Tight förlust i cupsemin mot Häcken

• 16 mars 2019

Trots en övertygande blårandig insats blev det uttåg ur Svenska Cupen för DIF när Häcken vann en tät och dramatisk match genom mål i den andra förlängningskvarten.

Med en finalplats i potten steg regerande cupmästarna Djurgården ut på Tele2 Arena i en förväntat tuff match mot ett formstarkt Häcken. Benen och kraften var återställda efter 120-minutersmanglingen mot Harmmarby och även startelvan var så gott som identisk bortsett från att Edward Chilufya saknades på grund av skada där Nicklas Bärkroth istället återfanns på vänsterkanten.

Det var dånande läktarsång redan under inledningen men spelet var lite mer trevande under de första minuterna. Men Djurgården åt sig in i matchen och började gradvis etablera tryck och snabbt återerövra boll.

Ett tryck som också gav utdelning i 13:e minuten. Nicklas Bärkroth kapades i straffområdet efter fint kombinerande och domare Glenn Nyberg blåste. Exekutör: Marcus Danielson som var lika kylig som i cupderbyt och placerade in 1-0 till ett öronbedövande jubel.

Ett mål som ökade intensiteten i matchen ännu mer och Elliot Käck drog iväg ett fräsande vänsterskott som smet strax utanför Peter Abrahamssons stolpe. I anfallet efter var Kevin Walker sedan nära att skarva in ett inspel efter en magisk nedtagning från Aslak Witry i momentet innan.

Att även Häcken har offensiv kapacitet var väldokumenterat innan och i 23:e minuten osade det rejält i Djurgårdens straffområde med två vassa chanser för Elohor Ekpolo och Ahmed Yashin där nyblivne norske landslagskeepern PK Bråtveit fick visa klassen.

Som lite extra bonus kunde dessutom stolpen hjälpa till att hålla rent när Paulinho lyckades trassla sig igenom och returen hamnade rakt i famnen på PK.

Men i 33:e minuten var det slut på flytet. Jacob Une Larsson tvingades kliva av efter en smäll och i samma veva fick Häcken en frispark. Bollen lyftes in och hamnade till slut hos Nasiru Mohammed som nickade in kvitteringen.

Nya tag, in med Jonathan Augustinsson som mittback och in med bollen i mål igen. Jonathan Ring tog emot en smart djupledsboll och la vidare till en framrusande Buya Turay. Fri med Abrahamsson visade Buya sina kvaliteter och vinklade in bollen till 2-1.

Det gick dock inte att pusta ut på något sätt och i anfallet efter var det oerhört nära att Jonna Toivio kunde trycka in bollen. Men det blev ingen släkten är värst-rubrik denna gång utan DIF kunde gå till halvtidsvila i ledning efter en mycket underhållande halvlek.

Inga byten inför andra men matchtempot var dock förändrat till ett något lugnare där Häcken, precis som i första halvlek, slog mycket långa bollar till skillnad från deras vanliga mer passningsorienterade spel. Det kom dock igång vad det led medan Djurgården satsade på snabba omställningar.

Farligheterna uteblev dock till en början men med timmen spelad var det slut på friden när Alexander Jeremejeff stötte in ett högerinlägg och så var det plötsligt 2-2.

Djurgården svarade med att byta in Astrit Ajdarevic som klev in istället för Nicklas Bärkroth. Blåränderna fick också tillbaka lite grepp om matchen och flyttade fram positionerna. Riktigt farligt blev det sedan när Kevin Walker lyfte fram till Buya Turay som stack i djupled men avväpnades i sista stund när han skulle avsluta.

Matchen gick in i en dramatisk avslutningskvart där båda lagen började säkra upp defensiven mer och där DIF hade mest bollinnehav. Chanser fanns, Aslak Witry hade bland annat en hyfsat farlig nick på en frispark från Walker och strax efter stod Abrahamsson för en vass räddning påg ett tungt skott från Jonathan Ring.

Mot slutet kom flera grymma lägen när först Buya Turay stack iväg i djupled men gjordes ner och under sista tilläggsminuten fick Aslak Witry fritt fram på högerkanten, men än en gång stod den storspelande Abrahamsson i vägen.

Det var det sista som hände under ordinarie tid och ännu en förlängning väntade för DIF med trettio nya minuters hårt jobb.

Djurgården började förlängningen starkt och var oerhört nära ett ledningsmål när Witry skickade in ett inspel som styrdes centimetrar över ribban av en Häcken-försvarare. Lika nära var det sedan åt andra hållet när Mervan Celik missade ett utmärkt nickläge mitt i boxen.

Energiknippet Aslak Witry fortsatte att bomba på från sin högerkant men Abrahamsson räddade och Kim och Tolle fyllde på med nya pigga ben genom att släppa in Adam Bergmark Wiberg.

En gyllene möjlighet gavs sedan när Astrit Ajadarevic skaffade sig ett fint frisparksläge men Abrahamsson räddade skottet ånyo innan lite förvirring kring rättsskipningen tog vid och första förlängningskvarten blåstes av.

Det var bra momentum för DIF i matchen men en plötslig kalldusch skulle komma. Mervan Celik fick bollen på offensiv planhalva och drog iväg ett skott i en position som kändes safe. Det var det tyvärr inte utan det luriga skottet smet in precis intill stolpen och uppförsbacken var på plats.

Tyvärr blev den ännu brantare när Jesper Karlström åkte på sitt andra gula kort i ett läge där DIF väntade på ett spelavbrott för huvudskada. Vill man uttrycka det diplomatiskt skulle man kunna säga att domare Glenn Nyberg inte var den mest bejublade personen bland publiken på Tele2 Arena i detta skede av matchen.

För Djurgårdens del var det dock bara att jaga vidare och forceringen genomfördes på klassiskt manér. Men den där riktigt heta chansen dök aldrig upp och efter ett antal övertidsminuter kom den ofrånkomliga slutsignalen.

DIF är därmed ute ur cupen men ska man tala om hedersamma förluster hör den här dock till den översta nivån av begreppet där resultatet mycket väl kunde blivit ett annat en bättre dag. Det levererades en fin blårandig fotboll som visar att det finns all anledning att vara förhoppningsfull inför starten av Allsvenskan, vilket tränare Thomas Lagerlöf också underströk efteråt.
– Det är små marginaler och deras målvakt gjorde många viktiga räddningar. Så det var Häckens dag idag, sa ”Tolle” efter matchen som berömde lagets prestation sett till hela matchen.

Nu fokuserar vi på allsvensk premiär mot GIF Sundsvall som väntar den 1 april. Då kör vi full fart framåt igen.

16 mars, lördag 18:15Tele2 Arena