Stabil seger mot IK Frej i cuppremiären

• 17 feb 2019

Djurgården klev ut, gjorde jobbet och plockade tre viktiga poäng på Tele2 Arena efter mål av Kevin Walker och Aslak Witry

Cuppremiär, hemmaplan och högt ställda förväntningar gav en en härlig inramning när Djurgården stegade ut för att ta sig an IK Frej i den inledande matchen i Svenska Cupens gruppspel. Den blårandiga startelvan hade samma stomme som under träningsmatcherna men några förändringar blev det där både Jonathan Ring och Adam Bergmark Wiberg fanns med från start.

Den sistnämnde var oerhört aktiv och ABW hade tre heta chanser redan under första halvleken: Först en nick på ett inlägg från pigge Elliot Käck, därefter ett direktskott mitt i boxen från ännu ett Käck-inspel men båda avsluten motades av duktige Frej-keepern Jonas Olsson. Mot slutet av halvleken slet sig sedan ABW loss och kom helt fri med Olsson men dessvärre gick avslutet utanför mål.

Det var några inslag i det blårandiga bombardemanget framåt under de första fyrtiofem med ett aktivt kantspel från Edward Chilufya och Nicklas Bärkroth där den sistnämnde också var nära att bli målskytt efter en fin framspelning från Jonathan Ring. Men även den gång stod Olsson i vägen och när Frej-keepern för en gångs skull kom lite snett i en utrusning med halvtimmen spelad hamnade lobben från Käck en knapp decimeter över ribban.

Men det välförtjänta ledningsmålet skulle komma till slut efter 35 spelade minuter. Kevin Walker klev fram och tog avslut på distans och hans tunga träff seglade förbi Olsson och in i mål till vilt jubel på Tele2 Arena.
– Adam trycker ner dem med en bra löpning och jag tar två touch och trycker den i bortre. Så det var skönt att göra mål, berättade Kevin för C More i halvtid och efterlyste fortsatt variation i anfallsspelet.
– Det var en helt okej halvlek, vi hade några bra lägen som målvakten gör fina räddningar på. Sedan får vi utdelning på ett långskott utifrån så det gäller att försöka såra dem på olika sätt. Inte bara ligga i skyttegraven utan att de kommer upp på oss. Så vi får gnugga på i andra.

Något som också praktiserades och det offensiva gnuggandet fortsatte - speciellt från ständigt aktive Adam Bergmark Wiberg som testade Olsson med skott omgående.

Men i 49:e minuten skulle dock Olsson få kapitulera på nytt. Nicklas Bärkroth stod för ett fint förarbete fram till Edward Chilufya vars skott blockades av Albin Hultin. På returen fanns emellertid Aslak Witry redo och smällde skoningslöst in 2-0 till stort jubel på arenan.

Tvåmålsledning och det såg ut att bli en enkel resa men Frej-anfallaren Melvin Fritzell annonserade sin närvaro genom att nästan stöta in en reducering strax därpå. En stund senare bjöds han dessutom på ett gratisläge efter en snål hemåtpassning där Fritzell kunde rulla in 2-1 och den säkra segern kändes plötsligt inte fullt så säker längre.

Men det var ändå DIF som hade trycket och greppet om matchen där både Bärkroth och Ring hade fina chanser. Uddamålsledningen bestod dock samtidigt som energiknippet Bärkroth byttes ut i 69:e minuten och in kom Haris Radetinac. Även Dzenis Kozica och Besard Sabovic byttes in mot slutet och båda hade bra lägen att döda matchen. För Edward Chilufyas del kunde han också blivit målskytt när han så när nickade in trean innan dess efter ett välavvägt inlägg av Witry.

Matchens sista DIF-chans hade sedan Adam Bergmark Wiberg som visade upp en fina offensiva kvaliteter under hela matchen även om bollen inte gick in den här gången. Det spelade dock mindre roll eftersom 2-1 räckte till de nödvändiga tre poängen som behövs inför nästa omgången då Hässleholms IF väntar på bortaplan på lördag.

Cupresan rullar vidare och avslutas sedan hemma mot Elfsborg i sista omgången. Var på plats då.

17 februari, söndag 15:00Tele2 Arena