Styrkebesked i genrepet

• 20 juni 2019

Efter en viss startsträcka kopplade ett stabilt DIF greppet mot Sirius och vann med 2-1 där Jacob Une Larsson och Buya Turay stod för de blårandiga fullträffarna.

Med en allsvensk återstart i sikte mot Kalmar den 1 juli fanns ett behov av en genomkörare mot Sirius där tränarduo Bergstrand & Lagerlöf  främst ville repetera och sätta grunderna i spelet. En trupp på hela 22 man fanns på plats vilket gav möjlighet för alla att visa upp sig där dock Erik Berg, Astrit Ajdarevic, Jonathan Augustinsson och Tommi Vaiho vilades medan Haris Radetinac var avstängd efter sitt röda kort mot Elfsborg.

Den stekande värmen gjorde att matchen delades upp i 3 x 30 minuter för ökade bevattningsmöjligheter och även för DIF blev det hett om öronen direkt. Sirius anfallare Henry Offia gick omkull i straffområdet i en kanske inte alltför tuff duell med Jacob Une Larsson redan i andra matchminuten. Straff tilldömdes dock och Sam Lundholm klev fram och tryckte in bollen via ribban.

Djurgården studsade dock tillbaka med en snabb bollerövring där Nicklas Bärkroth fick ett farligt läge men drog skottet i burgaveln. Även Hampus Finndell hotade med ett tungt distansskott som gick strax över ribban.

Det var hyfsat chans- och tempofattigt under första perioden men Sirius hade ytterligare en bra möjlighet när Adam Ståhl fick ett inspel i boxen och tvingade PK Bråtveit till en kvick reflexräddning. Mot slutet var det bra tryck från blåränderna fram tills signalen gick för första perioden men det landade inte i någon slutprodukt och DIF gick till paus i underläge efter en ganska tam halvtimme.

Det skulle dock bli bättre fart i andra perioden där inga byten gjordes i paus enligt den förbestämda planen om att låta startelvan spela en länge tid. Efter en viss startsträcka där Djurgården sakta växlade upp skulle sedan kvitteringen komma i 43:e minuten.
Elliot Käck fiskade upp en andraboll efter hörna och drog iväg ett hårt vänsterskott. På plats i straffområdet fanns Jacob Une Larsson som på hockeymanér snyggt styrde in bollen bakom Lukas Johansson.

Härligt, efterlängtat och välförtjänt och strax efter var det nära ett andra mål när Bärkroth drog en stenhård frispark strax utanför.

Med 45 minuter spelade kom sedan fyra byten där Jesper Karlström, Buya Turay, Oscar Pettersson och A-lagsdebuterande målvakten Jacob Widell Zetterström klev in samtidigt som Ring, Ulvestad, Bärkroth och Bråtveit gick ut.

Bytena emfaserade matchbilden med starkt DIF-tryck och Aslak Witry bröt igenom mot mål och borde kanske ha skjutit, men valde att försöka slå ett inspel in i straffområdet som tyvärr rensades undan.

Det var fortsatt bra kontroll av DIF som hade bollinnehavet och vid det här laget var det dags för Buya Turay att kliva in i handlingen. Efter ett fint förarbete av Oscar Pettersson fick Buya fritt fram att avancera mot mål. Den blårandiga målmaskinen visade sedan hög klass när han elegant vinklade in bollen i bortre krysset.

Men Sirius hade stundtals fina intentioner i offensiven och Widell Zetterström fick göra en stabil räddning på Tim Björkströms skott efter en hörna. Därefter visade Oscar Pettersson upp sin patenterade vassa bössa från vänsterkanten men bollen smet centimetrar utanför högra stolpen. Även Buya hann med att testa med ett sista farligt skott innan den andra perioden blåstes av med DIF-ledning 2-1.

Inför den sista perioden kom Johan Andersson, Edward Chilufya, Alexander Abrahamsson, Dzenis Kozica och Oliver Granberg in. Det var fortsatt DIF-tryck från start men även Widell Zetterström var på tårna och fick rycka ut och städa i straffområdet efter ett farligt Sirius-inspel.

Det var också glädjande att se comebackande Edward Chilufya i aktion med sin grymma speed där Chili serverade lägen för både Kozica och Turay men tyvärr blev det inga bollar i nät på chanserna.

Trots de många bytena hade Djurgården bra kontroll på mittfältet där Oliver Granberg visade prov på sina kvaliteter med en mängd fina aktioner. Med tjugo minuter kvar fick sedan provspelande Martin Njobvu chansen och det kändes som en tidsfråga innan trean skulle sitta. Så blev det dock inte och istället stack Sirius upp i 80:e minuten där Alexander Abrahamsson stod för en viktig blockering på ett farligt skott Sherko Faiqi.

De sista tio minuterna var det sedan full kontroll på händelserna för blåränderna och pigge Granberg hann med ett sista farligt skott innan domaren blåste av. Seger med 2-1 och ett styrkebesked från Djurgården att kunna föra större delan av matchen på ett så pass övertygande sätt trots en stor mängd byten.

Sköna signaler inför måndagen den 1 juli då serietvåan Djurgården tar sig an Kalmar FF hemma på Tele2 Arena. En match du inte vill missa med viktiga poäng på spel i den rafflande toppstriden av Allsvenskan. Biljett köper du här.

20 juni, torsdag 12:00Studenternas IP