Tung förlust i årets första derby

Djurgården åkte på årets första förlust mot ett aggressivt Hammarby i en match där blåränderna inte kom upp i den nivå som vi sett tidigare under säsongen.

Det var en förväntansfull stämning inför årets första derby med vårsol och ett storslaget Full Fart Framåt-tifo när Djurgården klev ut med en startelva som innehöll en del nytt: Aslak Witry och Jonathan Ring var tillbaka, Jacob Une Larsson klev in bredvid Erik Berg i mittförsvaret och Jonathan Augustinsson tog en lite otippad roll som vänsterytter. Dessvärre skulle förväntningarna inte infrias i en match där Djurgården aldrig riktigt kom igång.

Men det var furiöst tempo från början och första farligheten hade Hammarby när Kjartansson drog iväg ett farligt skott som blockerades skickligt av Elliot Käck. Djurgården hade dock mer bollinnehav inledningsvis och försökte kombinera sig fram genom de grönvita försvaret. Det skulle också komma ett riktigt bra läge när Buya Turay drev igenom och sköt ett skott som Gianluca Curci parerade skickligt med fingertopparna så att bollen rullade centimetern utanför stolpen.

Även Hammarby var nära när Tankovic spelade fram Kjartansson i boxen men Erik Berg fanns på plats och avstyrde. Men dessvärre skulle ett ledningsmål komma för Hammarby när Nikola Djurdjic fick en boll i djupled och stötte in 1-0 via stolpen.

Ett mål som tyvärr gav energi åt motståndarna medan blåränderna körde fast och det osade katt strax efter när Djurdjic prickade ribban efter ett högerinlägg. Men även Djurgården kom upp och hotade och Jacob Une Larssons skott på Jonathan Rings luriga inspel stoppades i sista stund av en ny Curci-räddning.

Men det var en försmak. Med halvtimmen spelad slog Astrit Ajdarevic ett välavvägt inlägg mot Aslak Witry som i sin tur skickade vidare mot Buya Turay i boxen. Den blårandige målmaskinen flög fram som en raket och skallade in kvitteringen till ett öronbedövande jubel på Tele2 Arena.

Glädjen skulle dock bli kortvarig när en inläggsfrispark på ett märkligt sätt letade sig förbi tre DIF-spelare och landade hos Vidar Örn Kjartanson som stötte in bollen. Signifikativt för en halvlek där Djurgården inte riktigt hade farten uppe och hade problem med att få ordning på spelet medan Hammarby gick in och spelade extremt fysiskt och således vann duellerna på planen. Halvtidssignalen kom välkommet för regruppering av styrkorna och Aslak Witry var inte nöjd med sin egen och lagets insats
– Vi har för mycket bolltapp och är för svaga i duellspelet Nu måste vi ta tag i det här, spela vårt eget spel och få in folk i boxen, sa Aslak Witry till C More i pausen.

Tränarduo Bergstrand & Lagerlöf gjorde en ändring där Haris Radetinac kom in istället för Jonathan Augustinsson samtidigt som Jonathan Ring flyttade över till vänster. Det fanns också positiva tendenser offensivt men samtidigt var Kjartansson ett ständigt hot i andra riktningen.

I 50:e såg dock kvitteringen ut att vara på väg men Buya Turay var decimetern ifrån att hinna upp Haris Radetinacs inspel från höger. Det var fortsatt fysiskt spel på och ibland över gränsen där Hammarby samlade på sig många gula kort men slapp också undan en hel del potentiella varningar.

Något som DIF-spelarna också påpekade med lite egna gula kort på Ajdarevic och Bråtveit som konsekvens. Tyvärr blev bedömningsnivån inte riktigt till Djurgårdens fördel och Imad Khalili var nog tacksam för att inte få sitt andra gula kort i 76:e minuten när han hockeytacklade Erik Berg som själv blev korrekt varnad för exakt samma förseelse. 

Det rent fotbollsmässiga blev också upphackat av de ständiga avblåsningarna men DIF trummade på för att få igång en forcering och Dzenis Kozica och Kevin Walker kom in för att förändra matchbilden. Kvitteringsjagandet öppnade emellertid upp bakåt och PK Bråtveit fick göra en fin räddning på Simon Sandbergs skott i friläge och Erik Berg rensade sedan undan andrabollen i grevens tid. 

Men det blev inget riktig tryck i DIF-forceringen och det slarvades ofta med avgörande passningarna samtidigt som Hammarby var skickliga på att hacka sönder matchen effektivt tills de sex övertidsminuterna hade gått.

Summa summarum ett derby där själva fotbollsspelandet sattes på undantag och där Hammarbys fysiska och aggressiva agerande gav dem ett övertag. Huruvida den blårandiga sjukstugan och Hammarbys fördel med en dags mer vila spelade in kändes inte aktuellt att spekulera i, enligt Kim Bergstrand.
– Det är tungt och jobbigt att vi förlorar idag. Men Hammarby var bättre än oss på i stort sett alla grenar idag så det var inget snack om att det var en rättvis seger, konstaterar Kim som hade hoppats på en uppryckning i andra halvlek.
– Vi ville komma in i matchen, få igång ett passningsspel, vinna fler dueller och skapa målchanser. Men vi hade knappt någonting i andra halvlek och det var inte vår dag idag. Vi såg trötta ut både innanför pannbenet och i benen och Hammarby var rappare idag, konstaterade DIF-tränaren efter matchen.

Senaste nytt
Fler nyheter