Vid Kungsholmens hjärta arbetar DIF för barnens bästa

En gång i tiden markerade det stadens slut – i dag är Fridhemsplan Kungsholmens hjärta. Här, 5.1 kilometer från Alberget 4A, har vi i dag ett gott samarbete med Kungsholmens grundskola med att sätta fler barn i rörelse.

Under 1400-talet brukades Kungsholmen av Gråbrödraklostret men under reformationen slängdes munkarna ut och ön började sakteligen bebyggas. Ett första steg i Kungsholmens utveckling var byggandet av Ulrika Eleonoras Kyrka som invigdes 1688. Kyrkan är för evigt en del av Djurgårdsfamiljen då det var här vår älskade Gösta ”Knivsta” Sandbergs begravningsceremoni ägde rum 2006. 

En bra bit in på 1800-talet var Kungsholmen dock en relativt obebyggd ö och detta gällde särskilt de västra delarna väster om korsningen Fridhemsgatan och Drottningholmsvägen. Vid den här korsningen placeras ett torg som gavs namnet Fridhemsplan år 1935. Fridhemsplan växte tillsammans med staden och blev snart hem för ikoniska landmärken såsom Löwet, den gamla biografen Draken, popfabriken Cheiron studios och även Kungsholmens grundskola – en F-9-skola med 1 180 elever.

Skolans ursprungliga byggnad är från 1946 efter ritningar av Paul Hedqvist som även ritade Johanneshovs Isstadion. 2016 gjordes en omfattande ombyggnad av skolan tillsammans med Cedervalls arkitekter. Även Cedervalls har Djurgårdskoppling då de varit delaktiga i skapandet av vår kära idrottsplats Hjorthagens IP. 

Det var några nedslag på Kungsholmen och Djurgårdens band till stadsdelen, men samarbetet mellan Kungsholmens grundskola och Djurgården Fotboll är betydligt mer omfattande än bara några enstaka nedslag. Utifrån arbetsmetodiken i "En bollplan för alla” har vi tillsammans valt att, med gemensam kraft, adressera miljön på skolgården och skolans bollplaner.

Skolans rektor Guido Pillola säger att skolan ska vara en skola att längta till, där barnen är trygga, glada och där lärande äger rum. Just trygghet, glädje och lärande är något som Guido även lyfter kring samarbetet med Djurgården Fotboll.

– Föreningen bidrar med stabilitet, en långsiktig planering med ett hållbarhetsperspektiv invävt i insatserna samt att vi tillsammans verkar i ett för skolan relevant sammanhang. Guido säger vidare att just det här med att längta till skolan är centralt. Skolan firar därför måndagar med tacos, hamburgare och andra maträtter som barnen gillar tidigt i veckan.

Guido beskriver hur han vill ha en skola "där människor skrattar och mår bra och att det ska höras skratt i korridorerna". Som ett led i detta anordnade vi även DIFSCO tillsammans, en utomhusfest med fotboll där barnen bland annat rockade loss till Alice DJ. 

Vi på Djurgården Fotboll är glada över att vi tillsammans med Kungsholmens grundskola skriver om spelplanen för hur en idrottsförening och en skola kan samverka, hur vi utvecklar och utvecklas av varandra och gemensamt tar tag i barns fysiska inaktivitet genom att göra bollspelet mer inkluderande. 

Vi ser fram emot att fortsätta den här resan tillsammans med Kungsholmens grundskola!

Du vet väl att du kan stötta Djurgårdens arbete med att sätta barn i rörelse genom Swish? Swisha valfritt belopp till 123 222 2644. Betalningen måste märkas med "Mini-Camper”.

Senaste nytt
Fler nyheter