i anfallsspelet och satte ofta DIF:s backline liksom målvakten Tommi Vaiho i arbete.

För Djurgårdens defensiva styrkor tog som väntat lagkaptenen Marcus Danielson, som skrev på ett nytt treårskontrakt förra veckan, ett stort ansvar. Särskilt som kollegan Erik Berg saknades på grund av ett besvärande knä. Dessutom tvingades en huvudskadad Jacob Une Larsson utgå i slutet av första halvlek. Orsaken var en rejäl smäll i en tidig duell med AFC:s Felix Michel. På Une Larssons plats i mittförsvaret placerades Jonathan Augustinsson som drog på sig en varning i slutskedet och är avstängd mot Malmö i nästa omgång.

Buya Turay hade Djurgårdens avgjort bästa chans under de första 45 minuterna men trots ett kyligt och väl avvägt avslut kunde Ole Söderberg i hemmamålet rädda till hörna. Hemmalagets främsta läge var än farligare, men trots att Ousmane Camaras försök ändrade riktning på en DIF-försvarare lyckades Tommi Vaiho med en reflexparad. DIF-målvakten stod för ett flertal mindre ingripanden när AFC kontrade med oväntat stor framgång.

Efter pausvilan blev det mer action på Tunavallens välvattnade konstgräs. Buya Turay skyfflade in 1-0 efter att Haris Radetinac hittat Kevin Walker som var allt annat än självisk när han spelade vidare till Turay. Djurgården, för dagen i det nya tvådelade tredjestället, firade målet rejält framför sin klack, men fullträffen fick inte AFC att tappa modet. Tvärtom tog det bara en dryg minut innan kvitteringen låg bakom Tommi Vaiho, ditnickad av en oväntat omarkerad Samuel Nnamani.

Anfallet bakom 1-1-målet var vackert men efter det föll AFC ännu lägre med laget än tidigare under matchen. Djurgårdens spelövertag blev under perioder tydligare men precis som i den första halvleken saknades kvalitet i den avgörade passningen. Mycket av anfallsspelet hamnade på högerkanten utan att leda till särskilt mycket. Två glödheta möjligheter skapades emellertid och den första hade en framrusande Aslak Fond Witry i minut 81. Inspelet från vänsterkanten nådde norrmannen men skottet gick strax utanför Ole Söderbergs vänstra stolpe. Det andra läget fick Buya Turay på övertid sedan inbytte Edward Chilufya cykelsparkat in bollen framför mål. Turay fick öppet mål för ett ögonblick men sköt över.

– Det var otur och målvakten stod på rätt plats, sa Buga Turay efter matchen.

Målskytten var kritisk till lagets insats:

– Andra halvlek är inte bra. Första är okej, men vi borde ha utnyttjat chanserna.

Även Astrid Ajdarevic, som byttes in i stället för Kevin Walker efter 55 minuter, var besviken.

– Vi kan inte låta det gå 60–70 minuter innan vi ska avgöra. Vi måste döda matcherna. Andra topplag lyckas med det.

I och med poängen gick Djurgården om AIK i tabellen och skuggar söndagens motståndare på Tele2 Arena, serieledande Malmö.

8 juli, måndag 19:00Tunavallen